Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει, οι θάλασσες έχουν γεμίσει πλαστικά, τα δάση καίγονται…

Ο αντίκτυπος στον άνθρωπο από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που πολλοί ενδεχομένως να πιστεύουν. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που συμβαίνει αύριο. Συμβαίνει τώρα…

Ας δούμε ορισμένες παραμέτρους μια και έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τόσο η ένταση όσο και η διάρκεια των καυσώνων επηρεάζουν τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως την τελευταία – κυρίως- δεκαετία η κλιματική αλλαγή ευθύνεται –και – για την εμφάνιση ακραίων θερμοκρασιών πριν μπούμε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Οι καύσωνες με μεγάλη διάρκεια σχετίζονται με μιάμιση έως και πέντε φορές μεγαλύτερη αύξηση της θνησιμότητας. Επιπλέον, και οι καύσωνες με υψηλές θερμοκρασίες (ένταση) σχετίζονται με μεγαλύτερη αύξηση της θνησιμότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδας (παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2011 σε εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής) έδειξε πως οι μεταβολές στη συχνότητα και την ένταση των καιρικών φαινομένων θα είναι από τις κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Κλίμα και καιρικές συνθήκες…

Πλέον, είναι γνωστό, πως το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που απειλούν την ανθρώπινη υγεία. Καταλυτική είναι η επίδραση της θερμοκρασίας που ερευνήθηκε στο πλαίσιο του πολυκεντρικού προγράμματος Assessment and Prevention of Acute Health Effects of Weather Conditions in Europe.

Tο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 15 πόλεις για τα έτη 1990-2000. Για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από το όριο ελάχιστης θνησιμότητας ανά πόλη εκτιμήθηκε περίπου αύξηση 1,8% στην ημερήσια θνησιμότητα στις πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης ( Βουδαπέστη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Ζυρίχη, Λονδίνο, Παρίσι, Πράγα και Στοκχόλμη) και 3,1% στις μεσογειακές πόλεις ( Αθήνα, Βαλένθια, Ρώμη και Τορίνο).

Επίσης πρόεκυψε πως στις μεσογειακές πόλεις οι τιμές της θερμοκρασίας που αντιστοιχούν στην ελάχιστη θνησιμότητα ήταν υψηλότερες από αυτές των πόλεων της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν μεγαλύτερη αύξηση της θνησιμότητας στις μεσογειακές θερμότερες πόλεις: άνω του 5% στην Αθήνα και τη Ρώμη, ενώ στο Λονδίνο η αύξηση ήταν 1,5%. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη θνησιμότητα από αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα στους ηλικιωμένους ( άνω των 75 χρόνων), γεγονός που υποδηλώνει πως οι ηλικιωμένοι αποτελούν ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Αύξηση των ακραίων πυρκαγιών …

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα ( δημοσιεύτηκε στον ισότοπο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημόνων των ΗΠΑ) η κλιματική αλλαγή καθορίζει πλέον την ένταση και τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών σε διεθνές επίπεδο.

Η Μεσόγειος – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- και η Ανατολική Αυστραλία απειλούνται με αύξηση των ακραίων πυρκαγιών από 20% έως 50% τις επόμενες δεκαετίες…

Οι 6,7 –κατά μέσο όρο- μέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 μέρες) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 μέρες) την περίοδο 2071-2100. Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης