Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με την εξέλιξη του ιού, δείχνουν να επηρεάζουν και την πορεία της οικονομίας. Σε τι βαθμό, δεν είναι ακόμα σαφές. Ορισμένες προβλέψεις, όπως αυτή της Τρίτης του ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα του αναμενόμενου. Εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της τρέχουσας χρονιάς θα κινηθεί στην περιοχή του 5-5,5%, μιάμιση μονάδα υψηλότερα από τον Απρίλιο και δύο περίπου μονάδες από την υφιστάμενη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών (3,6%). Αντίθετα, η αρνητική πορεία του χρηματιστηρίου τις τελευταίες μέρες δείχνει να μην συμμερίζεται αυτή την πρόβλεψη. Η εγχώρια αγορά εμφανίζει εικόνα υποτονικότητας και καχεξίας, σαν να προεξοφλεί μια μικρή «περιπέτεια».
Το σίγουρο είναι ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει ξανά. Ισως όχι όμως απαραίτητα προς το χειρότερο. Ισως η άποψη του ΙΟΒΕ και του διευθυντή του Νίκου Βέττα να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από τη δυσοίωνη των επενδυτών στο χρηματιστήριο.
Υπάρχει μια άποψη, που αποκτά πολλούς οπαδούς, που λέει ότι το στέλεχος «Δέλτα» επισπεύδει τη δημιουργία τείχους ανοσίας από τον ιό. Αφενός γιατί οδηγεί στο επαναλανσάρισμα και την προώθηση της εμβολιαστικής διαδικασίας και αφετέρου με την υπερμεταδοτικότητα που λέγεται ότι έχει προκαλεί μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων σε ανθρώπους που αφού νοσήσουν αποκτούν αντισώματα του ιού. Η άποψη αυτή παραγνωρίζει ότι πολλοί από τους ανεμβολίαστους ενδεχομένως θα οδηγηθούν στα νοσοκομεία και θα πιεστεί εκ νέου το σύστημα υγείας. Ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο μειώνεται υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος, να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενήλικων πολιτών έως το τέλος του καλοκαιριού. Μαζί με όσους έχουν αντισώματα μέσω των επιμολύνσεων, ενδεχομένως το ποσοστό όσων θα έχουν ανοσία στις αρχές φθινοπώρου να ξεπερνάει το 70% επί του συνόλου του πληθυσμού. Μια ιδιότυπη ανοσία αγέλης μαζί με τον σημαντικό αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο ασφαλή περίοδο. Συνακόλουθα και σε ένα καλύτερο οικονομικά τέλος της χρονιάς.
Αυτό το μάλλον ρεαλιστικό σενάριο φαίνεται ότι είναι και το βασικό – καλό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο – σενάριο για την ελληνική οικονομία, που αφήνει πίσω της τα μέτρα διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση φαίνεται ότι το έχει πάρει απόφαση πως η χώρα θα παραμείνει στη φάση της ανάκαμψης που έχει μπει το τελευταίο δίμηνο. Το είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ότι άλλα επιδόματα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Μένει να το πάρουν απόφαση και οι πολίτες. Να καταλάβουν ότι νέα καραντίνα, άρα και νέα μέτρα στήριξης δεν θα υπάρξουν.
Αν δεχτούμε ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι, τι «πελάτες» μπορεί να έχει. Αν θα έρθει δηλαδή ο εκτιμώμενος αριθμός τουριστών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά τη βρετανική καραντίνα, ο φετινός Ιούνιος ήταν καλύτερος από τον περυσινό Ιούλιο. Αν μετά το άνοιγμα από Βρετανία και Γερμανία (τις δύο μεγαλύτερες αγορές) η επίδοση συνεχίζει να είναι καλύτερη των περυσινών μέχρι το τέλος Αυγούστου, τη μεγάλη διαφορά φέτος μπορεί να την κάνουν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Για αυτό και είναι σημαντικό να μας βρει με ανοικτή οικονομία το φθινόπωρο. Για να επιβεβαιωθεί το σενάριο του ΙΟΒΕ και όχι το απαισιόδοξο των επενδυτών του χρηματιστηρίου…
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται