Μετά από μια συνεδρίαση που γέννησε ανησυχία για τη διάθεση των επενδυτών για συμμετοχή στις συναλλαγές, οι συνεδριάσεις που ακολουθούν αναμένεται να δώσουν απαντήσεις στα αίτια που οδήγησαν πρόσφατα τους διαχειριστές στην άκρη του πάγκου της αγοράς.

Με μέσο τζίρο ανά ώρα στα 5 εκατ. ευρώ από την πρώτη ως και την προτελευταία ώρα, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα προέκυπτε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Η πιο «εύκολη» εξήγηση ήταν, ότι η ροή των ειδήσεων δεν είχε κάποιες με υπολογίσιμο ειδικό βάρος, ικανό να ενεργοποιήσει τα επενδυτικά αντανακλαστικά. Για αρκετούς ωστόσο θεωρήθηκε σημαντική η ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.

Στην ομάδα των εγχώριων αναλυτών οι προσδοκίες δεν ταυτίζονται. Από την Euroxx Sec. σημείωναν: «Περιμένουμε πως τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στην Ελλάδα, θα προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στο Χ.Α».

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωνε χθες πάνω σε αυτό το ζήτημα: Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου σημείωσε αρνητικό πρόσημο 2,3%, μια επίδοση που αποτέλεσε θετική έκπληξη σε σχέση με τις προσδοκίες, καθώς η Οικονομία έδειξε να έχει σημαντικές αντοχές, βοηθούμενη και από νέες επενδύσεις. Ουσιαστικά η Οικονομία φαίνεται πως έχει μπει ήδη σε τροχιά αισθητής ανάκαμψης, με μόνο αναπάντητο ερώτημα τη συμβολή του Τουριστικού κλάδου, στις φετινές επιδόσεις.

Η αμέσως επόμενη αφορά στην μείωση της υπάρχουσας ρευστότητας που προκαλεί η εξέλιξη των ΑΚΜ για τις ΑΡΑΙΓ και ΑΛΦΑ.

«Ο Τραπεζικός κλάδος θα προσπαθήσει να συντηρήσει δυνάμεις, μέχρι και την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της ΑΛΦΑ, με το ενδιαφέρον να είναι αισθητά μεγαλύτερο από το παρελθόν. Η Α.Μ.Κ. της Aegean Airlines φαίνεται να τελειώνει με επιτυχία και πλέον μένει να περιμένουμε την είσοδο των νέων τίτλων, για να δούμε τι προσφορά θα υπάρξει. Ο τίτλος έχει φτιάξει σημαντική βάση στήριξης στην ζώνη των 5,10. Επόμενες Α.Μ.Κ. αυτές της Alpha και της Ελλάκτωρ. Σε μία Αγορά που έχει ανατιμηθεί αισθητά, οι αυξήσεις δίνουν την ευκαιρία σε αυτούς που δεν έχουν μπει στην Αγορά να τοποθετηθούν, μαζί με τους βασικούς Μετόχους. Οι αυξήσεις σε μία “bull market” δίνουν αποδόσεις». Ανέφερε ο Ηλίας Ζαχαράκης γύρω από αυτό το θέμα.

Ορισμένοι δε παράγοντες ανέφεραν επίσης την διάθεση για “ξεκούραση” των market makers, ενόψει του έργου που θα χρειαστεί να επιτελέσουν με στόχο τη δημιουργία θετικής εντύπωσης τις μέρες που θα εξελίσσεται το δέκατο Ελληνικό Forum στη Νέα Υόρκη. Εκεί σήμερα, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ξεκινά με διάρκεια ως τις 12 Ιουνίου το Ψηφιακό Συνέδριο Ελληνικών Εισηγμένων Εταιρειών. Οι εισηγμένες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Entersoft, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Quest, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και Viohalco.

Η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχει μια επιφύλαξη στους ιδιώτες επενδυτές, κάθε φορά που τα blue chip δεν έχουν κατεύθυνση, ακόμα και αν δεν διαθέτουν πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στα χαρτοφυλάκιά τους, αφού δραστηριοποιούνται σε τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Η εντύπωση πως οι ξένοι θεσμικοί διαμορφώνουν τη στάση τους με βάση την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, για τις οποίες οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν πολλά στοιχεία, τους οδηγεί στην άκρη των συναλλαγών.

Αρκετοί επιμένουν στην συσχέτιση των διαθέσεων για τις ελληνικές μετοχικές αξίες με το κλίμα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε επ αυτού.

«Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν σταθερά στο επίκεντρο, ενώ βαρύτητα θα δοθεί, εντός της εβδομάδας και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, παράλληλα με τα προς ανακοίνωση στοιχεία για τον ΔΤΚ στις ΗΠΑ. Ο ΓΔΧΑ ενδέχεται να κινηθεί υψηλότερα, με το βλέμμα ωστόσο στραμμένο στο εξωτερικό».

Σήμερα η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια δεν θα προσθέσει πολλά στο φρόνημα των επενδυτών και μάλλον θα συντηρήσει τις επιφυλάξεις, καθώς οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Wall Street έκλεισαν με απώλειες. Οι μετοχές της Ασίας άνοιξαν υψηλότερα σήμερα, στον απόηχο ενός ρεκόρ υψηλού στον παγκόσμιο δείκτη των μετοχών, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι τα στοιχεία επί του πληθωρισμού και για τη νομισματική πολιτική αργότερα μέσα στη εβδομάδα θα προσφέρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν τους επενδυτές. Αλλά σχετικά γρήγορα οι πιέσεις πέρασαν τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό πεδίο υπογραμμίζοντας τη διατήρηση της νευρικότητας σε παγκόσμια κλίμακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών