Ο πληθωρισμός έχει αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες ανησυχίες για τις Κεντρικές Τράπζες, παράλληλα με την αποτυχία στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 και την αύξηση των επιπέδων χρέους.

Αυτο προκύπτει από έρευνα της UBS που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές αποθεματικών κεφαλαίων από 30 Κεντρικές Τράπεζες.

Σύμφωνα με την έρευνα το 57% των ερωτηθέντων θεωρούν ως βασικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, τον πληθωρισμό και τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των μακροπρόθεσμων αποδόσεων, ένας κίνδυνος που δεν επισημάνθηκε καθόλου από τους συμμετέχοντες στην εν λόγωο ετήσια έρευνα του περασμένου έτους.

Η αποτυχία ελέχγου της πανδημίας αναφέρθηκε ως ανησυχία από το 79% των ερωτηθέντων, και το δημόσιο χρέος από το 71%.

Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι ο ιός θα τελειώσει μετά το 2022.

«Ο πληθωρισμός επιστρέφει στην κορυφή των ανησυχιών για τους κεντρικούς τραπεζίτες», δήλωσε στο Reuters ο Massimiliano Castelli, επικεφαλής στρατηγικής της UBS.

«Η πλειοψηφία λέει ότι αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού, αλλά όχι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Άρα φαίνεται ότι υπάρχει ένα είδος άποψης μεταξύ της κοινότητας τω Κεντρικών Τραπεζών ότι ο τρέχων αυξανόμενος πληθωρισμός που βιώνουμε είναι παροδικός», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται ειδικά με την επένδυση αποθεματικών συναλλάγματος, η κορυφαία ανησυχία, που αναφέρεται από το 86% των ερωτηθέντων, παρέμεινουν οι χαμηλές και οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια το 2023, ενώ το 30% αναμένει ότι η Fed θα το πράξει το 2022.
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 33% να αναμένει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων το 2023, το 41% το 2024 και μόνο το 26% μετά από το 2024.

Ερωτηθέντες πόσο μακριά μπορούν να πάνε οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες για να υποστηρίξουν τις αγορές και την οικονομία εάν χρειαστεί, το 58% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Fed θα μπορούσε να στραφεί στον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, συνεχίστηκε επίσης η τάση για μεγαλύτερη διαφοροποίηση των αποθεματικών σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Οι μετοχές είναι μια επιλέξιμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για πάνω από το 40% των κεντρικών τραπεζών και το χρέος των αναδυόμενων αγορών για το 54% των ερωτηθέντων, ενώ υπήρξε μια στροφή προς περισσότερα assets που προστατεύουν από τον πληθωρισμό.

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών θα κυκλοφορήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή