Μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής που απογοήτευσε ποικιλοτρόπως, η τάση της αγοράς είναι σε εκκρεμότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί το αποτύπωμα των δύο πρώτων συνεδριάσεων για να σχηματιστεί σαφής εντύπωση για το ποια τάση ευνοεί το άθροισμα των επενδυτικών επιλογών. Αυτό επιβάλει η προσέγγιση της τάσης με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης. Είναι δε κοινή πεποίθηση, ότι στις συναλλαγές οι θεσμικοί είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά αυτές τις μέρες και για τις κινήσεις τους, τη στατιστική χρησιμοποιούν για τις επιλεκτικές τοποθετήσεις τους. Ωστόσο η απουσία βάθους κατά τη διαπραγμάτευση τους αναγκάζει να πραγματοποιούν την επενδυτική τους στρατηγική σε μεγάλο ποσοστό μέσω των πακέτων.

Η επιφύλαξη που γεννούν οι φυσικές καταστροφές προστέθηκε στην προϋπάρχουσα ανησυχία από τα δεδομένα για την εξάπλωση της νόσου του Covid-19 και σαν αντιστάθμισμα σε αυτά, λειτούργησαν τα εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Σαν αποτέλεσμα, η εβδομάδα που η μεταβολή της ισοδυναμεί με του Αυγούστου, καθώς είναι η πρώτη του, έφερε στον μέσο όρο κέρδη +0,59%, ενώ η επίδοση στον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο +0,38%, με απόδοση έτους +10,44%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε +0,60%, στον μήνα αποδίδει +0,60% τον Ιούλιο έπεσε-0,35% και στο 2021 κερδίζει +10,90%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,56%, στον Ιούλιο κέρδισε +2,19% και αποδίδει στο 2021 +28,87%.

Με δυο τράπεζες ΕΤΕ και ΠΕΙΡ να ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου και με τους θεσμικούς να αντιδρούν, όχι μόνο σε αυτά αλλά και στα αποτελέσματα των stress test, ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνίστησε θετικά και αρνητικά. Ιδιαιτερότητα θεωρούνται και οι παρεμβάσεις, στις δημοπρασίες για τον καθορισμό τιμών κλεισίματος, από τους θεσμικούς επενδυτές. Το σημαντικότερο ωστόσο και καθοριστικότερο ήταν πως οι πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου, αποτέλεσαν συνέχεια μιας ανοδικής αλυσίδας που αν και διακόπηκε την Τρίτη, μετά από δέκα ανοδικά κλεισίματα, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Τότε ο ΓΔ σταμάτησε στις 903,33 μονάδες έχοντας ξεκινήσει από τις 833,16 που ήταν το κλείσιμο στις 19/7.

Η προσέγγιση του Ηλία Ζαχαράκη σχετικά με την τεχνική εικόνα της αγοράς ως την Πέμπτη περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Ο ΓΔ κινήθηκε με V κίνηση μαζεύοντας πίσω ήδη το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του τελευταίου διαστήματος. Το 889 έχει γίνει σημαντική κοντινή στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης ενώ ουσιαστικά στοχεύει σε πρώτη φάση και πάλι την ζώνη των υψηλών του ή το 943. Κύριος πρωταγωνιστής ο κλάδος της πληροφορικής που σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζει με νέα ιστορικά υψηλά. Ο τζίρος χαμηλός με τον τραπεζικό κλάδο να είναι κύριος υπαίτιος στην παρούσα. Οι τοποθετήσεις είναι περισσότερο επιλεκτικές και ανά τίτλο στον τζίρο, με τους θεσμικούς να ψάχνουν πακέτα σε τόσο ρηχή αγορά.

Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,09% οδηγήθηκε στις 893,47 από τις 903,33 μονάδες την Πέμπτη με προηγούμενο κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες από τις 28 Ιουνίου. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 902,71 μονάδες στις 10:32 ενώ το κατώτερο μέρας στις 890,34 σημειώθηκε στις 16:41. Δεν υπήρξαν αλλαγές πρόσημου και η αγορά είχε σταθερά αρνητικό πρόσημο. Το χαμηλό της Παρασκευής απείχε μια περίπου μονάδα από τις 889 που ορίζει ως στήριξη η προσέγγιση του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance. Συνεπώς σήμερα θα δοκιμαστεί η ισχύς της αν συνεχιστούν οι πιέσεις, ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με άλλες προσεγγίσεις η πτώση την τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας να ήταν προσωρινή μετά την επιστροφή της αγοράς στα επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από το τέλος του πρώτου εξάμηνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών