Όταν σε παγκόσμια κλίμακα οι αγορές με ευκολία γυρίζουν από το risk off (φυγή από το ρίσκο) στο risk on (ανάληψη ρίσκου με ενθουσιασμό), είναι δυσκολότερο στους επαγγελματίες της Αθηναϊκής αγοράς να αποφασίσουν την κατεύθυνση που συμφέρει να ακολουθήσουν οι τιμές.

Έτσι δεν ξεκαθαρίζουν οι προσδοκίες τους. Υπάρχουν αρκετές αισιόδοξες προσεγγίσεις μεταξύ των εγχώριων παραγόντων που θεωρούν την τρέχουσα φάση ως προς τις ΑΜΚ των τραπεζών το χάραμα μιας υγιούς εμφάνισης στους ισολογισμούς τους με άμεσο θετικό αντίκτυπο για την αγορά αργότερα. Δεν είναι όμως οι κυρίαρχοι στις συναλλαγές των blue chip.

Όταν η μόνιμη κυριαρχία τω Τραπεζικών μετοχών γίνεται… «υπερκυριαρχία» οι εγχώριοι αναλυτές εστιάζουν τα σχόλια και τις εκτιμήσεις για συγκεκριμένες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης σημαντικών κινήσεων.

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: Από το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, οι εξελίξεις στην Alpha Bank ήταν καταιγιστικές.

Η Τράπεζα ανήγγειλε τη δρομολόγηση ΑΜΚ ύψους €800 εκ. με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών αλλά και ειδική μέριμνα για την προάσπιση της αξίας των υφιστάμενων μετόχων.

Στις 15/6, ημερομηνία της Γ.Σ. θα επιβεβαιωθεί αν η τιμή εξάσκησης θα διαμορφωθεί περί το 1 ευρώ και ότι δεν θα απαιτηθεί reverse split κατά τη διαδικασία, δεδομένα που συνιστούν επί του παρόντος την εκτίμηση της επενδυτικής κοινότητας που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της «αναπτυξιακού χαρακτήρα» ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας.

Το σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη αναφορικά με την ΑΜΚ της ΑΛΦΑ ήταν: “Η ΑΛΦΑ πήρε τη μεγάλη απόφαση και πάει, μια και καλή, να καθαρίσει τον ισολογισμό της και να ανοίξει το δρόμο σε νέα έσοδα, που θα βελτιώσουν την κερδοφορία της. Το σκεπτικό της χθεσινής παρουσίασης είχε ολιστική διάσταση και αφορούσε κάθε γραμμή του ισολογισμού. Στην χρήση του 2024 θα μιλάμε για μια Τράπεζα με κέρδη 610 εκατ. ευρώ και Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια κοντά στο 2%. Η κανονικότητα για την Alpha απέχει 800 εκατ. ευρώ.

Η Διοίκηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, από το 2023 να εξετάσει τη μερισματική της πολιτική, μια υπόσχεση με ‘ισχυρό άκουσμα’, κυρίως εκτός Ελλάδας. Οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί, το περιβάλλον ευνοϊκό και η επιτυχία του εγχειρήματος δεν θα αφορά μόνο την ΑΛΦΑ ή τον Τραπεζικό κλάδο. Οι 115.407 Μέτοχοι της, αποτελούν τη μεγαλύτερη μετοχική βάση Εισηγμένης Εταιρείας στο Χρηματιστήριο και αυτή η παράμετρος, από μόνη της, αποτελεί ένα ‘στοίχημα’ δημιουργίας αξίας, που θα διαχυθεί στο σύνολο της Χρηματιστηριακής Αγοράς”.

Η Merit Sec.για το ίδιο θέμα: Πιστεύουμε ότι η ΑΜΚ είναι αναγκαία για να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων και το γεγονός ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συμμετέχουν στην ΑΜΚ είναι αναμφισβήτητα καλό νέο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία θα ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, την αύξηση της κερδοφορίας και την διανομή μερίσματος από το 2023 και μετά, είμαστε θετικοί για την συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στην ΑΜΚ καθώς και για την μετοχή μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών