Αντιμέτωπη με ένα από το πιο κρίσιμα στοιχήματα της «μάχης» της με τον κορωνοϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με τους μαθητές να έχουν επιστρέψει από τη Δευτέρα στα σχολεία. Στόχος τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας είναι η διατήρηση της διά ζώσης εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τόσο προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο και της ψυχικής υγείας των παιδιών έπειτα από μήνες τηλεκπαίδευσης.

Η επιστημονική κοινότητα ζητά διορία τριών εβδομάδων ούτως ώστε να διαπιστωθεί η επίπτωση της κινητικότητας των μαθητών, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων.

Φυσικά, η αύξηση των κρουσμάτων θεωρείται βέβαιη, κυρίως λόγω και του εκτεταμένου testing, σε μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, παράγοντας «κλειδί» παραμένει η πίεση που θα καταγραφεί στο σύστημα Υγείας.

Για τον λόγο αυτό, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους νευραλγικούς κλάδους, πέραν των υγειονομικών, δεν έχει φύγει εντελώς από τα τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων. Έχει, όμως, μπει σε δεύτερο πλάνο -προς το παρόν- με αποτέλεσμα να μην αναμένονται άμεσες αποφάσεις, καθώς προηγείται η αξιολόγηση της επιδημικής πορείας της χώρας σε συνδυασμό με τις τάσεις που θα δείξουν τα προγνωστικά μοντέλα.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων για την τρίτη δόση του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με οδηγό το… Ισραήλ.

Σε ποιες περιοχές αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

Οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα κάθε άλλο παρά εύκολες είναι. Ο λόγος είναι οι παράγοντες που μεταβάλλονται διαρκώς στον χρόνο.

Αφενός, η εφαρμογή και συνεπακόλουθα η αποδοτικότητα του πλέγματος μέτρων για τους ανεμβολίαστους ενήλικες αλλά και τους μαθητές σε συνδυασμό με την πορεία των εμβολιασμών στους εφήβους (και όχι μόνον) και αφετέρου η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται να γίνει έντονα αισθητή κυρίως τον επόμενο μήνα με έμφαση αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα.

«Οι πιθανές συρροές κρουσμάτων στις μαθητικές τάξεις θα καταγραφούν εντός των επόμενων 20 ημερών. Όμως, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες επιπλέον ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία πρώτη εκτίμηση για το εάν τα κρούσματα στον παιδικό πληθυσμό ευθύνονται για μεταδόσεις στην κοινότητα, ιδίως σε μη εμβολιασμένους συγγενείς» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο ίδιος, πάντως, διευκρινίζει πως «στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, εφόσον δεν τηρηθούν τα μέτρα στα σχολεία» και προσθέτει πως «όταν αλλάξουν οι κλιματολογικές συνθήκες με πτώση της εξωτερικής θερμοκρασίας, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι σαφώς μεγαλύτερος λόγω του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους».

Το απαισιόδοξα σενάρια

Την ίδια στιγμή, καθώς το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις αντοχές των παιδιών έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αυξάνεται η αγωνία για αύξηση των νοσηλειών σε παιδιατρικά τμήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τους πιο απαισιόδοξους υπολογισμούς το 30% των μαθητών θα «διασταυρωθεί» τους επόμενους μήνες με τον φονικό ιό, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 2% θα χρειαστεί νοσηλεία.

Σύμφωνα πάντα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η αυστηρή χρήση της μάσκας και το διευρυμένο testing στα σχολεία θα μπορούσε να μειώσει τις μεταδόσεις σε παιδιά και εφήβους στο 10%.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ, όπου το σχολικό κουδούνι χτυπάει κάθε Αύγουστο, από τα δεδομένα του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και  Πρόληψης Νοσημάτων, προκύπτει πως ένα στα τέσσερα κρούσματα εντοπίζεται σε παιδιά. Σε ό,τι δε αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, προκύπτει ότι σήμερα νοσηλεύεται τετραπλάσιος αριθμός παιδιών σε σχέση με την αρχή της επιδημίας.

Η σημασία της τρίτης δόσης

Υπό τα δεδομένα αυτά κυβέρνηση και ειδικοί εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στα οφέλη της τρίτης δόσης, σε μία προσπάθεια να θωρακίσουν άμεσα ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι 285.000 ανοσοκατασταλμένοι, για τους οποίους τίθεται από σήμερα σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είπε πως, σχετικά με την επέκταση της τρίτης δόσης και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, οδηγός είναι το Ισραήλ.

Το θέμα, όπως τόνισε, είναι αν θα πάμε σε ηλικιακό όριο ή χρονικό ποιος έχει κάνει δόση και πότε, αλλά όλα αυτά είναι θέμα εθνικής επιτροπής εμβολιασμών.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα που υπάρχει είναι οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 χρόνων γιατί πρόκειται για άτομα που εφόσον νοσήσουν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως το ποσοστό των εμβολιασμένων από 50 ετών και άνω κινείται στο 65% και αγγίζει το 75% αν προστεθούν και αυτοί που έχουν νοσήσει. «Τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα και να νοσήσουν θα το περάσουν! Αν είχαν όμως εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 50 δεν θα χρειάζονταν ο εμβολιασμός των παιδιών» είπε.

Επίσης, τόνισε πως η προσοχή όλων πλέον κινείται προς την τρίτη δόση του εμβολίου, και πως η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ισραήλ.

«Το κοιτάμε για την τρίτη δόση. Είναι θέμα της εθνικής επιτροπής των εμβολιασμών. Δημιουργεί όμως μια πρόσθετη ένταση στην κοινωνία», είπε και πρόσθεσε για υποχρεωτικότητα:

«Η υποχρεωτικότητα είναι πάντα μέσα στο μενού αλλά δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Κάθε κατηγορία πρέπει να τη κοιτάς εξατομικευμένα! Είναι δύσκολη άσκηση υποχρεωτικότητας».

«Πάντα στο μενού η υποχρεωτικότητα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι διαφορετικής τάξεως ζήτημα η υποχρεωτικότητα στους γιατρούς και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως το στράτευμα ή το λιμενικό, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν το 1/3 για παράδειγμα του προσωπικού τους τεθούν σε αναστολή λόγω της αδυναμίας αναπλήρωσής τους.

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του και τις εξελίξεις στο μέτωπο της διασποράς του ιού τον προσεχή Οκτώβριο, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα για την οποία όπως είπε έχει εικόνα και εκτιμά πως υπάρχει χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων. Σημείωσε πάντως πως αυτό που τονίζει ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή η χώρα δεν θα προχωρήσει σε νέο lock down, το εννοεί.

Σχετικά με την εστίαση, ανέφερε πως ακούμε ότι όλοι λένε πως ο πελάτης θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος και ο εργαζόμενος όχι.

Πάνω σε αυτό απάντησε πως τα 2 βασικά κριτήρια είναι ότι όπου μπορείς να έχεις διαρκώς μέτρο προφύλαξης το διαφοροποιεί, ποια είναι η ουσιώδης δραστηριότητα και ποια όχι. Σχετικά με τα μέτρα στο  θέατρο και όχι στο εστιατόριο, ανέφερε πως στο θέατρο είσαι όλη την ώρα με μάσκα και το θέατρο είναι ποιοτικά διαφορετικό είναι πολιτισμός και στοιχείο προσωπικότητας του καθενός.

Τέλος σε ερώτηση για το τρέχον κυβερνητικό σχήμα θα είναι και το τελικό στο δρόμο προς τις εκλογές, εκτίμησε: «Θα πάμε σε Eεκλογές με αυτό το σχήμα, εκτός αν υπάρξει κάτι σημειακό».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
e-Food – Σκληρή κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας
Επικαιρότητα |

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεργατικές πλατφόρμες

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση αλλά και συνδικάτα και φορείς εργαζομένων για το θέμα του καθεστώτος εργασίας στις συνεργατικές πλατφόρμες

Μαδαγασκάρη – H κλιματική αλλαγή φέρνει πρωτόγνωρο λιμό
Green |

H κλιματική αλλαγή φέρνει πρωτόγνωρο λιμό στη Μαδαγασκάρη

Στη νότια Μαδαγασκάρη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης είναι εγκαταλειμμένα, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία μετέτρεψε τους αγρούς σε σκόνη καταδικάζοντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην πείνα

Γερμανία – Το SPD διατηρεί το δημοσκοπικό του προβάδισμα
Επικαιρότητα |

Γερμανία: Το SPD διατηρεί το δημοσκοπικό του προβάδισμα

Σε ό,τι αφορά την προτίμηση στο πρόσωπο του Καγκελάριου, ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς παραμένει πρώτος με 48%, πολύ μακριά από τον αντίπαλό του ‘Αρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης, ο οποίος πάντως κερδίζει μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και ανεβαίνει στο 22%

Σύμβαση με τον ΟΠΑΝΔΑ υπέγραψε η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Επικαιρότητα |

Σύμβαση με τον ΟΠΑΝΔΑ υπέγραψε η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Η σύμβαση, με ημερομηνία έναρξης 1/9/2021 και διάρκεια έως τις 31/12/2022, ορίζει την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων, όσον αφορά τη χρήση του συνόλου του ελληνικού και ξένου εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

«Πλημμύρισε» ο Πειραιάς από Ferrari – Δείτε εντυπωσιακές εικόνες
Επικαιρότητα |

«Πλημμύρισε» ο Πειραιάς από Ferrari – Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

Τα πολυτελή οχήματα της διάσημης ιταλικής φίρμας βρίσκονται στο μεγάλο λιμάνι για το «Ferrari Road Show – Πειραιάς 2021», το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γιορτής θεσμού για την πόλη, τις «Ημέρες Θάλασσας»

Στο Προεδρικό Μέγαρο o Γιάννης Αντετοκούμπο – «Πάντα ήμασταν Έλληνες»
Επικαιρότητα |

Στο Προεδρικό Μέγαρο o Γιάννης Αντετοκούμπο – «Πάντα ήμασταν Έλληνες»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς υποδέχθηκε στον Κήπο του Μεγάρου όπου και είχαν μια στιχομυθία μπροστά στις κάμερες, με τον «Greek Freak» να λέει ότι «πάντα ήμασταν Έλληνες κι απλώς χθες μπήκε μία σφραγίδα»