Η Ελλάδα δανείζεται φθηνά σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον που, για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν μιάμιση δεκαετία, επενδύει στις προοπτικές της. Αυτός είναι ο λόγος που η χώρα μας δανείσθηκε με επιτόκιο κάτω από 1% αυτή την εβδομάδα, ενώ τα κεφάλαια που προσφέρθηκαν για δανεισμό ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ. Οπως, πάντα, έτσι και τώρα, το χρήμα βλέπει νωρίτερα και μακρύτερα.

Ηδη η οικοδομή έχει ανεβάσει ταχύτητα. Και οι ανακοινώσεις των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αναμένεται να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο σε έναν κλάδο που πάντα έπαιζε τον ρόλο της ατμομηχανής στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο εξάμηνο είναι βέβαιο ότι οι κατασκευές μαζί με τις αγοραπωλησίες ακινήτων θα έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά, είτε γιατί θα ξεκινήσουν έργα που με την πανδημία είχαν μείνει πίσω, είτε γιατί πολλοί θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες και να λάβουν αποφάσεις πριν από την 1.1.2022 που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες τιμές για να αποφύγουν την αύξηση των φόρων. Και αν αυτό πρόκειται να γίνει στη μικρής κλίμακας οικοδομική δραστηριότητα, στη μεσαία και στη μεγάλη οι προσδοκίες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Η έναρξη των έργων στο Ελληνικό αλλά και η κατασκευαστική φόρα που παρατηρείται στον τουριστικό κλάδο είναι οι παράγοντες που θα αλλάξουν τελείως το παιχνίδι. Κυρίως, όμως, το Ελληνικό σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα πρότζεκτ ανάπλασης που θα χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν τον τόνο και αναμένεται να αλλάξουν ολοκληρωτικά την εικόνα όχι μόνο στις κατασκευές, αλλά στην προμήθεια υλικών, στις υπηρεσίες που συνδέονται γύρω από όλα αυτά, όπως και στην αγορά εργασίας.

Η αλήθεια είναι ότι όλα αρχίζουν πάλι από την οικοδομή. Αυτή τη φορά, όμως, σε αντίθεση με το παρελθόν, χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχουν τα κεφάλαια και το σχέδιο για να μη μείνουμε εκεί. Από τα 31 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν χαμηλότοκα δάνεια που προορίζονται για τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα επιχορηγήσεις που θα διοχετεύσει το κράτος για την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή οικονομία και για σημαντικά έργα υποδομών με στρατηγική σημασία. Το κράτος αναμένεται να κάνει τη δουλειά του.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι έλληνες επιχειρηματίες. Θα αδράξουν την ευκαιρία για να μετατρέψουν τα κεφάλαια σε μια μεγάλη υπεραξία για την ελληνική οικονομία από την οποία θα κερδίσουν και οι ίδιοι; Αυτή είναι μία καθοριστική πτυχή για το στοίχημα της επόμενης μέρας. Δεν είναι απλό, γιατί τα λεφτά δεν θα δοθούν χωρίς σωστές μελέτες, ελέγχους, και προϋποθέσεις. Χρειάζεται σχέδιο και κυρίως όραμα από την πλευρά τους. Χρειάζεται και εργατικό δυναμικό, εξειδικευμένο και καλοπληρωμένο. Υπάρχει. Είναι όλοι οι νέοι έλληνες επιστήμονες που είτε έχουν φύγει στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης είτε παραμένουν εδώ με μισθούς των 600 ευρώ. Ο επιχειρηματικός κόσμος θα μπορέσει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το αναπτυξιακό δυναμικό; Αυτό είναι προϋπόθεση για να αλλάξει επίπεδο η χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion