Το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο της συνεδρίασης προέκυψε από την ξαφνική εκτίναξη του δείκτη των Τραπεζών. Η παρατήρηση της έναρξης χθες, έδειξε πως θα ήταν δύσκολο να συνεχίσει τα ανοδικά κλεισίματα η αγορά με τους ίδιους στυλοβάτες, από τις μετοχές του 25άρη. Η ενίσχυση των αποτιμήσεων με υπέρβαση των 876 μονάδων, μετά από μια σειρά 6 ανοδικών κλεισιμάτων, έχει ουσιαστικά επιτελεστεί, με βάση το κλείσιμο της Τρίτης, χωρίς τη βοήθεια των τραπεζικών blue chip.

Ο ΓΔ χθες, πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης, χτύπησε τιμές ως τις 881,52 μονάδες. Αμέσως μετά, τα κέρδη επιμέρους μετοχών πυροδότησαν ρευστοποιήσεις που τον οδήγησαν στις 872,24 που έγιναν το χαμηλό ημέρας. Μόλις διαπίστωσαν ότι σε αυτά τα επίπεδα στέρεψε η προσφορά μετοχών οι θεσμικοί άρχισαν να μαζεύουν την ήδη υπάρχουσα, αργά και βασανιστικά. Για να μην επιτρέψουν στους πωλητές να ζητάνε όλο και υψηλότερες τιμές για να δώσουν τις μετοχές τους. Αφού έγινε σαφές πως υπάρχουν στην αγορά, ακόμα και στο κατακαλόκαιρο, επαγγελματίες διαχειριστές που κυνηγούν κέρδη από κινήσεις βραχέων χρονικά οριζόντων θα ήταν χρήσιμο να μελετηθούν οι επιδόσεις των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, από τις 19 Ιουλίου ως σήμερα. Γιατί πιθανά ανάμεσα στις μετοχές που υστέρησαν να βρίσκονται εκείνες που θα αναλάβουν ρόλο αρωγού στην άνοδο των βασικών δεικτών.

Είναι εύκολο να διαπιστωθεί πως οι μετοχές του FTSE25 που δεν παρακολούθησαν την κίνηση του μέσου όρου είναι και τα Τραπεζικά blue chip και υπήρξε μια δέσμη εκθέσεων από ξένους επενδυτικούς Οίκους για τις συστημικές τράπεζες. Η JP Morgan δίνει το σύνθημα για ανάκτηση της εμπιστοσύνης  για τις εγχώριες τράπεζες και προβλέπει υπεραπόδοση για τρεις από τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές. Οι τιμές-στόχοι που προτείνει η επενδυτική τράπεζα για τις μετοχές των τραπεζών είναι: ΑΛΦΑ 1,50 ευρώ, ΕΥΡΩΒ  στα 1,10 ευρώ, ΕΤΕ στα 3,30 ευρώ. Για την ΠΕΙΡ, η σύσταση είναι ουδέτερη και η τιμή-στόχος στα 1,90 ευρώ.

Οι εγχώριες τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με 40% discount σε σχέση με τις ομόλογές τους στην Ευρωζώνη, που η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τη χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται σε βαθιά έκπτωση σε σχέση με τις ομοειδείς τράπεζες της Ευρωζώνης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παρόμοιες επιδόσεις, προφίλ, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος προβλέψεων.

Από την HSBC αισιοδοξούν για τις ελληνικές μετοχές. Είμαστε θετικοί στην περίπτωση των ελληνικών μετοχών, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν από τον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων. Οι τράπεζες έχουν κεντρικό ρόλο στη θέση μας. Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά, παρά τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση από την έλλειψη τουρισμού». Αναπτύσσοντας τη στρατηγική του τρίτου τριμήνου για τις αναδυόμενες αγορές. Η HSBC έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την αύξηση του ΑΕΠ φέτος, από 2,2% σε 4,5%. Περιμένουν δε, το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης στον τουρισμό πιθανότατα να πραγματοποιηθεί το επόμενο και όχι το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να είναι ακόμη ταχύτερη το 2022, στο 5,5% από 6%, σημείωνε ο Simon Wells.

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ μεταξύ άλλων σημειώνει: Το ευνοϊκό διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, επέτρεψε στην Αγορά να ολοκληρώσει μια ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά τριμήνου, πλέον όμως θα χρειαστούν περεταίρω “καύσιμα” για την διατήρηση αυτής της πορείας.

Η τεχνική αντίδραση της αγοράς από τις 830 μονάδες, έφερε τον Γενικό Δείκτη στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 880 – 885 μονάδων, όπου και εντοπίζονται πρόσφατες τοπικές κορυφές και η συμβολή των ΚΜΟ 30 και ΕΚΜΟ 55 ημερών, κρίνοντας την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση αντίστοιχα.

Υπέρβαση των προαναφερθέντων ορίων, θα οδηγήσει τον ΓΔ στις 900 μονάδες, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 920 μονάδες. Νέα απώλεια των 870 μονάδων θα επαναφέρει τις 830 μονάδες στο προσκήνιο, με το σενάριο των 800 μονάδων να είναι ακόμη υπαρκτό.

 Σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη, ο δείκτης Τραπεζών διατηρεί το σήμα πώλησης, παραμένοντας “παγωμένος”, μετά την έντονη πτώση της περασμένης Δευτέρας. Αδυνατώντας να ακολουθήσει την πορεία του ΓΔ, όπου θα τον έφερνε στην περιοχή των 545 – 550 μονάδων, κατάφερε μετά βίας να καλύψει το 50% της προαναφερθείσας πτώσης. Οι 500 μονάδες παραμένουν το πρώτο σημείο στήριξης του κλαδικού δείκτη, με αυτό των 480 μονάδων να αποτελεί και το ισχυρότερο “ανάχωμα”, σε περίπτωση διατήρησης της πτωτικής τάσης.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως οι Τράπεζες κρατούν το κλειδί της πύλης, που αν ανοίξει, η αγορά θα αποκτήσει πορεία προς τις 900 μονάδες. Χρειάζεται βέβαια η ατμόσφαιρα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επίσης να είναι ευνοϊκή για την διάθεση για ρίσκο. Σήμερα πάντως μετά την απόφαση της Fed και τη συνέντευξη του κ Πάουελ τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται συντονισμένα ανοδικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών