Μικρή απογοήτευση προκαλούν και πάλι τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, καθώς συνέχισαν μεν να μειώνονται παραπέμποντας σε ανάρρωση της αγοράς εργασίας, αλλά όχι τόσο όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα αιτήματα για νέα επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 411.000 από 418.000 την περασμένη εβδομάδα, αλλά υψηλότερα από τις 380.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στα επίπεδα αυτά, ο δείκτης παραμένει πάνω από το χαμηλό των 375.000 που έχει καταγραφεί μέσα στην πανδημία και βέβαια είναι σχεδόν διπλάσιος από το μέσο όρο των 200.000 αιτήσεων που καταγράφονταν σε εβδομαδιαίο επίπεδο, προ της πανδημίας.

Θυμίζουμε πως το άλμα του δείκτη την περασμένη εβδομάδα, είχε διακόψει ένα καθοδικό σερί έξι συνεχόμενων εβδομάδων. Αν και είναι ενθαρρυντικό πως το άλμα της περασμένης εβδομάδας ήταν πρόσκαιρο, και ο δείκτης συνέχισε και πάλι την πτωτική του πορεία.

Αντιστοίχως, οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα μειώθηκαν κατά 144.000 φτάνοντας τα  3,390 εκατ. ήτοι λίγο καλύτερα από τα 3,460 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, το Μάρτιο του 2020, που ο δείκτης διαμορφώνεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3,4 εκατ.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η συνολική εικόνα παραπέμπει σε ανάρρωση της αγοράς εργασίας, ο ρυθμός παραμένει αργός, παρά το γεγονός πως την ίδια ώρα πολλές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για κενές θέσεις εργασίας που δεν βρίσκουν να γεμίσουν. Υπολογίζεται πως τα ανοίγματα σε θέσεις εργασίας φτάνουν στον αριθμό-ρεκόρ των 9,3 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, πως τα σημερινά στοιχεία είναι τα πρώτα που εκδίδονται μετά την κατάργηση των επιπλέον επιδομάτων ανεργίας του πακέτου Μπάιντεν από πολλές αμερικανικές πολιτείες. Αν και πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως η διαφορά θα χρειαστεί μερικές ακόμη εβδομάδες για να φανεί στην πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας.

Οι πολιτείες της Αλάσκα, της Άιοβα, του Μιζουρι και του Μισισιπή ήταν ο πρώτες πολιτείες, οι οποίες, στις 12 Ιουνίου, είχαν αποφασίσει τη δραστική μείωση ή και την κατάργηση των επιπλέον επιδομάτων ανεργίας. Κι αυτό διότι εισάκουσαν τις διαμαρτυρίες των ντόπιων επιχειρήσεων πως τα γενναιόδωρα επιδόματα κρατούν τον κόσμο μακριά από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις εργασίας να παραμένουν. Όμως, γρήγορα ακολούθησαν και άλλες πολιτείες, περίπου 25 πολιτείες συνολικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή