Η Κεντρική Λαχαναγορά μετά από 66 χρόνια λειτουργίας περνά στη ψηφιακή εποχή.

Τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας «e-Λαχαναγορά» θα παρουσιάσουν αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολος Αποστολάκος.

Η εφαρμογή «e-Λαχαναγορά», αναφέρεται σε B2B επιχειρήσεις και επαγγελματίες διάφορων κατηγοριών χονδρικού εμπορίου όπως φρούτα, ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά, μυρωδικά.

Με την εφαρμογή e-Λαχαναγορά παρέχεται η δυνατότητα οι χρήστες της να κάνουν την παραγγελία, να δουν το ιστορικό των παραγγελιών και αναλυτικές πληροφορίες, να αναζητήσουν τις κοντινότερες επιχειρήσεις με ελάχιστη παραγγελία, να κάνουν τις πληρωμές με κάρτα ή μετρητά, καθώς και να επιλέξουν delivery ή παραλαβή από το κατάστημα.

Η Λαχαναγορά, που ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, καταλαμβάνει έκταση 260 στρεμμάτων στην περιοχή του Ρέντη όπου αναπτύσσονται περίπου 350 επιχειρήσεις, οι οποίες προμηθεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας με λαχανικά και φρούτα. Επιπλέον αναπτύσσει τις εγκαταστάσεις της σε 51 στρέμματα στον Δήμο Πατρέων, καθώς και σε παραχωρημένα-μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο για την λειτουργία των 11 Ιχθυοσκαλών (Πειραιά, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Χαλκίδας, Χίου, Αλεξανδρούπολης, Χανίων, Καλύμνου, Πρέβεζας και Βόλου).

Από τις εγκαταστάσεις του Ρέντη διακινεί το 1/5 της εγχώριας παραγωγής φρούτων και λαχανικών, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Αποτελεί βασικό κρίκο για τη διατροφή και το εμπόριο, αφού μέσω αυτής διατίθενται προϊόντα 30.000 παραγωγών, μεμονωμένων ή συνεταιρισμών και τροφοδοτούνται περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού.

Οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονται διαρκώς με έργα όπως η ανακατασκευή μέρους του οδικού δικτύου της λαχαναγοράς, η αλλαγή ασφαλτοτάπητα, η ανακατασκευή τμημάτων στις ράμπες, η κατασκευή νέας περίφραξης, ενώ το νέο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο των μισθώσεων επιτρέπει την είσοδο νέων, δυναμικών επιχειρήσεων.
Ο συνολικός τζίρος που γίνεται στη Λαχαναγορά εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ. ευρώ.

Οικονομικά στοιχεία

Ο κύκλος εργασιών του ΟΚΑΑ κατά την οικονομική χρήση του 2019, ανήλθε σε ποσό 15.413,676,23 ευρώ έναντι ποσού 15.543.469,85 ευρώ το 2018, εμφανίζοντας μείωση 0,83% περίπου.

Τα αποτελέσματα πριν από φόρους του ομίλου για το 2019 ανήλθαν στο ποσό των 2.015.258,10 ευρώ έναντι 2.306.685,93 ευρώ το 2018, εμφανίζοντας μείωση 12,63% περίπου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου κατά τη λήξη της χρήσης του 2019 ανήλθαν σε 14.744.422,49 ευρώ έναντι 14.302.158,24 ευρώ την αντίστοιχη ημερομηνία της προηγούμενης χρήσεως.

Ο ΟΚΑΑ δραστηριοποιείται κυρίως στη μίσθωση ακινήτων εντός των ιδιόκτητων οικοπέδων της στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και της Κεντρικής Αγοράς Πατρών καθώς και η μίσθωση, διοίκηση και διαχείριση των Ιχθυοσκαλών, καθώς και η εκμετάλλευση αυτών και των ψυκτικών και λοιπών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις ιχθυόσκαλες.

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πάρκων τροφίμων στα Βαλκάνια και, με μεθοδικές κινήσεις, προχωρά στην ψηφιακή εποχή επισημαίνει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης. Ενώ υπογραμμίζει πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ελληνική οικονομία χρειάζεται οργανωμένα και ολοκληρωμένα επιχειρησιακά σχήματα, όπως αυτό της Κεντρικής Λαχαναγοράς, που αντλούν πόρους, προάγουν την επιχειρηματικότητα, ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό και ανταποδίδουν ποιότητα υπηρεσιών στους πολίτες, στον ευαίσθητο κλάδο των τροφίμων.

Η ιστορία της Λαχαναγοράς

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑA ΑΕ), ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.

Το 1970 μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του οι χονδρέμποροι νωπών κρεάτων, ενώ το 1989 μετονομάζεται σε Κεντρική Αγορά Αθηνών.

Το 1998 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία “Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών ΑΕ” και το 2004 ξεκινά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών της.

Το 2011 απορροφάται η ΕΤΑΝΑΛ και το 2012 οι 11 ιχθυόσκαλες της χώρας μετατρέπονται σε υποκαταστήματα του ΟΚΑΑ. Το 2014 ενσωματώνεται στον Οργανισμό και η Κεντρική Λαχαναγορά της Πάτρας.

Παράλληλα με την αναπτυξιακή πολιτική στο χονδρεμπόριο τροφίμων, το 2012 δημιουργείται η «Αγορά του Καταναλωτή». Πρόκειται για την πιο σύγχρονη αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, και διασφαλίζει την πρόσβαση των καταναλωτών σε ποιοτικά και με χαμηλές τιμές πιστοποιημένα προϊόντα.

Ο ΟΚΑΑ σήμερα αποτελεί ανώνυμη εταιρεία κοινής ωφέλειας που έχει ως μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις