Παρά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας – και την αμφισβήτηση για την ικανότητά τους να διατηρήσουν την υψηλή εμπορικότητά τους στην μετα Covid-19 εποχή -, τα εμπορικά κέντρα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μεγάλοι παίκτες του Real Estate συνεχίζουν απτόητοι τον επενδυτικό προγραμματισμό για την αναβάθμιση υφιστάμενων αλλά και τη δημιουργία νέων κέντρων, κάνοντας – όπως είναι φυσικό – τις απαραίτητες προσαρμογές στις νέες καταναλωτικές συνήθειες που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του River West στον Κηφισό, το οποίο δέκα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του επεκτείνεται κατά 20.000 τ.μ. και αλλάζει μορφή. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, τη Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, οι διαθέσιμοι προς μίσθωση χώροι διπλασιάζονται και δημιουργείται πάρκο 20 στρεμμάτων με ποικίλες δραστηριότητες για την οικογένεια σε μια περιοχή με ασφυκτική δόμηση (θα υπάρχει παιδική χαρά, υπαίθριο αμφιθέατρο, καταρράκτης και πρωτοποριακοί χώροι διασκέδασης για το παιδί).

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να αποφέρει στη Noval αύξηση εσόδων από μισθώματα της τάξεως του 30%, έπειτα από μια τριετία πλήρους λειτουργίας. Η έναρξη του νέου τμήματος που φέρει την επωνυμία River West Open θα γίνεται σταδιακά (καλοκαίρι – φθινόπωρο 2021) και στόχος είναι να φθάσει τα 8 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση, μετά την πρώτη τριετία λειτουργίας του.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο σχεδιασμός της Reds (θυγατρική της Ελλάκτωρ) για την ανάπλαση του παλιού οινοποιείου Καμπάς στην Κάντζα (Παλλήνη Αττικής). Η νέα διοίκηση γνωστοποίησε ότι εξετάζεται η καλύτερη δυνατή σύνθεση του μείγματος των χρήσεων που θα υλοποιηθούν, με δεδομένο ότι από το 2018 που έχει καταρτιστεί το Master Plan έχουν γίνει αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον της κτηματαγοράς.

Το Project Cambas Park, το οποίο θα ξεδιπλωθεί σε έκταση 315 στρεμμάτων υπολογίζεται πως θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ. Σύνθετο εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο δρομολογεί στην περιοχή της Μεταμόρφωσης και ο όμιλος Κωνσταντίνου, του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα που ελέγχει το «Athens Metro Mall». Το νέο εμπορικό κέντρο είναι προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε έκταση 86 στρεμμάτων σε περιοχή στα όρια της Μεταμόρφωσης και της Λυκόβρυσης – Πεύκης και όπως το mall του Αγίου Δημητρίου θα συνδέεται με το μετρό.

Mall… δίπλα στο κύμα

Τα εμπορικά κέντρα κατέχουν περίοπτη θέση και στην ανάπλαση του Ελληνικού.

Σύμφωνα με τη Lamda Development που ηγείται του project, στο παραλιακό μέτωπο θα ανεγερθεί το Marina Galleria, ένα εμπορικό κέντρο νέας γενιάς που θα βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και θα προσφέρει στους επισκέπτες, «μία πολύπλευρη και υψηλής αισθητικής εμπειρία αγορών, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας». Θα εκτείνεται σε 22.000 τ.μ. και θα στεγάζει κορυφαίους οίκους μόδας, ορισμένοι εκ των οποίων έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένους έλληνες σχεδιαστές.

Εκτιμάται πως θα κοστίσει 100 με 125 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το 2025 ενώ κατά το πρώτο έτος υπολογίζεται να υποδεχθεί περίπου 7 εκατομμύρια επισκέπτες. Στα σχέδια της Lamda Development είναι και η ανέγερση ενός ακόμη εμπορικού επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, το «Vouliagmenis Mall». Θα εκτείνεται σε 72.000 τ.μ. και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2025. Πολύ κοντά θα δημιουργηθεί και εμπορικό πάρκο (retail park) 30.000 τ.μ. από τον όμιλο Fourlis. Θα αποτελεί μια σύνθεση από καταστήματα μεγάλης επιφάνειας (Big Boxes) και υπολογίζεται πως θα απαιτήσει κεφάλαια ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
Ταχιάος: Δημοπρατούνται εντός του καλοκαιριού έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Ταχιάος: Δημοπρατούνται έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ

Όπως τόνισε ο Νίκος Ταχιάος στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης και εντός του καλοκαιριού να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους εκτέλεσης των έργων