Το Ισραήλ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ένα νέο lockdown, παρά την υλοποίηση ενός από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμών στον κόσμο. Κι αυτό γιατί οι νέες καθημερινές λοιμώξεις από κορωνοϊό έχουν ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ.

Την περίοδο που πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο αντιμετώπιζαν την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα με ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων, η μετάδοση της Covid-19 στο Ισραήλ μειώθηκε απότομα καθώς η χώρα εμβολίασε περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της μέσα σε περίπου δύο μήνες.

Δύο στους τρεις πλήρως εμβολιασμένοι

Η χώρα είχε ένα από τα ταχύτερα προγράμματα διάθεσης εμβολίων στον κόσμο και στις αρχές Ιουνίου πολλοί από τους περιορισμούς της για τον κορωνοϊό είχαν αρθεί καθώς τα νέα κρούσματα μειώθηκαν εντυπωσιακά. Αλλά λίγες μέρες αργότερα, οι πολίτες αναγκάστηκαν να φορέσουν και πάλι τις μάσκες καθώς οι νέοι αριθμοί μολύνσεων άρχισαν να αυξάνονται.

Περίπου το 63% του ισραηλινού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Our World in Data.

Όμως τα κρούσματα Covid-19 στο Ισραήλ αυξάνονται κατακόρυφα από τον Ιούλιο παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Τα νέα καθημερινά κρούσματα στη χώρα έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 12.113 στις 24 Αυγούστου, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Ιανουαρίου των 11.934 κρουσμάτων.

Πριν από λίγους μήνες, τα νέα κρούσματα είχαν πέσει σε διψήφιο αριθμό και υπήρχαν μερικές ημέρες τον Μάιο και τον Ιούνιο όπου δεν καταγράφηκαν νέες μολύνσεις.

Παρά τα υψηλά επίπεδα των κρουσμάτων, η νοσηρότητα στη χώρα δεν έχει ξεπεράσει την κορύφωση που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, η οποία αποδίδεται στην ευρεία διάδοση του εμβολιασμού. Την περασμένη Κυριακή, 25 θάνατοι καταγράφηκαν στη χώρα – πολύ μακριά από το ρεκόρ των 101 στις 20 Ιανουαρίου φέτος. Τον τελευταίο μήνα, έχουν καταγραφεί συνολικά 476 θάνατοι από Covid-19 στο Ισραήλ, έναντι 1.471 τον Ιανουάριο. Αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται.

Μάλιστα, όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών καλούνται να εμβολιαστούν έναντι στης Covid-19 στο Ισραήλ.

Τρίτη δόση

Τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Ιούλιο έδειξαν ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ήταν μόλις 16% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης για άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις τον Ιανουάριο. Για τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τον Απρίλιο, το εμβόλιο ήταν 79% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης, υποδηλώνοντας ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολιασμού εξαντλείται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί είχαν αποκτήσει ισχυρή προστασία από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία που προκαλεί η Covid-19.

Στα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ άρχισε να προσφέρει σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών μια τρίτη δόση εμβολίου, μια κίνηση που επεκτάθηκε γρήγορα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, το πρόγραμμα της ενισχυικής δόσης εμβολασμού άρχισε σταδιακά να επεκτείνεται σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και οι τρίτες δόσεις ήταν διαθέσιμες σε όλους όσοι είναι άνω των 30 ετών από την Τρίτη.

Οι Ισραηλινοί που λαμβάνουν ενισχυτική δόση θα πρέπει να περιμένουν πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση τους για να γίνουν επιλέξιμοι για την τρίτη δόση.

Ο καθηγητής Εγιάλ Λέσεμ, επιδημιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Sheba, δήλωσε στο CNBC ότι ενώ τα κρούσματα αυξάνονταν, το ποσοστό σοβαρών νοσήσεων παρέμεινε «σημαντικά χαμηλότερο».

«Το αποδίδουμε στο γεγονός ότι ο περισσότερος ενήλικος πληθυσμός μας εμβολιάζεται με δύο δόσεις και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει την τρίτη ενισχυτική δόση», σημείωσε.

«Τα σοβαρά ποσοστά νόσησης στους εμβολιασμένους είναι περίπου το ένα δέκατο εκείνων που παρατηρούνται στους μη εμβολιασμένους, κάτι που σημαίνει ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών νοσήσεων», πρόσθεσε ο Λέσεμ. «Τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική δόση διατρέχουν επίσης πολύ, πολύ μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν, όπως δείχνουν τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα μας».

Ο Λέσεμ είπε ότι στο Ισραήλ, ένα εκατομμύριο σε συνολικό πληθυσμό 9 εκατομμυρίων έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

«Υποθέτουμε ότι εάν έχουμε 1 εκατομμύριο πολίτες που επιβεβαιώθηκαν ως κρούσματα, πιθανότατα έχουμε κι άλλες εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι περισσότερους που «μολύνθηκαν σιωπηλά», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας που δίνει το εμβόλιο.

Τελικά, όπως υπογράμμισε ο Λέσεμ, ο στόχος δεν ήταν η εξάλειψη της Covid-19, αλλά η επίτευξη μιας «ισορροπίας».

«Η Covid κυκλοφορεί παγκοσμίως και κυκλοφορεί επίσης στην άγρια ζωή, οπότε θα είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί ποτέ», είπε. «Επομένως, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα μολυνθεί κάποια στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει αφού προστατευτούν με εμβόλια και επομένως η μόλυνση θα είναι ήπια ».

«Πολλές μολυσματικές ασθένειες εμφανίστηκαν αρχικά σε μορφή πανδημίας και στη συνέχεια έφτασαν σε ισορροπία. Φυσικά, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ζήσουμε κανονικά με την Covid; Είναι θέμα αρκετών ετών ή περισσότερο; Τα εμβόλια επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία επειδή επιτρέπουν σε περισσότερους ανθρώπους να μολυνθούν φυσικά χωρίς να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση», υποστήριξε ο Λέσεμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα