Η άνοδος των 10 συνεδριάσεων χωρίς διακοπή σταμάτησε την Τρίτη, με την αγορά να παρακολουθεί τη δυναμική των διεθνών αγορών αλλά και τις επενδυτικές επιφυλάξεις, που ξεπήδησαν όταν τα δεδομένα για την πανδημία τις εκτίναξαν σε παγκόσμια κλίμακα.  Η προειδοποίηση του CDC στους αμερικανούς να αποφεύγουν μεταξύ άλλων χωρών και την Ελλάδα  λόγω έξαρσης των κρουσμάτων Covid, ήταν μια πηγή επιφύλαξης για την συνεισφορά στο ΑΕΠ από τον τουρισμό. Ακολούθησε η είδηση για την προοπτική να συμπεριληφθούν στην υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα σε όσους γυρίζουν στο Ισραήλ από Ελλάδα.

Η τάση φυγής από το ρίσκο λόγω της έξαρσης της πανδημίας ήταν παγκόσμια αλλά στην Αθήνα που έχει οικονομία η οποία στηρίζεται στην τουριστική της βιομηχανία λειτούργησε κατάλληλα τη μέρα που ο ΓΔ χτύπησε τιμές πάνω από τις 900 μονάδες που για την αγοραία συναίνεση ήταν σκληρή οροφή.   Έτσι είχαμε το φαινόμενο την κατακόρυφης πτώσης στην τελευταία ώρα από τιμές πάνω από τις 900 μονάδες προς τον πυθμένα για τη μέρα λίγο ψηλότερα από τις 893 και το τελικό αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή συνεδρίαση να είναι το αντίστροφο της προχθεσινής. Αφού το μέγιστο ήρθε στο πρώτο ημίωρο και το ελάχιστο στο κλείσιμο όταν στην προηγούμενη κατώτερο ήταν η τιμή στο άνοιγμα και το ανώτερο στο κλείσιμο. Αυτό συνήθως προδιαθέτει τους επαγγελματίες διαχειριστές χαρτοφυλακίου αρνητικά  και για αυτό η σημερινή συνεδρίαση θα είναι καθοριστική για την τάση ως το τέλος της βδομάδας.

Χθες δεν εξέπληξε την επενδυτική κοινότητα η στροφή προς χαμηλότερα επίπεδα, αφού πρώτα εμφανίστηκαν οι 900 σαν τιμή για τον ΓΔ για μεγάλο διάστημα. Άλλωστε από το πρωί με ακρίβεια ειδοποίησε ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec Πέτρος Τσούρτης:  Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 878 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 878 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες. Το ερώτημα λοιπόν, μετά από το -0,25% σαν μεταβολή της αγοράς χθες, δεν είναι άλλο από το ποία είναι η πιθανότερη τάση από εδώ και πέρα.

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο πρώτο για τον Αύγουστο σχόλιό του μεταξύ άλλων σημείωσε:

Τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές εξελίξεις αλλάζουν το σκηνικό καθώς τα δεδομένα επαναφέρουν τον κλάδο στο προσκήνιο. Οι Βρυξέλλες συνομολόγησαν σε ευεργετικές ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο που αποτελεί το 54% των ιδίων κεφαλαίων ώστε να αποτρέπεται η ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του δημοσίου στο βαθμό που απομειώνονται λόγω ζημιών. Παράλληλα, τα stress test της ΕΚΤ  επιβεβαίωσαν την κεφαλαιακή επάρκεια τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο για το σύνολο των συστημικών τραπεζών. Χωρίς μάλιστα να προσμετρούνται οι δράσεις των τραπεζών που έλαβαν χώρα το 2021, ενισχύοντας περισσότερο την καθαρή τους θέση. Το αποτέλεσμα των παραπάνω δεδομένων, οδηγεί σε συνέχιση της νηοπομπής των ανοδικών συνεδριάσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην ανάκτηση των 900 μονάδων.

Την ίδια ώρα, οι βελτιωμένες επιδόσεις των δεικτών που ανήγγειλε το ΙΟΒΕ για  τον Ιούλιο, του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία έχουν τη δική τους σημασία. Εκπέμποντας το μήνυμα ότι η άνθηση της βιομηχανικής παραγωγής, στη μεταλλουργία, την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα πλαστικά, τις κατασκευές, την πληροφορική, τα χημικά και το φαρμακευτικό κλάδο  έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη. Τόσο λόγω της αναστολής εργασιών λόγω της πανδημίας όσο και λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους που οδηγεί σε αυξημένες επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο, υποκατάσταση εισαγωγών  και στρατηγική εξωστρέφειας και στην ελληνική βιομηχανία.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Αύγουστος έχει τις προϋποθέσεις να είναι ένας ανοδικός μήνας για το Χ.Α. παρά τις 11 προηγούμενες  συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που ευλόγως θα δελεάσουν αρκετούς στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Με τη συναλλακτική ραστώνη να μη συμβάλει σε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, αποτρέποντας όμως παράλληλα και τις αυξημένες πωλήσεις. Με την τεχνική ανάλυση να θεωρεί τις 907 μονάδες ως το κοντινότερο στόχο η υπέρβαση του οποίου σύντομα θα επιδιωχθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες