Θετικά χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο Γιώργος Καββαθάς, o πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Ωστόσο ταυτόχρονα τα θεωρεί ελλιπή για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, όπως τόνισε.
Παρότι στην εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ο γενικός δείκτης σημειώνει σημαντική άνοδο 26,2 μονάδων, καθώς διαμορφώνεται στις 46,3 μονάδες για το α’ εξάμηνο του 2021 με τους επιχειρηματίες να έχουν αρχίσει να σκέφτονται τις επενδύσεις, το 36,7% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων φοβάται «λουκέτο» το επόμενο διάστημα, επεσήμανε ο κ. Καββαθάς.
Ανάγκη για μείωση των έμμεσων φόρων
Δεν έγινε καμιά αναφορά από την κυβέρνηση για μειώσεις έμμεσων φόρων, όπως των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τομείς όπως ο καφές, τα οινοπνευματώδη και η ενέργεια, αλλά και του ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν επιχειρήσεις αλλά και για μια σειρά άλλων μέτρων (πχ. τέλος επιτηδεύματος κ.ά.), ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Διαγραφή ιδιωτικού χρέους
Παράλληλα, όπως σημείωσε, παραμένει το επιτακτικό ζήτημα της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύσαν το τελευταίο 18άμηνο οι επιχειρήσεις και για το οποίο η ΓΣΕΒΕΕ είχε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή, ζητώντας τη διαγραφή του, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.