Οφέλη αλλά και κινδύνους βλέπει η Moody’s από τον αυξημένο δανεισμό των εμπορικών τραπεζών από το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης TLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες σε σχέση με το ενεργητικό τους (τα κεφάλαια TLTRO αντιστοιχούν στο 14% του ενεργητικού).

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού από την ΕΚΤ οδηγεί σε μεγαλύτερα κέρδη βραχυπρόθεσμα αλλά και σε μακροπρόθεσμους κινδύνους. Η Moody’s επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη της την εξάρτηση των τραπεζών της Ευρωζώνης από τη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ όταν αναλύει τις υποκείμενες πιστωτικές τάσεις.

Ο δανεισμός των τραπεζών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του μηχανισμού TLTRO σχεδόν τετραπλασιάστηκε στη διάρκεια της πανδημίας, φτάνοντας τα 2,2 τρις ευρώ τον Ιούνιο φέτος, από περίπου 600 δις που ήταν στο τέλος του 2019, ποσό που αντιστοιχεί στο 6% του ενεργητικού των τραπεζών, από 2% που ήταν στο τέλος του 2019. Η Moody’s ανέφερε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία) είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από το πρόγραμμα, που πρωτοεμφανίστηκε το 2010 για να προσφέρει στήριξη ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια της κρίσης χρέους. Από την έναρξη της πανδημίας, ωστόσο, οι τράπεζες του πυρήνα άρχισαν να συμμετέχουν μαζικά στο πρόγραμμα, με τις γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές τράπεζες να αυξάνουν εντυπωσιακά το δανεισμό τους, με 450, 440 και 420 δις ευρώ σε νέο χρέος.

Με το πρόγραμμα TLTRO η ΕΚΤ παρέχει στις τράπεζες μακροπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκό κόστος.

Η Moody’s δεν θεωρεί ότι η υψηλή χρήση TLTRO είναι ένδειξη αδυναμίας χρηματοδότησης, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η σημαντική χρήση των κεφαλαίων του TLTRO μπορεί να καταστήσει τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των τραπεζών λιγότερο αντιπροσωπευτικά της πραγματικής τους θέσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις