Για το «καυτό καλοκαίρι» της αμερικανικής οικονομίας που ανεβάζει στροφές αφήνοντας για τα καλά πίσω της την κρίση της πανδημίας, κάνει λόγο στις προβλέψεις της για την οικονομία της υπερδύναμης η Oxford Economics.

Συγκεκριμένα, στα αναθεωρημένα της στοιχεία κάνει λόγο για πραγματικό ΑΕΠ στο 6,4% κατά το πρώτο τρίμηνο, ένα ποσοστό διαφοράς μόλις κατά 0,9% από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Έτσι, και με το τρέχον τρίμηνο να συνεχίζεται στον ίδιο ρυθμό, η Oxford Economics εκτιμά πως, όχι μόνο η οικονομία έχει αναρρώσει πλήρως, αλλά πλέον βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι στα τέλη του 2019.

Η Oxford Economics εντοπίζει σημαντική ενδυνάμωση σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, με τον μεταποιητικό τομέα να οδηγεί την ανάπτυξη, αλλά να ακολουθούν σε ισχυρό επίπεδο οι υπηρεσίες, η πληροφορική και το real estate. Πιο αδύναμοι παραμένουν οι κλάδοι της ψυχαγωγίας και της ψυχαγωγίας, γεγονός εύλογο με δεδομένα τα περιοριστικά μέτρα που συνέχιζαν να ισχύουν κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η ανοδική αναθεώρηση των εταιρικών κερδών τα εκτόξευσαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ κατά το πρώτο τρίμηνο, με το περιθώριο κέρδους να παραμένει ψηλά, πάνω από το 10,6%. Μάλιστα, η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με τα επιχειρηματικά κέρδη και τις πωλήσεις να παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Εξάλλου, με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να συνεχίζει να βελτιώνεται και το καταναλωτικό κοινό να «κάθεται» πάνω σε ένα πακτωλό χρημάτων που έχει συσσωρευτεί στις αποταμιεύσεις, είναι βέβαιο πως οι δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Μάλιστα προβλέπεται «έκρηξη» της κατανάλωσης, η οποία θα τροφοδοτήσει την ταχύτερη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ από το 1951. Συγκεκριμένα, η Oxford Economics τοποθετεί την ετήσια επίδοση της αμερικανικής οικονομίας για το 2021 γύρω στο 7,5%, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να εκτοξεύονται στο θεαματικό 12% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή