Δεν υπάρχει θεσμικός επενδυτής ή ιδιώτης, που να μην έχει υπόψη του πως η συνάντηση της FOMC που ξεκινά σήμερα, θα δώσει κατεύθυνση στις προσδοκίες των διαχειριστών χαρτοφυλακίου σε μια παράξενη συγκυρία. Η εμφάνιση του στελέχους Δέλτα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας απειλεί την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά παράλληλα οι ρυθμοί της τρέχουσας ανάπτυξης έχουν επιφέρει ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, που απαιτούν μια αντίδραση από την Κεντρική Τράπεζα. Για αυτό η απόφαση επί των επιτοκίων δεν πρόκειται να τα μεταβάλει, αλλά αναμένουν με ενδιαφέρον την κατεύθυνση που μπορεί να δώσουν οι αρμόδιοι στο θέμα της σταδιακής μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Γνωρίζουν δε ότι η ΕΚΤ, έχει διαφορετική κατεύθυνση στην νομισματική της πολιτική και αυτό έχει δώσει κέρδη στο δολάριο έναντι του ευρώ, που αν συνεχιστεί, θα πλήξει την εξαγωγική δραστηριότητα των αμερικανικών εταιριών. Τα παραπάνω συνηγορούν στο να αποκτήσει μεγαλύτερη νευρικότητα η διαπραγμάτευση των αξιών υψηλού κινδύνου όπως είναι οι μετοχές.

Με την έναρξη των εταιρικών αποτελεσμάτων χθες από την ΕΧΑΕ, ξεκίνησε και στην Αθηναϊκή κεφαλαιαγορά η περίοδος των ανακοινώσεων της εταιρικής κερδοφορίας πρώτου εξαμήνου. Υπάρχουν από αρκετούς αισιόδοξες προσδοκίες και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για τη συνέχεια, καθώς είναι άγνωστες οι αντιδράσεις των θεσμικών αν τα αποτελέσματα περάσουν κάτω από τον πήχη των δικών τους εκτιμήσεων και προσδοκιών. Βέβαια, η δυναμική στις διεθνείς αγορές  την εβδομάδα του χρησμού της Fed για τον Ιούλιο, δεν μπορεί να μείνει εκτός  των ραντάρ  των εγχώριων παραγόντων. H Eurobank Eq. αναφέρει: “Συσσώρευση στο Χ.Α., λόγω των μικτών τάσεων στις Αγορές του Εξωτερικού, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα από τις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για υποστηρικτική πολιτική, αντισταθμίζονται με τις ανησυχίες που σχετίζονται με τον Τεχνολογικό κλάδο στην Κίνα”.

Ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση η αγοραία συναίνεση έχει αποδεχθεί τα ακόλουθα: Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη, είναι θετική ένδειξη το ότι δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 845 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Αλλά για να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε το κύμα της τελευταίας διόρθωσης, απαιτείται ανακατάληψη των 900 μονάδων. Η πορεία ωστόσο ως αυτό το επίπεδο περιλαμβάνει αρκετά επίπεδα που θεωρούνται αντιστάσεις με πρώτη σημαντική, τη ζώνη μεταξύ 876 – 878 μονάδων (διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών). Αν καταφέρει να περάσει ψηλότερα από τις 885 που αναιρεί την short θεώρηση για την βραχυπρόθεσμη τάση θα αντιμετωπίσει  τις 895 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 845 μονάδων, μπορεί να αναζωπυρώσει τις πιέσεις με πορεία προς τις 836, αλλά και τις ζώνες από υψηλότερες προς χαμηλότερες τιμές στις 828 – 824 και 800 – 795 μονάδες.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση υπήρξαν επίσης τοποθετήσεις από εγχώριους αναλυτές. Η Beta Sec. εκτιμά: “Οι περισσότεροι Συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα και την επίδρασή της στον Τουρισμό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα εξαμήνου που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα, θα προσφέρουν έδαφος για επιλεκτικές τοποθετήσεις”.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν από χθες το πρωί: “Το απόγευμα η ΕΧΑΕ ανακοινώνει τα 6μηνιαία αποτελέσματά της. Ακολουθεί ο Μυτιληναίος και την Παρασκευή η TITC, με τον πήχη των προσδοκιών να είναι ψηλά, σε σχέση με τις αναμενόμενες επιδόσεις. Από κοινού με το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών (ρεκόρ δεικτών στη Wall Street), είναι πιθανό να συμβάλουν στη συναλλακτική αναβάθμιση στο Χ.Α. με στόχο μια ανοδική εβδομάδα” .

Το πνεύμα των εγχώριων παραγόντων που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, αποτυπώνεται στην παρατήρηση του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη:

Μπορεί ο φόβος για διόρθωση των Ξένων, συνάμα με τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος να φοβίζει, όμως μπροστά μας έχουμε νέα σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και παράλληλα τα κέρδη αρκετών Εταιρειών, ενώ εκτός από μία Ομάδα Εισηγμένων, που τα τελευταία χρόνια τα πηγαίνουν άριστα, βλέπουμε καλυτέρευση αποτελεσμάτων και στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Τα περισσότερα γραφήματα έχουν δώσει σημαντικές ανοδικές διασπάσεις μετά από χρόνια, ενώ όποια Α.Μ.Κ. και να έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, δίνει άμεσα κέρδη, κάτι που δείχνει την καλή εικόνα της Αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους