Ελαφρώς πτωτικά κινείται σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών κυρίως υπό το βάρος πιέσεων σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Ο τζίρος υπογραμμίζει τον δισταγμό των θεσμικών να παρακολουθήσουν το ενθουσιώδες άνοιγμα των ευρωπαϊκών.

Υπάρχουν εξελίξεις που θα παίξουν ρόλο σήμερα στο αποτέλεσμα των μαχών που ξεκίνησαν με το καλημέρα μεταξύ των αισιόδοξων. Οι τελευταίοι περιμένουν κίνηση προς τις 948 μονάδες, το ανώτερο πριν την πανδημία ενώ η πρόθεση των συντηρητικών που θεωρούν μια διόρθωση προτιμότερη τώρα παρά αργότερα είναι αυτό που προσπαθούν να επιβάλλουν.

Με καλύτερο ελαφρά τζίρο από την προηγούμενη σύνοδο η πρώτη της εβδομάδας εκπνοής στα παράγωγα στο πρώτο ημίωρο είχε προκαλέσει απώλειες στους βασικούς δείκτες ο ΓΔ βρέθηκε στις 924,09 μονάδες με μεταβολή -0,19%.

Ο τζίρος ήταν 5,10 εκατ. ευρώ με μηδενική αξία πακέτων και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 64,753 δις ευρώ.

Οι τιμές 42 μετοχών σημείωναν άνοδο, 33 πτώση και εννέα ήταν σταθερές. Τα καθοδικά blue chip ήταν 14 με την ΑΡΑΙΓ στα αμετάβλητα και 10 εμφάνιζαν κέρδη από +0,2% ως +0,9%. Ανοδο πάνω από +0,5% κατέγραφαν οι ΤΕΝΕΡΓ ΕΛΠΕ και ΛΑΜΔΑ. Στον αντίποδα με υπολογίσιμες απώλειες εντοπίζονταν οι ΑΛΦΑ-0,54%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,46% και οι ΦΡΛΚ ΜΠΕΛΑ ΕΥΡΩΒ και ΑΔΜΗΕ έχαναν πάνω από -0,5% ως -0,7%.

Πώς άνοιξε η αγορά

Με ώθηση από την άνοδο στα ευρωπαϊκά η Αθήνα επέλεξε την άνοδο στο ξεκίνημα της βδομάδας και στο ρόλο του οδηγού βρέθηκαν Οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΜΟΗ ΜΥΤΙΛ δηλαδή μετοχές εκτός του Τραπεζικού κλάδου στον οποίον πιέσεις εντοπίζονται για την ΕΥΡΩΒ. Η έναρξη έγινε με ανοδικό χάσμα 1,40 του ΓΔ και μέτριους ρυθμούς συναλλαγών. Στο πρώτο πεντάλεπτο ο τζίρος ανήλθε στα 1,3 εκατ. ευρώ αλλά ενώ ο ΓΔ πέρασε ως το επίπεδο των 928,3 μονάδων στο δεύτερο προς τρίτο λεπτό έχει επιστρέψει στις 925,87 μονάδες με μηδενική μεταβολή στο ενδέκατο λεπτό. Το άνοιγμα έγινε στις 927,23 μονάδες αλλά ήδη ξεχώρισαν στο πρώτο τέταρτο για τις πιέσεις που τους ασκούνται από τα blue chip οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,34%, και οι ΑΔΜΗΕ ΕΥΡΩΒ και ΜΠΕΛΑ που χάνουν πάνω από -0,5% αλλά λιγότερο από -1%. Στον αντίποδα με κέρδη βρέθηκαν οι ΤΕΝΕΡΓ ΛΑΜΔΑ ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ ΕΛΠΕ αλλά η διαπραγμάτευση αντιστοιχεί σε μάχες χωρίς ανάδειξη νικητή και για αυτό το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι η μεταβλητότητα της τάσης στα πρώτα λεπτά.

Μετά τις 10:50 ο ΓΔ εμφάνισε απώλειες οριακές μεν αλλά πραγματικές της τάξης του -0,10% καθώς είχε περάσει στις 924,72 μονάδες. Οδηγώντας στις 11:00 στην εικόνα που περιγράψαμε. Η ανατροπή της καθόδου στη συνέχεια δεν μπορεί να αποκλειστεί ωστόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες. Καθώς οι πτωτικοί κλάδοι είναι των Τραπεζών, των Προσωπικών οικιακών ειδών, των Ταξιδιών Αναψυχής, των Τροφίμων Ποτών των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και των Τηλεπικοινωνιών . Άνοδο είχαν οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου Πρώτων Υλών Τεχνολογίας και Βιομηχανικών Προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών