Ανεβαίνοντας στο τέρμα της οδού ήρας στο Γαλάτσι, μερικά γαβγίσματα κάνουν τον περαστικό να στρέψει το κεφάλι προς τα δεξιά. Σκηνές, τέντες και αυτοσχέδιοι πάγκοι έχουν στηθεί από χθες το πρωί (6-8) και δεκάδες εθελοντές έχουν συρρεύσει στο σημείο που δεν είναι άλλο από το πρώην λατομείο του Δήμου Γαλατσίου.

Εκεί, μια συγκινητική πρωτοβουλία που αποδεικνύει την αξία συνεργασίας κράτους και πολιτών λαμβάνει χώρα και σώζει τετράποδες ζωές.

Η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον Θεοδωρή Λιβάνιο, ο πάτα δραστήριος Δήμος Γαλατσιου, το ΓΕΕΘΑ, η Περιφέρεια Αττικής και το Dogs’ Voice έστησαν στο σημείο προσωρινό χώρο φιλοξενίας των πυρόπληκτων ζώων χωρητικότητας 300 θέσεων για σκύλους και ειδικό εσωτερικό γατώνα.

Στον χώρο υπάρχουν τρεις κτηνίατρος της ΕΔΚΕ και 24ωρη φροντίδα των ζώων. Ο συγκεκριμένος σταθμός θα λειτουργήσει μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.

Εθελοντές καταγράφουν αγόγγυστα τα ζώα που καταφθάνουν στο Γαλάτσι, μαζί με προμήθειες πρώτης ανάγκης: νερά, φάρμακα, τροφές, κλουβιά για την μεταφορά τους.

Νέα ως επί το πλείστον άτομα, ιδίως κορίτσια και γυναίκες, συγκεντρώνουν σακούλες και άλλα είδη που καταφθάνουν από απλούς πολίτες κάθε τόσο, σημειώνουν στοιχεία εθελοντών που επιθυμούν να φιλοξενήσουν ή υιοθετήσουν κάποιο ζωό, συντονίζουν την όλη κατάσταση: καθαριότητα, τροφοδοσία εθελοντών, φύλαξη του χώρου.

Αρκετοί από τους εθελοντές είναι άυπνοι και ταλαιπωρημένοι

Η Έλενα Δέδε, πρόεδρος της Dog’s voice, δήλωσε τα εξής στο in.gr:

«Από τον σταθμό έχουν περάσει περίπου 100 σκυλιά. Γύρω στα 180 έχουν ήδη δοθεί για φιλοξενίες σε σπίτια. Γάτες είχαμε πολύ λιγότερες, τρεις τέσσερις. Για όλες, έχει βρεθεί προσωρινή φιλοξενία. Από τα χέρια μας πέρασαν πουλερικά και ερίφια, αλλά εδώ, στο Γαλάτσι, είναι σταθμός μόνο για σκύλους και γάτες.

Αρκετά ζώα, ευτυχώς, σε ένα ποσοστό περίπου 30%, έχουν επανενωθεί με τους ιδιοκτήτες. Ταυτοποιούμε συνεχώς κόσμο που ψάχνει τα ζώα του και έχουμε και κάποιες πρώτες υιοθεσίες από επιβεβαιωμένα αδέσποτα.

Οι μεγαλύτερες απώλειες σε ζώα ήταν αυτές της άγριας ζωής. Δεν έλειψαν και θλιβερά, απαράδεκτα περιστατικά σκύλων που αφέθηκαν δεμένοι και έγιναν κυριολεκτικά στάχτη. Για αυτά τα σκυλιά, δεν έχει γίνει κάποια επίσημη καταγραφή, δεν γνωρίζουμε ακριβή αριθμό.

Είμαστε ευγνώμονες για τον κόσμο που στέλνει πράγματα. Κάνουμε την ανακοίνωση κάποιας ανάγκης και σε δέκα λεπτά κυριολεκτικά καλύπτεται. Δεν χρειαζόμαστε άλλα είδη, είμαστε πλήρεις.

Η κτηνιατρική κάλυψη όλων των σταθμών, περιλαμβανομένου του δικού μας, έχει γίνει από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος. Λειτούργησε σταθμός στο Μαρκόπουλο για 3 μέρες αρχικά: έγινε καταγραφή και δόθηκαν πρώτες βοήθειες σε πυρόπληκτα ζώα. Δύο μέρες στο κτηνιατρείο ου Αλέξανδρου Προκοπίου, βοηθήθηκαν δεκάδες ζώα επίσης. Μας βοήθησε η κλινική του Γέρακα με νοσηλείες, όπως επίσης και η κλινική στο Πικέρμι, που είχε εμπειρία από το Μάτι και οι άνθρωποι εκεί γνώριζαν πολύ καλά την κατάσταση.

Πολύτιμη και η βοήθεια του Δήμου Αθηναίων. Τεράστια και η προσπάθεια του Δήμου Γαλατσίου και μπράβο του, γιατί μας βοήθησε σε ό, τι ζητήσαμε, να στήσουμε από το μηδέν αυτόν τον σταθμό.»

Ζώα φοβισμένα, καμένα, ζώα που δεν τα αναζητά κανείς και εθελοντές που βρίσκουν τον μπελά τους

Η εθελόντρια την Φιλοζωική του Δήμου Γαλατσίου, Νίκη Θεοδοσοπούλου, κάθεται με κάποιους συνεργάτες λίγο πιο μακριά από το κεντρικό σημείο του σταθμού. Δίπλα της, ένα κλουβί με έναν ασπρόμαυρο σκυλάκο και πάνω στο κλουβί ένα σημείωμα που μας αποτρέπει να πλησιάσουμε.

Η κυρία Θεοδοσοπούλου μάς εξηγεί ότι είναι ένας από τους φοβικούς σκύλους που κατέφθασαν στο καταφύγιο χάρη σε εθελοντές που τον περισυνέλεξαν μαζί με άλλα ζώα και τον έφεραν στον σταθμό στο Γαλάτσι. Δεν επιθυμεί χάδια και οπτική επαφή, σίγουρα βρίσκεται σε σοκ.

Φωτογραφία από μακριά με ζουμ για να μην τον αναστατώσουμε κι άλλο

«Ευχόμαστε να επικοινωνήσει ο ιδιοκτήτης μαζί μας. Γιατί αυτός δεν είναι αδέσποτος».

Για τα ζώα που είχαν μικροτσίπ, η διαδικασία ανεύρεσης και επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες ήταν σαφώς ευκολότερη.

«Είναι συγκινητική η προσέλευση και η προσφορά του κόσμου. Καλό θα είναι, φυσικά, να έχουμε αντίστοιχη βοήθεια εμείς των Φιλοζωικών και εκτός πυρκαγιών και έκτακτων συνθηκών. Χρειάζεται να γίνονται φιλοξενίες, στειρώσεις, να παρέχονται τροφές και φάρμακα. Οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ. Ό, τι είδη τυχόν περισσέψουν τώρα, θα αξιοποιηθούν από Φιλοζωικές του Δήμου μας, του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων», καταθέτει η κυρία Θεοδοσοπούλου στο in.gr.

Η γυναίκα γύρισε νωρίτερα από τις διακοπές της και έσπευσε απευθείας στον σταθμό του Γαλατσίου για να παράσχει την βοήθειά της.

Παράλληλα, μια εθελόντρια αφηγείται το εξής συγκλονιστικό περιστατικό:

«Έσωσαν τέσσερα σκυλιά που ιδιοκτήτης είχε εγκαταλείψει στην αυλή του σπιτιού του στην Βαρυμπόμπη και, όταν τον εντόπισαν, αυτός αντί να χαρεί επέπληξε τους εθελοντές που πήραν τα σκυλιά του. Υπονόησε ότι του τα έκλεψαν και όταν ρωτήθηκε γιατί τα άφησε με κίνδυνο να καούν δεν είχε τι να απαντήσει και φώναζε στους εθελοντές!»

Η Βιολέτα Σιδηρά, μία από τους κτηνιάτρους, λέει στο in.gr:

«Τα περισσότερα ζώα που υποδεχτήκαμε ήταν κυρίως τρομαγμένα. Ελαφριά εγκαύματα, καμμένα πατουσάκια, κατακόκκινα μάτια και εξαιρετικά αφυδατωμένα.»

Κάτω από την ειδικά στημένη τέντα, κάτω από την οποία έχουν μαζευτεί αρκετά φάρμακα, η κυρία Σιδηρά προσφέρει τις υπηρεσίες της στα ζώα που την χρειάζονται, όπως στο σκυλάκι στο παρακάτω βίντεο:

Η νεαρή εθελόντρια Κάτια Αποστολοπούλου είναι μία από τους υπεύθυνους στο σημείο των κλουβιών όπου φυλάσσονται τα ζώα.

«Τα περισσότερα από αυτά που βλέπετε είναι από την Μαλακάσα», λέει στο in.gr η Κάτια και συνεχίζει «Τα έχουν βρει εθελοντές και τα περισσότερα έχουν ευτυχώς τσιπάκι. Έχουμε αρκετή προσέλευση και για φιλοξενίες, κάτι πολύ συγκινητικό και εναθρρυντικό.»

Καμμένα πατουσάκια: το συγκεκριμένο ζώο κατέφθασε την ώρα του ρεπορτάζ μας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα