Με συνοπτικές διαδικασίες η Αθηναϊκή Αγορά εγκατέλειψε τα επίπεδα των 910 μονάδων και βρέθηκε χθες στις 892 χονδρικά, μέσα από τις γενικευμένες πιέσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο σήμερα είναι το τέλος του Ιουνίου και του πρώτου εξάμηνου, που σημαίνει πως είναι μέρα που στο μέλλον θα αποτελεί ορόσημο για την εικόνα των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Υπάρχει συνεπώς πιθανότητα να επιχειρήσουν οι επαγγελματίες διαχειριστές να βελτιώσουν την εικόνα των αποτιμήσεων για να ωραιοποιήσουν την εικόνα των χαρτοφυλακίων τους.

Μια ακόμα αιτία για να αλλάξει η διάθεση των επενδυτών κρύβεται στην καταμετρημένη αλλαγή στο φρόνημα των ευρωπαίων καταναλωτών και στην προσδοκία πως αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών. Ήδη εξ αυτού οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην ευρωζώνη από χθες έχουν παρουσιάσει άνοδο, με την Αθήνα ωστόσο να βουλιάζει, με χαμηλό προς μέτριο για την εποχή τζίρο.

Ακόμα και από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης, η αγορά έχει σταθεί σε επίπεδα που η αγοραία συναίνεση θεωρεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως οι πρώτες στηρίξεις μετά το πέρασμα χαμηλότερα από τις 903 μονάδες, εντοπίζονται στις 895, 885, 873, 852. Με βάση τις εκτιμήσεις του Ηλία Ζαχαράκη, τεχνικά θα ήταν καλό να συντηρήσει ο μέσος όρος επίπεδα τιμών ανάμεσα στις 903 – 894 μονάδες, για να μην χαλάσει η βραχυπρόθεσμη τάση και παράλληλα, να επιχειρηθεί μία κατοχύρωση των 915, που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ζώνη του 950 – 965.

Βέβαια υπάρχει το ζήτημα με την διαπραγμάτευση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η δύναμη μετάδοσης του στελέχους Δέλτα του Covid-19. Από την Leon Depolas Sec. τόνισαν: “Στο προσκήνιο έρχεται η μετάλλαξη ‘Δέλτα’, ειδικότερα σε Χώρες όπου τα επίπεδα εμβολιασμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Στο εσωτερικό, διατηρείται ακόμα το στενό εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ, εν αναμονή των εξελίξεων που σχετίζονται με την πορεία της Οικονομίας και το επόμενο καθοριστικό για τον Τουρισμό δίμηνο. Δεν διαφοροποιούμε την στρατηγική μας, ενώ σταθερά επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένες επιλογές τίτλων”.

Οι εγχώριοι παράγοντες παρατηρώντας τη μεγάλη εικόνα αναγνωρίζουν ως θετικές και εξαιρετικής σημασίας τις ακόλουθες εξελίξεις. “Το ΤΑΙΠΕΔ μεταβίβασε στη Lamda Developments το Ελληνικό, με τη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες να ξεπερνά ήδη τις προσδοκίες. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ υπέγραψε την 1η σύμβαση που θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά την προέκταση του Ε65. Την ίδια ώρα, οι χρηματικές διανομές της ΕΥΔΑΠ και του ΟΛΘ διαμορφώνουν μερισματικές αποδόσεις πάνω από 5%, με τη μεν ΕΥΔΑΠ να επιταχύνει την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος €1 δισ., μετά τη συμφωνία με το Δημόσιο για το Νερό και ο ΟΛΘ συνεχίζει το δικό του επενδυτικό πρόγραμμα”. Τόνισε στο τελευταίο του για τον Ιούνιο σχόλιο ο Δημήτρης Τζάνας.

Βέβαια η εικόνα της αγοράς δεν φαίνεται να είναι αντίστοιχη με όσα θα περίμενε ένας αισιόδοξος επενδυτής. Για αυτό ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: Η συναλλακτική καχεξία έχει γίνει καθημερινότητα και η πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ κάτω από τις 900 μονάδες, σε συνέχεια της πολυήμερης συσσώρευσης, συνιστά την τελευταία εξέλιξη. Με την εξήγηση να έρχεται από τις ασύμμετρες εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας: η μετάλλαξη “Δέλτα” αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για επάνοδο της υγειονομικής κρίσης, με το ενδεχόμενο των περιοριστικών μέτρων να επανέρχεται. Έτσι, οι προσδοκώμενες αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις για τους πρώτους Καλοκαιρινούς μήνες μετατίθενται για τους επόμενους και το σενάριο για θετικό ως υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης στο 2ο και 3ο τρίμηνο αδυνατίζει. Με την Τράπεζα της Ελλάδος να μεταφέρει συγκρατημένη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2021 διαμορφώνοντας την πρόβλεψή της στο 4,2%, όταν οι Διεθνείς Οίκοι έφταναν ακόμη και πάνω από το 6%, τις προηγούμενες ημέρες!

Το τελευταίο αλλά όχι αμελητέο κίνητρο για ανοδική αντίδραση είναι ότι ξεκίνησε το εγχείρημα της Α.Μ.Κ., ύψους €800 εκατ., της ΑΛΦΑ, με το 80% της έκδοσης που αφορά τους Διεθνείς Επενδυτές να καλύπτεται άμεσα. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάλογη κινητικότητα για το 20% των Ελλήνων Ιδιωτών, παρά την “κατά προτεραιότητα κατανομή για όσους ήταν Μέτοχοι ως τις 24/6”, αποτέλεσμα της ειδικών χαρακτηριστικών διαδικασίας που έχει επιλεγεί. Παρ΄ όλα αυτά, εκτιμάται ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, με τη συμμετοχή των Επενδυτών εξωτερικού να είναι αυξημένη και την Τράπεζα να μπορεί να στοχεύει σε πιστωτική επέκταση στη συνέχεια, ενόψει των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών, λόγω της προσδοκώμενης επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες