Εντός του Οκτωβρίου, ο ΕΦΚΑ θα εντάξει στην διαδικασία απονομής συντάξεων τους πρώτους 1.200 δικηγόρους και λογιστές που θα συνδράμουν στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, ώστε να αποκλιμακωθεί το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και πιστοποίηση των ιδιωτών εκκαθαριστών και θα ξεκινήσει η νέα φάση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων. Σημειώνεται ότι συνολικά είχαν υποβληθεί 3.600 αιτήσεις και οι 1.200 δικηγόροι και λογιστές είναι οι πρώτοι που ολοκληρώνουν τη φάση της εκπαίδευσης

Το υπουργείο Εργασίας αναμένει πολλά από το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τον υπουργό κ. Χατζηδάκη να προαναγγέλει «αποκλιμάκωση» του προβλήματος, έως το τέλος του έτους και πλήρη εξομάλυνσή του, εντός των πρώτων μηνών του 2022.

Το 2019 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 190.000 συντάξεις το 2020 μειώθηκαν στις 155.000 και τώρα – τον Ιούνιο του 2021 – οι εκκρεμείς ήταν 130.510. Ο ρυθμός απονομής ξεκίνησε το 2019 με 10.000 συντάξεις μηνιαίως, και έφθασε σήμερα τις 20.000 συντάξεις το μήνα. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να απονέμονται 30.000 συντάξεις μηνιαίως

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του e – ΕΦΚΑ προσδιορίζονται οι αμοιβές των ιδιωτών εκκαθαριστών που θα αναλάβουν έργο από τον Οκτώβριο. Το ασφαλιστικό ταμείο διευκρινίζει πως αποζημίωση δικαιούνται οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες οι οποίοι, μετά από ανάθεση έχουν εκδώσει βεβαιώσεις ή έχουν συντάξει σχέδια αποφάσεων τα οποία έχουν υποβληθεί από τους ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ.

Η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις καθορίζεται ως εξής:

1. Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης. Σαράντα ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ογδόντα ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

2. Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία και υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών. Τριάντα ευρώ.

3. Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου. Τριάντα ευρώ.

4. Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής). Εξήντα ευρώ ανά σχέδιο. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται δεκαπέντε ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.

5. Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης. Εξήντα ευρώ, ωστόσο εφόσον η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε ογδόντα ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες