Ήταν μια σκληρή για την κεφαλαιοποίηση της αγοράς εβδομάδα η πρώτη του Ιουλίου, καθώς οδηγήθηκε στα 62,402 από 63,644 δις ευρώ την Παρασκευή 25/6. Θετική όμως για τα ελληνικά ομόλογα που οι αποδόσεις του δεκαετούς αναφοράς πέρασαν κάτω από το 0,800%. Οι υψηλότερες αποδόσεις αντιστοιχούν σε χαμηλότερη αξία για το ομόλογο και αυτά είχαν άνοδο αφού η απόδοσή τους σταμάτησε στο 0,792%.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -2,32%, ενώ στον Ιούλιο  η επίδοση διαμορφώθηκε στο +0,22%, με επίδοση για το έτος +9,60%, ο FTSE25 έπεσε -2,45%, στον μήνα αποδίδει +0,07% και στο 2021 +10,70%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,88%, στον μήνα κερδίζει +0,03% και αποδίδει στο 2021 +26,85%. Αλλά ήταν επίσης μια εβδομάδα σκληρής δοκιμασίας για τις τραπεζικές μετοχές η πτώση του ΔΤΡ ήταν -3,77%, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από του μέσου όρου. Αποδόθηκε στα παρελκόμενα ή τις παράπλευρες απώλειες από την ΑΜΚ της ΑΛΦΑ.

Σήμερα ωστόσο ολοκληρώνεται τελικά η όποια επίδραση της ΑΜΚ με σχετική ενίσχυση της ρευστότητας. Αφού αναμένονται οι τελικές κατανομές μετοχών από την Α.Μ.Κ. της Alpha Bank και η αποδέσμευση των χρημάτων των επενδυτών για τα αδιάθετα ποσοστά. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα αρχίσει στις 13 Ιουλίου.

Αλλά σε εξέλιξη βρίσκονται πάλι διάφορες δραστηριότητες που θα μειώσουν τη ρευστότητα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές σε αγορά με παράδοση στην υποχώρηση του ενδιαφέροντος στο κατακαλόκαιρο. Υπάρχει σε εξέλιξη η ΑΜΚ της ΕΛΓΕΚΑ, η Prodea ετοιμάζεται για την έκδοση εταιρικού ομολόγου 400 εκατ. ευρώ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να πάρει έγκριση το δελτίο της Ελλάκτωρ για Α.Μ.Κ. ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ ΔΕΗ και Motor Oil, ετοιμάζονται για έκδοση πράσινου ευρωομολόγου.

Από σήμερα οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (€0,10) Καρέλια (€9,40), Interlife (€0,12) και Τερνα Ενεργειακής (€0,17) θα διαπραγματεύονται χωρίς τα μερίσματα χρήσης 2020.Την Πέμπτη 8 Ιουλίου είναι η σειρά των Space Hellas (€0,08) και Byte (€0,032) να κόψουν μέρισμα. Στις 7 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της στρατηγικής διαχείρισης του Ελληνικού χρέους από τον Υπ. Οικονομικών και Στελέχη του ΟΔΔΗΧ.

Βέβαια η πλευρά των αισιόδοξων παραγόντων της Αθηναϊκής αγοράς τονίζει ότι η άντληση κεφαλαίων για τοποθετήσεις σε ελληνικές αξίες έχει ξεπεράσει από την αρχή της χρονιάς τα 2,5 δις ευρώ χωρίς σε αυτά να λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς εκδόσεις ομολόγων των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Τρ. Πειραιώς. Φαινόμενο που υπογραμμίζει το υπολογίσιμο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών και όχι μόνο.

Στο διάστημα μέχρι την ανακοίνωση αποτελεσμάτων οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως την κατεύθυνση θα δώσουν τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια αν συνεχίσουν ανοδικά. Σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Τσούρτη από το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec. Ο Γενικός Δείκτης δεν ακολούθησε και αυτή την εβδομάδα την ανοδική τάση των Διεθνών Αγορών, λόγω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους €800 εκατ. της Alpha Bank, η οποία όπως ήταν φυσικό άντλησε ρευστότητα από την Αγορά. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 901 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 880 και 870 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Χ.Α. είναι να ξεκινήσει διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές από τα ιστορικά υψηλά που βρίσκονται. Εάν το momentum στις Διεθνείς Αγορές παραμείνει ανοδικό, τότε και ο ΓΔ θα ακολουθήσει την διεθνή τάση από την τρέχουσα εβδομάδα και θα αναρριχηθεί προς τις 920 μονάδες.

H Leon Depolas Sec. τοποθετούμενη επίσης επί της δυναμικής των διεθνών αγορών και στη σχέση της με την τάση στην Αθηναϊκή αγορά ανέφερε: Η συνολική εικόνα των Αγορών δεν έχει διαφοροποιηθεί, με τον S&P 500 να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ, αν και αξίζει να σημειώσουμε ότι από αρχές Απριλίου ο MSCI World Index (+6,5%) έχει υπεραποδώσει του MSCI Emerging Markets Index (+2,2%) περισσότερο από 4 ποσοστιαίες μονάδες. Γενικότερα, εκτιμούμε ότι η κλίση της ανόδου θα είναι μικρότερη πλέον τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, ενώ πιθανές είναι οι απότομες διορθώσεις τιμών, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις είναι “απαιτητικές”.

Η εικόνα των blue chip

Το πλήθος των ανοδικών blue chip στην χρηματιστηριακά πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου υπογραμμίζει τη γενίκευση των πιέσεων καθώς με άνοδο βρέθηκαν μόνο τρία και ήταν οι ΤΕΝΕΡΓ +2,17%, ΟΛΠ +0,91% και ΑΔΜΗΕ +0,38%, με αμετάβλητη τη ΒΙΟ. Στον αντίποδα με απώλειες από -3% και πάνω συναντάμε τις ΑΛΦΑ -7,13%, ΑΡΑΙΓ -5,01%, ΕΛΠΕ -4,39%, ΕΤΕ -4,35%, ΜΥΤΙΛ -3,73%, ΕΧΑΕ -3,68%, ΠΕΙΡ -3,27%, ΛΑΜΔΑ -3,17%, ΜΠΕΛΑ -3,06% και ΕΥΔΑΠ -3,00%. Ακολουθούν οι μετοχές με μεταβολές κοντά στην εβδομαδιαία πτώση των βασικών δεικτών και ήταν ΟΤΕ -2,20% ΕΛΧΑ -1,93% και ΟΠΑΠ -1,85%. Οι μετοχές 8 εταιριών με πτώση από -1% ως -1,7% ίσως είναι εκείνες με την καλύτερη φροντίδα για άμυνα στις γενικευμένες πιέσεις που επικράτησαν και είναι ΔΕΗ -1,64%, TITC -1,58%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,56%, ΜΟΗ -1,31%, ΕΕΕ -1,26%, ΕΥΡΩΒ -1,19%, ΣΑΡ -1,12%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,07%.

Το αρνητικό αποτύπωμα  σε όρους στατιστικών δεδομένων του μέσου όρου αφορά στο άνοιγμα του δρόμου για την προσέγγιση της στήριξης στις 870 μονάδες, από την ώρα που χάθηκε η στήριξη των 895.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Όλο το ΧΑ περιμένει την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές

Mετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα άλλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στην ατζέντα όλων των εμπλεκομένων με τη Λ. Αθηνών