Ο χώρος της υγείας είναι από τους πιο δύσκολους για να ψηφιοποιηθεί, αυτός είναι και ο λόγος που το έργο της ψηφιακής μεταρρύθμισης στην Υγεία, στηρίζεται και από την Ε.Ε. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας δεν είναι μια web εφαρμογή που θα την υλοποιήσει ένας και μόνο ανάδοχος, αλλά ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων. Για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας απαιτούνται κωδικοποιήσεις και πρότυπα, ένα μοντέλο διακυβέρνησης, θεσμικό πλαίσιο και οδικός χάρτης υλοποίησης σεναρίων διαλειτουργικότητας.
Στις απαιτήσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν από την ψηφιοποίηση του τομέα υγείας της χώρας, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Μπέρλερ, Αντιπρόεδρος της HL7 Hellaς (η οποία εκπροσωπεί το ομώνυμο διεθνές πρότυπο διασύνδεσης εφαρμογών στον χώρο της Υγείας) και της IHE Europe, μιλώντας στο συνέδριο IT Health, που ολοκληρώθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπέρλερ:
- Ο πολίτης πρέπει να έχει ελεύθερη επιλογή που και πως θέλει να τηρεί τα δεδομένα του, όπως επιλέγει το γιατρό του ή την τράπεζα του. Χρειάζεται να έχει πρόσβαση σε δεδομένα ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, να ενημερώνεται για την αυτοφροντίδα και πάνω από όλα, να ελέγχει όλα αυτά τα δεδομένα.
- Οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στα μητρώα ασθενών και σε ένα οργανωμένο σύστημα παρακολούθησης του ασθενή.
- Το υπουργείο Υγείας πρέπει να παρακολουθεί όλα αυτά, για να αποζημιώνει μέσω ΕΟΠΥΥ τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να επιβάλει τα πρότυπα ποιότητας και να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία.
Επιχειρήσεις πληροφορικής
Ανοίγοντας τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Γιώτα Παπαρίδου, στην ομιλία της επεσήμανε πως στο νέο περιβάλλον μετά την πανδημία, όλοι θέτουν την υγεία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως κεντρικούς άξονες ευημερίας και ανάπτυξης και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Μάλιστα στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, αυτοί οι δύο πυλώνες ορίζονται ως απόλυτα επείγουσες προτεραιότητες. Με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών τα 13,3 δις. ευρώ το 2020 (περίπου 8% του ΑΕΠ), ο κλάδος της τεχνολογίας συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στη βέλτιστη στήριξη των ιδιαίτερων προβλημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Στον χώρο της υγείας οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και η επιστημονική εξέλιξη είναι εντυπωσιακές, είτε αφορούν την ισχυροποίηση του εθνικού συστήματος υγείας, είτε την ίαση, είτε τον έλεγχο πολλών μέχρι πρότινος ανίατων ασθενειών. Δεν θα μπορούσε συνεπώς να μην είναι στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού συντονισμού της χώρας για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και στην υγεία. Αξιοποίηση των δεδομένων υγείας με την χρήση Big Data Analytics και Internet of Τhings, ενίσχυση της τηλεϊατρικής, ανάπτυξη εθνικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη, χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση συνεχών ελέγχων, καθολική επέκταση της χρήσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων υγείας, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία και ανάδειξη της χώρας σε κέντρο ψηφιακής ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και real world evidence στον τομέα της υγείας.
Όλα αυτά είναι μόνο μερικές από τις αποτελεσματικές και δοκιμασμένες δράσεις που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας προσφέροντας κρίσιμα οφέλη όπως αποδοτική εποπτεία, εξοικονόμηση πόρων, δυνατότητα χάραξης αποτελεσματικών πολιτικών, παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και ενίσχυση του επιπέδου και της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και της πρόληψης. Αξίζει να σημειώσουμε πως πολλές από αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 .
Πλανοδιακή η τηλεϊατρική
Στη χρησιμότητα της τηλεϊατρικής αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Χριστόφορος Τζερμιάς, λέγοντας ότι το ενδιαφέρον πλέον έχει ενισχυθεί σημαντικά, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Η συνδρομή της στην προαγωγή υγείας είναι μεγάλη. Και ενώ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση ιατρικής στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και κάθε ευθύνη βαρύνει τον θεράποντα ιατρό. ΗΠΑ, Καναδάς Αυστραλία, Ασία, και γενικά 16 χώρες στον κόσμο έχουν καθορίσει ειδικό νόμο για την τηλεϊατρική.
Σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ο ιατρός ασκεί τα καθήκοντα του στην περιφέρεια του που είναι δηλωμένη και απαγορεύεται η πλανοδιακή άσκηση ιατρικής, ενώ επιτρέπονται οι τακτικές επισκέψεις για την παροχή ιατρικής με άδεια του διοικητικού συμβουλίου. Η τηλεϊατρική από την έλλειψη της νομοθετικής ρύθμισης θεωρείται πλανοδιακή άσκηση ιατρικής.
Είναι απαραίτητη λοιπόν η θέσπιση νόμου για την τηλεϊατρική ο οποίος θα ορίζεται από:
- Προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας
- Διαδικασία πιστοποίησης
- Σύγχρονα και καινοτόμα μοντέλα παροχής υπηρεσιών υγείας
- Κώδικα ιατρικής δεοντολογίας
- Αναθεώρηση διαδικασιών για προσθήκη αποζημίωσης των ιατρών
- Πλαίσιο αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα.
Latest News
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής