Τέλος στη συνήθη συνδικαλιστική πρακτική ανώτερη οργάνωση -δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια- να επαναπροκηρύσσει την απεργία που κηρύσσεται παράνομη από τα δικαστήρια, βάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που σήμερα κατατίθεται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων.

Η νέα ρύθμιση που προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες αφορά παράνομες και καταχρηστικές απεργίες και τον τρόπο με τον οποίο «ξεπερνούσαν» την δικαστική απόφαση.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα οργισμένος με όσο προσφάτως έγιναν κατά την απεργία στο Μετρό όπως και στο λιμάνι του Πειραιά, από την ΠΕΝΕΝ. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μερικές δεκάδες υπάλληλοι ή εργαζόμενοι ταλαιπωρούσαν – παρανόμως – χιλιάδες πολίτες.

Πέραν τούτου αλλαγές έχουν συμπεριληφθεί και στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να καταβάλει με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών μετά την απόλυση, την αποζημίωση στον εργαζόμενο, χωρίς αυτή να καθίσταται άκυρη.

Το νομοσχέδιο μεταξύ των άλλων προβλέπει τα εξής:

  • Ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου παραμένει 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες συνολικά την εβδομάδα.
  • Δίνεται δυνατότητα μέσα από την αύξηση του ορίου υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζομένου που απασχολείται υπερωριακά.
  • Ο εργαζόμενος εφόσον το επιθυμεί,  μπορεί να υποβάλλει αίτημα στον εργοδότη για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
  • Καταγράφεται μέσω της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κάθε ώρα απασχόλησης των εργαζομένων, ώστε να προστατεύονται από κάθε μορφή αυθαιρεσίας.
  • Μετατρέπεται το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να λειτουργεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες