Ήταν εντυπωσιακή η δύναμη των πιέσεων που πυροδότησαν οι φήμες αρχικά, με ενίσχυση των όγκων επί μέρες στα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ, ενώ την Παρασκευή, μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρόθεσης της Διοίκησης για άντληση κεφαλαίων, εμφανίστηκαν επίμονες πωλήσεις. Αφορούσαν κυρίως στην ΑΛΦΑ αλλά απλώθηκαν γρήγορα στο σύνολο των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Αυτά συνεπώς επιβάλλουν στο επενδυτικό κοινό την τρέχουσα εβδομάδα τη μελετημένη αντίδραση έναντι της κατάστασης που διαμορφώθηκε.

Παράλληλα το πλήθος των προγραμματισμένων γεγονότων θα προκαλέσει κινήσεις σε επιμέρους μετοχές και θα συμβάλει επίσης στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βραχυπρόθεσμη, αλλά ίσως, και τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς. Ενώ η ως σήμερα μεταβολή του μέσου όρου για τον Μάιο διαμορφώνεται στο -4,7%, οι επτά συνεδριάσεις που απέμειναν ως το τέλος του μήνα, αναμένεται να έχουν σημαντικότερη βαρύτητα έναντι των προηγούμενων δεκατριών.

Σημαντικά και πολλά νέα σε όλα τα επίπεδα είναι προγραμματισμένα από εδώ και πέρα, αν και είναι άγνωστη η επίδραση της μη έκδοσης της αναμενόμενης ετυμηγορίας από την Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο.  Υπάρχει σειρά γεγονότων εκ των οποίων αρκετά αφορούν συγκεκριμένες μετοχές αποκλειστικά, ενώ άλλα έχουν επίδραση στο κλίμα της αγοράς συνολικά. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η διαφορετική αντιμετώπιση στην πρόθεση να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά η ΑΡΑΙΓ και η ΑΛΦΑ. Η ΑΡΑΙΓ στη βδομάδα ήταν το blue chip με τη μεγαλύτερη άνοδο (+2,31%) και την ΑΛΦΑ οι επιλογές των επενδυτών οδήγησαν στο άλλο ακριβώς άκρο με απώλειες -29,6%.

Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων συνεχίζονται με εντατικότερο ρυθμό, με την ΕΧΑΕ να παίρνει σειρά σήμερα το απόγευμα, ενώ η ΑΡΑΙΓ έχει προγραμματίσει παρουσίαση των πλαισίων της ΑΜΚ της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Τα δικαιώματα προτίμησης στην ΑΜΚ, έχουν ημερομηνία αποκοπής στις 24/5 και από εκεί και πέρα οι υφιστάμενες μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς αυτό. Δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης είναι (i) όλοι οι μέτοχοι την 25.05.2021 (record date), εφόσον διατηρούν τα δικαιώματα αυτά κατά το χρόνο άσκησης τους, καθώς και (ii) όσοι αποκτήσουν δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσής τους στο Χ.Α. Οι ανωτέρω δικαιούχοι δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 0.262542164271582 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά μετοχή και τιμή διάθεσης €3.20/νέα μετοχή. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από την 27.05.2021 έως και την 09.06.2021 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης από την 27.05.2021 έως και την 04.06.2021.

Την Τρίτη 25 Μαΐου ακολουθούν οι Πειραιώς, ΔΕΗ και E-NET ενώ Σαράντης (μερ. €0,2146) και Γεν. Εμπορίου (μερ. €0,035) θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης. Στις 26 Μαΐου τα ομόλογα της Costamare θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση τους στην Αγορά του Χ.Α., οι μετοχές των Πλαστικών Θράκης (μερ. €0,16) θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Quest και Lamda Development θα δώσουν τον οικονομικό απολογισμό για το α’ τρίμηνο. Εντός της ημέρας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες FTSE του ΧΑ. Την επόμενη 27/5 ακολουθούν οι Eurobank, Alpha Βank και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ την ίδια ημέρα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θα γίνουν οι εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις στον δείκτη της Morgan Stanley, με κυριότερη εξέλιξη την προσθήκη της Eurobank στην σύνθεση του δείκτη Global Standard. Την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα κλείνει την αυλαία των Τραπεζικών αποτελεσμάτων. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Viohalco (μερ. €0,02) θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης”.

Σε μια εβδομάδα με ψαλίδισμα 1,9 δις ευρώ στις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών του ΧΑ, η εστίαση του ενδιαφέροντος στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου υπογραμμίζει, την αυξημένη βαρύτητα που έχει ο κλάδος στη διαμόρφωση της τάσης. Η συμμετοχή των τραπεζών στη συνολική αξία των συναλλαγών της περασμένης εβδομάδας έχει ως εξής: Τη Δευτέρα ο τζίρος των Τραπεζών ήταν 40 εκατ. (ποσοστό συμμετοχής 55,3%) και στα 72,3 εκατ. ευρώ ο συνολικός. Την Τρίτη ανήλθε στα 23,6 (ποσοστό συμμετοχής 38,8%) από τα 60,8 του συνολικού, την Τετάρτη ήταν 35,6 εκατ. (ποσοστό συμμετοχής 36,3%) στα 98 εκατ. ευρώ, και την Πέμπτη ήταν 43,599 (ποσοστό συμμετοχής 52%) στα 83,8 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή ωστόσο στα 199,4 του συνολικού οι τράπεζες απασχόλησαν τα 147,9 εκατ. ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 74,2%). Στις τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις ο τζίρος τους ξεπέρασε το 50% του συνολικού με κορύφωση στην τελευταία συνεδρίαση. Συνεπώς οι τοποθετήσεις των εγχώριων παραγόντων για τον κλάδο έχουν προτεραιότητα.

Στο σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec. επισημαίνεται μεταξύ άλλων: Επίσημα πλέον και η Alpha Bank μπαίνει στν διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, αναζητώντας το επόμενο χρονικό διάστημα κεφάλαια έως 800 εκατ. ευρώ. Η φήμη ήταν αρκετή για να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην Αγορά και ένταση της μεταβλητότητας από το ξεκίνημα της ημέρας (εννοεί της συνεδρίασης της Παρασκευής), καθώς οι Επενδυτές φαίνεται να αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά της Αύξησης. Η διαχειριστική προτεραιότητα ήταν η διαφύλαξη του κεφαλαίου και ο περιορισμός της έκθεσης στον Τραπεζικό κλάδο (ακόμα και από την πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένη Τράπεζα Πειραιώς). Η συστημική επίδραση της πτώσης του Γενικού Δείκτη, δεν άφησε πολλά περιθώρια στις υπόλοιπες Εμποροβιομηχανικές μετοχές, η εικόνα ήταν περίπου ανάλογη με αυτή που ακολούθησε την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς πριν μερικούς μήνες. Αν διατηρηθεί το ίδιο μοτίβο, θα πρέπει να αναμένουμε σταδιακά μείωση του βαθμού συσχέτισης το αμέσως προσεχές διάστημα, αρχικά των μη τραπεζικών μετοχών και σε δεύτερο χρόνο των άλλων τριών Τραπεζών. Στις ανακοινώσεις της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς είχαν παρατηρηθεί δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, που ακολουθήθηκαν από δύο σταθεροποιητικού χαρακτήρα ημέρες. Πιθανόν αυτό να είναι και το βραχυπρόθεσμο σενάριο των επόμενων ημερών, με τις ημέρες σταθεροποίησης να προσδιορίζονται από την αποκλιμάκωση του τζίρου, ως αποτέλεσμα της μείωσης της προσφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών