Ε. Ραϊσί – Ρίχνει το… γάντι στους Αμερικανούς με την έναρξη της θητείας του

Για πρώτο αντιπρόεδρο του, έναν αξιωματούχο που είναι στη μαύρη λίστα των Αμερικανών επέλεξε ο νέος υπερσυντηρητικός πρόεδρος του Ιράν

Ε. Ραϊσί – Ρίχνει το… γάντι στους Αμερικανούς με την έναρξη της θητείας του

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Την πρόθεση του να… κοντράρει τους Αμερικανούς έδειξε από νωρίς ο νέος υπερσυντηρητικός πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος επέλεξε σήμερα για πρώτο αντιπρόεδρο του, έναν αξιωματούχο σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, ο Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος ορκίστηκε στην προεδρία της χώρας την Πέμπτη, επέλεξε ως πρώτο αντιπρόεδρο τον Μοχαμάντ Μοχμπέρ. Ο Μοχμπέρ διηύθυνε από το 2017 το ισχυρό συντηρητικό Ίδρυμα της Τάξης του Ιμάμη (Setad), αφού κατέλαβε διάφορα επίσημα αξιώματα στην επαρχία Χουζεστάν (νοτιοδυτικά).

Το Setad ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 προκειμένου να διαχειριστεί τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και έγινε στην πορεία των χρόνων ένας σημαντικός οικονομικός κρατικός όμιλος με τμήματα σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της υγείας.

Το Setad, ο πρόεδρος του οποίου διορίζεται από τον Ιρανό ανώτατο ηγέτη, είναι υπεύθυνο, μέσω του Iδρύματος Barekat, και για την ανάπτυξη του πρώτου ιρανικού εμβολίου κατά της Covid-19. Θυμίζουμε πως το ιρανικό εμβόλιο έχει λάβει από τον Ιούνιο άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές της χώρας.

Το ίδρυμα Setad ως οργανισμός, αλλά και ο Μοχμπέρ προσωπικά, περιλαμβάνονται από τον Ιανουάριο στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το Setad έχει τμήματα σχεδόν σε όλους τους τομείς της ιρανικής οικονομίας, κυρίως στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις οικονομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο κ. Ραϊσί επέλεξε ως επικεφαλής του γραφείου του, τον Γκολαμχοσεΐν Εσμαΐλί, μέχρι τώρα εκπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. τον είχε βάλει στη μαύρη λίστα, ενόσω ήταν επικεφαλής του οργανισμού φυλακών, για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

OT Originals
Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies