Η οικονομία στις ΗΠΑ αναπτύσσεται σταθερά στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η κυβερνητική στήριξη αλλά και οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 ενίσχυσαν τις καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,5% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη, ελαφρώς πιο ανοδικά σε σχέση με το 6,4% του πρώτου τριμήνου.

Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Με την εκτίμηση του δεύτερου τριμήνου, η κυβέρνηση δημοσίευσε και αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,4% το 2020, αντί για 3,5% όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αυτή βέβαια παραμένει η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ από το 1946. Οι αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη άλλων ετών ήταν ήσσονος σημασίας. Από το 2015 έως το 2020, το ΑΕΠ αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,1%.

Το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ύφεση της πανδημίας, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, έληξε τον Απρίλιο του 2020.

Η Federal Reserve διατήρησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς κοντά στο μηδέν, ενώ αμετάβλητο διατήρησε και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συνέχισαν να περιορίζονται, αλλά οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας  παραμένουν.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη περίπου 7% φέτος, η οποία θα είναι η ισχυρότερη επίδοση από το 1984. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την Τρίτη τις προβλέψεις ανάπτυξης για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε 7,0% το 2021 και 4,9% το 2022, μια αύξηση κατά 0,6 και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διέθεσε 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια για να περιορίσει την οικονομική καταστροφή από την πανδημία τον Μάρτιο, προσφέροντας εφάπαξ 1.400 δολάρια σε νοικοκυριά και επέκτεινε την επιδότηση ανεργίας 300 δολαρίων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή