Σε συζητήσεις με ομάδα αμερικανικών τραπεζών βρίσκεται η Aramco προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε έκδοση ομολόγου σε δολάρια, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας αναμενόταν να εκδίδει τακτικά ομόλογα μετά από το ντεμπούτο του στις διεθνείς αγορές, το 2019, με ένα ομόλογο ύψους 12 δισ. δολαρίων και μία νέα έκδοση, τον περασμένο Νοέμβριο, ύψους 8 δισ. δολαρίων.

Στόχος του Ομίλου είναι να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων που έχει δηλώσει πως θέλει να δρομολογήσει το Ριάντ, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της οικονομίας της χώρας.

Μάλιστα, πέρυσι, η εταιρεία διατήρησε τη χορήγηση μερίσματος που είχε υποσχεθεί, δαπανώντας 75 δισ. δολάρια,  παρά και την σημαντική πτώση που είχαν καταγράψει οι  διεθνείς τιμές του πετρελαίου, κυρίως κατά το πρώτο μισό του έτους.

«Νομίζω πως ήταν αναμενόμενο. Χρειάζονται ρευστά για να πληρώνουν τα μερίσματα που έχουν υποσχεθεί, το έχουν κάνει και στο παρελθόν επίσης», ανέφερε τραπεζίτης μιλώντας στο Reuters.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, το deal θα κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως, στο θέμα είχε αναφερθεί πριν λίγες ημέρες και το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επίσης είχε αναφέρει πως η Aramco προσανατολίζεται στην έκδοση ομολόγων, αλλά τύπου ισλαμικών ομολόγων (suhuk), με στόχο να αντλήσει περίπου 5 δισ. δολάρια.

Σημειωτέον πως τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό και πως ο πετρελαϊκός γίγαντας του Κατάρ, η Qatar Petroleum, έχει προσλάβει ομάδα διεθνών τραπεζών προκειμένου να ετοιμάσει την πρώτη της εταιρική έκδοση σε δολάρια, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η QP στοχεύει στην άντληση 10 δισ. δολαρίων προκειμένου να καλύψει τις ζημιές της περσινής χρονιάς, αλλά και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή