Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με την εξέλιξη του ιού, δείχνουν να επηρεάζουν και την πορεία της οικονομίας. Σε τι βαθμό, δεν είναι ακόμα σαφές. Ορισμένες προβλέψεις, όπως αυτή της Τρίτης του ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα του αναμενόμενου. Εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της τρέχουσας χρονιάς θα κινηθεί στην περιοχή του 5-5,5%, μιάμιση μονάδα υψηλότερα από τον Απρίλιο και δύο περίπου μονάδες από την υφιστάμενη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών (3,6%). Αντίθετα, η αρνητική πορεία του χρηματιστηρίου τις τελευταίες μέρες δείχνει να μην συμμερίζεται αυτή την πρόβλεψη. Η εγχώρια αγορά εμφανίζει εικόνα υποτονικότητας και καχεξίας, σαν να προεξοφλεί μια μικρή «περιπέτεια».

Το σίγουρο είναι ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει ξανά. Ισως όχι όμως απαραίτητα προς το χειρότερο. Ισως η άποψη του ΙΟΒΕ και του διευθυντή του Νίκου Βέττα να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από τη δυσοίωνη των επενδυτών στο χρηματιστήριο.

Υπάρχει μια άποψη, που αποκτά πολλούς οπαδούς, που λέει ότι το στέλεχος «Δέλτα» επισπεύδει τη δημιουργία τείχους ανοσίας από τον ιό. Αφενός γιατί οδηγεί στο επαναλανσάρισμα και την προώθηση της εμβολιαστικής διαδικασίας και αφετέρου με την υπερμεταδοτικότητα που λέγεται ότι έχει προκαλεί μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων σε ανθρώπους που αφού νοσήσουν αποκτούν αντισώματα του ιού. Η άποψη αυτή παραγνωρίζει ότι πολλοί από τους ανεμβολίαστους ενδεχομένως θα οδηγηθούν στα νοσοκομεία και θα πιεστεί εκ νέου το σύστημα υγείας. Ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο μειώνεται υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος, να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενήλικων πολιτών έως το τέλος του καλοκαιριού. Μαζί με όσους έχουν αντισώματα μέσω των επιμολύνσεων, ενδεχομένως το ποσοστό όσων θα έχουν ανοσία στις αρχές φθινοπώρου να ξεπερνάει το 70% επί του συνόλου του πληθυσμού. Μια ιδιότυπη ανοσία αγέλης μαζί με τον σημαντικό αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο ασφαλή περίοδο. Συνακόλουθα και σε ένα καλύτερο οικονομικά τέλος της χρονιάς.

Αυτό το μάλλον ρεαλιστικό σενάριο φαίνεται ότι είναι και το βασικό – καλό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο – σενάριο για την ελληνική οικονομία, που αφήνει πίσω της τα μέτρα διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση φαίνεται ότι το έχει πάρει απόφαση πως η χώρα θα παραμείνει στη φάση της ανάκαμψης που έχει μπει το τελευταίο δίμηνο. Το είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ότι άλλα επιδόματα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Μένει να το πάρουν απόφαση και οι πολίτες. Να καταλάβουν ότι νέα καραντίνα, άρα και νέα μέτρα στήριξης δεν θα υπάρξουν.

Αν δεχτούμε ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι, τι «πελάτες» μπορεί να έχει. Αν θα έρθει δηλαδή ο εκτιμώμενος αριθμός τουριστών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά τη βρετανική καραντίνα, ο φετινός Ιούνιος ήταν καλύτερος από τον περυσινό Ιούλιο. Αν μετά το άνοιγμα από Βρετανία και Γερμανία (τις δύο μεγαλύτερες αγορές) η επίδοση συνεχίζει να είναι καλύτερη των περυσινών μέχρι το τέλος Αυγούστου, τη μεγάλη διαφορά φέτος μπορεί να την κάνουν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Για αυτό και είναι σημαντικό να μας βρει με ανοικτή οικονομία το φθινόπωρο. Για να επιβεβαιωθεί το σενάριο του ΙΟΒΕ και όχι το απαισιόδοξο των επενδυτών του χρηματιστηρίου…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion