Με το άρθρο «Η Αγροδιατροφή της  Εύβοιας» στο in.gr, του Κώστα Τσαούση (ΚΤ) τίθεται το θέμα ανάδειξης της παραγωγικής ταυτότητας της Εύβοιας, ως πρωτεύον κατά τον σχεδιασμό ανασυγκρότησης της περιοχής, ειδικά μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Εύστοχα και ορθά κατά την γνώμη μας.

Γνωρίσαμε την Εύβοια, έχοντας την ευθύνη εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) του Υπ. Γεωργίας στο διάστημα 2002-2010 και  2007-2013,  με φορέα υλοποίησης την Αυτοδιοικητική Εταιρία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ (ΟΑΣΕ).

Μέσω της Δομής πετύχαμε : Την στήριξη πολλών Μικρών Βιοτεχνιών, Μικρών Οικογενειακών μονάδων Τουρισμού, Επισκέψιμων Αγροκτημάτων, ενίσχυση τυπικών χαρακτηριστικών προϊόντων, ενίσχυση καινοτομιών (δικαιούχοι Ιδιώτες), ενώ ταυτόχρονα κατασκευάστηκαν δεκάδες Δημόσια Έργα Υποδομής στους Δήμους.

Όλα αυτά, ενταγμένα στον πυρήνα της φιλοσοφίας που επισημαίνει και ο αρθρογράφος (Κ.Τ.) και στόχευαν στην ανάδειξη της παραγωγικής φυσιογνωμίας της Εύβοιας.  Άλλωστε η διασύνδεση του Πρωτογενή και Τριτογενή Τομέα (παροχή Υπηρεσιών) ήταν πάντα συστατικό στοιχείο της στρατηγικής των προγραμμάτων Τοπικής Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα διαγνώσαμε μέσω της εφαρμοσμένης πολιτικής τις δυνατότητες του ελλαδικού αγροτικού χώρου, γνωρίσαμε την Εύβοια, τους ανθρώπους της, γινήκαμε «καταναλωτές». Χαίρομαι, που ο Κ.Τ. επισημαίνει την περίπτωση της Μονάδας Ζυθοποίας που μεγαλούργησε (ομολογώ προσωπικά ότι το 2004 όταν την εντάσσαμε στα προγράμματα ΟΠΑΑΧ, δεν πίστευα ότι θα έφτανε τόσο ψηλά) όπως και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών.  Η, τα Σύκα Κύμης, του Ταξιάρχη,  το Πευκόμελο, τα Γλυκά, την αναβίωση προϊόντων ζωικής προέλευσης στην Καρυστία, τα Οινοποιεία, τοπικές ποικιλίες και σπεσιαλιτέ, θα πρόσθετα εγώ.

Ωστόσο η εμπειρία λέει, ότι κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης δεν πετυχαίνει, εάν δεν ενεργοποιεί και δεν «χτίζεται» (από και) με τις τοπικές κοινωνίες, τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, το τοπικό παραγωγικό δυναμικό, τους  συλλογικούς και επιστημονικούς φορείς, τα τοπικά συλλογικά σχήματα και δίκτυα. Δεν πετυχαίνει επίσης,  εάν δεν δημιουργεί την Δομή Τοπικής Διαχείρισης (ως Τοπικό Εμψυχωτή).

Δημοκρατικό Προγραμματισμό, το λέμε αυτό οι ενασχολούμενοι με την Περιφερειακή-Τοπική Ανάπτυξη. Ξεροκέφαλοι καθώς είμαστε, εξακολουθούμε να το λέμε Δημοκρατικό Προγραμματισμό.     

Προφανώς στην περιοχή χρειάζονται άμεσα μέτρα και ευθύνη του κράτους να τα πάρει. Και ύστερα να ακολουθήσουν οι μεσοπρόθεσμες πολιτικές. Η περίπτωση της Εύβοιας (και άλλων πυρόπληκτων περιοχών) αντιμετωπίζεται με ένα σοβαρό ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ. Υπάρχει η εμπειρία, οι πόροι, το θεσμικό πλαίσιο, το  δυναμικό για να βάλει πλάτη.

Χάριν παραδείγματος : Ανοίγει παρένθεση. «…H περίπτωση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που προβλέπονται στην εγκύκλιο 81168/ΕΥΣΣΑ 1796/30-07-2015 του Υπ. Ανάπτυξης. Οι Ο.Χ.Ε. αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων. Οι περιοχές αυτές, είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο, είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.  Ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της χωρικής στρατηγικής και του σχεδίου υλοποίησης θα εξασφαλίζεται με τη συμπληρωματικότητα-συνεκτικότητα των προτεινόμενων δράσεων, και με την αντιπροσωπευτικότητα του συστήματος διακυβέρνησης. Στους στόχους….είναι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, της καθημερινής ζωής των πολιτών, η διατήρηση του φυσικού-δομημένου περιβάλλοντος….Οι ΟΧΕ χρηματοδοτούνται από τα Ταμεία ΕΚΤ, ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής, μέσω συνδυασμένων επενδύσεων,…Οπου κρίνεται απαραίτητο, δράσεις χρηματοδοτούμενες από τα  Ταμεία ΕΓΤΑΑ, ΕΤΘΑ, συμπληρώνουν τις ΟΧΕ.  Ενδέχεται συμπερίληψη στο υποβληθέν σχέδιο της Στρατηγικής ΟΧΕ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, άλλων προγραμμάτων….καθώς και κρατικών ενισχύσεων. Κλείνει η παρένθεση. Eίπατε τίποτα ?

Θέληση χρειάζεται…Πείσμα, Συνέπεια και κυρίως Πράξη απαιτούνται, για να υπάρξει έμπνευση των ανθρώπων των κατεστραμμένων νοικοκυριών για “να ξαναφτιάξουμε τον τόπο μας”.  Ξεπερνώντας την γραφειοκρατία και την πολυπλοκότητα  νόμων και εγκυκλίων που κατάφεραν να φαντάζει το Ελληνικό Δημόσιο και οι Δομές του, εχθρός της κοινωνίας. Έτσι θα είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι και αξιόπιστοι : Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση–Φορείς Δημοσίων Πολιτικών.

Τα υπόλοιπα, τα επικοινωνιακά, τα λογοπαίγνια και οι φωνές περί ευθυνών και μη (που δεν λύνουν κανένα  πρόβλημα) και στα οποία οι πολίτες δίνουν ολοένα και λιγότερη σημασία, ας μείνουν για τα καφενεία, για τα «πρωινάδικα» και τα Δελτία των 8.  Ετσι, για νάχουν και αυτοί “οι παίκτες”, με κάτι να  ασχολούνται.

 

Ο Βασίλης Τσιτσιρίγκος  είναι Δ/ντής Αναπτυξιακού Φορέα ΟΑΣΕ ΑΕ   

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts