Στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά η εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ έδωσε μια ώθηση σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια και παράλληλα τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών δείχνουν ότι θα ανοίξουν ανοδικά. Συνεπώς το διεθνές κλίμα είναι ευνοϊκό αν και στην Αθήνα έχουν αποδείξει οι επενδυτές πως έχουν διαμορφώσει μια ανεξαρτησία επενδυτικών κριτηρίων.

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου οι συναλλαγές άφησαν παρακαταθήκη τα υπολογίσιμα κέρδη των ΛΑΜΔΑ ΟΤΕ ΕΕΕ ΑΡΑΙΓ και ΜΥΤΙΛ, αφήνοντας χώρο για ανοδική κίνηση τον Αύγουστο με κέρδη από τις τραπεζικές μετοχές, που υστέρησαν έναντι του μέσου όρου τον πρώτο μήνα του δεύτερου εξάμηνου. Η πιο φρέσκια είδηση για τον τραπεζικό κλάδο ήταν το θετικό αποτύπωμα από τα stress test που διεξήγαγε η ΕΚΤ καθώς φάνηκε η επάρκεια κεφαλαίων τους. Η άσκηση είχε σημείο αναφοράς τα μεγέθη του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2020, ο χρονικός της ορίζοντας εκτείνεται έως το τέλος του 2023 και αξιολογεί βασικό και δυσμενές σενάριο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο αντιμετώπισης των Τραπεζικών μετοχών από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Τότε ξεκίνησε ο ΔΤΡ να εμφανίζει κέρδη. Αρκετοί εγχώριοι παράγοντες υποψιάζονται, πως τα αποτελέσματα των ΠΕΙΡ και ΕΤΕ για το δεύτερο τρίμηνο την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα θα τις φέρουν στο προσκήνιο εμφατικά. Κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων θα είναι καταγραφή των επιβαρύνσεων, ή η pro-forma αποτύπωση από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων “Vega”, “Sunrise I” και “Frontier”.

Είναι από όλους παραδεκτό πως την Παρασκευή στην επικέντρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα τραπεζικά blue chip συνέβαλλε η είδηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με την αναβαλλόμενη φορολογία. Οι πρώτες εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων ανέφεραν ότι η συμφωνία διευκολύνει σημαντικά τις συστημικές Τράπεζες επισπεύδοντας την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, μέσω τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να αντιμετωπίζουν την απειλή της μερικής Κρατικοποίησης, όπως προέβλεπε μέχρι σήμερα το Θεσμικό πλαίσιο, εφόσον δεν κατάφερναν να παρουσιάζουν κέρδη. Ενώ εκτιμούν ότι θα ωφεληθεί η ΕΤΕ περισσότερο από όλες τις συστημικές Τράπεζες, στο ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου.

Προ της εισόδου στις συνεδριάσεις του Αυγούστου ανοδικό momentum έχουν αποκτήσει υπεραποδίδοντας έναντι των βασικών δεικτών της αγοράς οι

• ΜΥΤΙΛ με άνοδο στο 2021 +31,4% ενώ τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο διάστημα πιέστηκε και για αυτό κέρδισε μόνο +1,96% παρά την εκτίναξη στην βδομάδα που πέρασε κατά +10,9%,

• ΔΕΗ με άνοδο στο 2021 +21,80% ενώ τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο διάστημα πιέστηκε και για αυτό κέρδισε μόνο +0,89% παρά την άνοδο στην βδομάδα που πέρασε κατά +2,84%,

• ΓΕΚΤΕΡΝΑ με άνοδο στο 2021 +20,81% ενώ τον Ιούλιο αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά και κέρδισε μόνο +1,82% παρά το 0,00% στην βδομάδα που πέρασε κατά +2,84%,

• ΒΙΟ με άνοδο στο 2021 +20,05% ενώ τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο διάστημα αντιμετωπίστηκε ουδέτερα και κέρδισε μόνο +1,13% με άνοδο στην βδομάδα που πέρασε κατά +2,98%,

• ΛΑΜΔΑ με άνοδο στο 2021 +18,73% ενώ τον Ιούλιο ήταν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος και για αυτό κέρδισε 12,10% με άνοδο στην βδομάδα που πέρασε κατά +6,44%,

• ΟΤΕ με άνοδο στο 2021 +16,69% ενώ τον Ιούλιο ήταν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος και για αυτό κέρδισε 8,69% με άνοδο στην βδομάδα που πέρασε κατά +4,48%.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επιδόσεις στο απώτερο ή το πρόσφατο παρελθόν δεν διασφαλίζουν την πορεία στο μέλλον και η στατιστική υπεροχή ορισμένων μετοχών δεν αποτελεί προτροπή για κάθε τύπου κίνηση από τους επενδυτές.

Ένα γεγονός που θα συμβάλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στις Τράπεζες του FTSE25 σχετίζεται με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests. Όλες τους τα ολοκλήρωσαν με επιτυχία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Άγη Μάρκου: «Ξεκίνησαν οι ελληνικές τράπεζες τις ανακοινώσεις τους για τα αποτελέσματα των Ασκήσεων Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών του 2021, που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Όλες τους ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα stress tests.

Η άσκηση προσομοίωσης βασίστηκε σε Στατική προσέγγιση του Ισολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοοικονομική και κεφαλαιακή θέση κάθε ομίλου κατά την 31/12/2020 ως σημείο εκκίνησης, επί του οποίου και πραγματοποιήθηκε προσομοίωση ακραίων συνθηκών βάσει ενός Βασικού και ενός Δυσμενούς σεναρίου με ορίζοντα τριετίας (2021-23).
Μάλιστα, δεδομένης της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε, δεν ελήφθησαν υπόψιν οι θετικές επιδράσεις κεφαλαιακών ενεργειών του 2021».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών