Πονοκέφαλο προκαλούν στους μεγάλους λιανοπωλητές των ΗΠΑ τα προβλήματα που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η πρωτοφανής αύξηση του κόστους μεταφοράς.

Η Costco, ο αμερικανικός κολοσσός στο λιανεμπόριο, προστέθηκε στη λίστα εκείνων οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιμάκωση των τιμών στα ναύλα και το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες. Ήδη έχουν εκφράσει έντονο προβληματισμό η Nike, η Federal Express και η General Mills.

Το κόστος αποστολής εμπορευματοκιβωτίων στο εξωτερικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Η μεταφορά ενός εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδιών από τη Σαγκάη στη Νέα Υόρκη κόστιζε περίπου 2.000 δολάρια πριν από ενάμιση χρόνο, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, και τώρα έχει εκτιναχτεί κοντά στα 16.000 δολάρια, σύμφωνα με την Bank of America.

Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ο οικονομικός διευθυντής της Costco, Ρίτσαρντ Γκαλάντι, χαρακτήρισε τα έξοδα μεταφοράς «μόνιμα πληθωριστικά στοιχεία» και είπε ότι αυτές οι αυξήσεις συνδυάζονται με στοιχεία που είναι «κάπως μόνιμα», αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση. Πρόκειται, όχι μόνο για τα φορτία, αλλά και για το υψηλότερο κόστος εργασίας, την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορές και προϊόντα, καθώς και ελλείψεις σε τσιπ υπολογιστών, λάδια και χημικά και υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων.

«Δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε όλα αυτά», είπε ο Γκαλαντί. «Κάποια από αυτά πρέπει να περάσουν και περνούν. Είμαστε ρεαλιστές ως προς αυτό», σημείωσε.

Μεταφράζοντας τα δεδομένα σε αριθμούς, ο ίδιος είπε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 4,5% σε γενικές γραμμές για τον Costco. Σημείωσε ότι τα προϊόντα χαρτιού έχουν σημειώσει αύξηση κόστους 4% έως 8% και ανέφερε τις ελλείψεις πλαστικών και προϊόντων για κατοικίδια που οδηγούν σε ανατιμήσεις από 5% μέχρι 11%.

Προετοιμαζόμενοι για τις γιορτές

Η συγκυρία δεν είναι καλή. Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις έρχονται σε μια εποχή που οι λιανοπωλητές ετοιμάζονται για την εορταστική περίοδο.

Η πανδημία έφερε μαζί της ένα πλήθος εξαιρετικά δυσμενών παραγόντων που έχουν κάνει τον πληθωρισμό καθημερινό θέμα, μετά από μια περίοδο ως επί το πλείστον μέτριων πληθωριστικών πιέσεων και οι εταιρείες πιέζονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πριν από μια κρίσιμη περίοδο.

«Πλησιάζοντας στις γιορτές, συνεργαζόμαστε με λιανοπωλητές και αυτό που βλέπουμε είναι ότι πρέπει να είναι ευέλικτοι με την εφοδιαστική αλυσίδα τους», δήλωσε ο Κιθ Τζέλινεκ, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Berkeley Research Group, αναφερόμενος στην αύξηση του κόστους σε πολλαπλά επίπεδα.

«Όλο αυτό το κόστος θα πλήξει τα λειτουργικά κέρδη», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι ο τελικοί προμηθευτές των καταναλωτών, οι λιανέμποροι, προβληματίζονται εάν θα μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στις τιμές ή εάν θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την αποδοτικότητα από άλλες δραστηριότητες της εταιρείας προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό συνολικό περιθώριο κέρδους.

Πολλές εταιρείες ανέφεραν ότι οι καταναλωτές τουλάχιστον προς το παρόν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές. Κυβερνητικές «τονωτικές ενέσεις» τρισεκατομμυρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβαλαν στη βελτίωση των οικονομικών των καταναλωτών, με τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό οι καταναλωτές θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές. Ο Τζέλινεκ είπε ότι αναμένει ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών και στις αρχές του επόμενου έτους.

Προειδοποιήσεις

Η FedEx αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το κόστος  αποστολής κατά 5,9% για εγχώριες υπηρεσίες και 7,9% για άλλες υπηρεσίες, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού και κόστη που συνδέονται με τα ευρύτερα προβλήματα.

«Η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και σε ορισμένες περιοχές της χώρας έπρεπε να κάνουμε κάποιες προσαρμογές με βάση τις τιμές αγοράς για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», δήλωσε η CEO της UPS, Κάρολ Τομέ, στο CNBC.

Πρόσθεσε ότι και η UPS έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Fed περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο, εξακολουθεί να βλέπει βελτίωση σε επίπεδα λίγο πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn – Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα
Διεθνή |

Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn: Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η Foxconn παρουσίασε τρία ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σε μία κίνηση που ενδεχομένως σηματοδοτεί την διαφοροποίηση της εταιρείας από την κύρια ενασχόλησή της, τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Ηλεκτρικά οχήματα – Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια – Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών
Green |

Ηλεκτρικά οχήματα: Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια - Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών

Από την Toyota κα την Ford έως τη Stellantis και την General Motors, εξαγγέλλονται νέα εργοστάσια και επενδυτικά πλάνα πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αλλού για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων

Φυσικό αέριο – Η «ψυχρολουσία» της Gazprom ανέβασε 18% τις τιμές στην Ευρώπη
Διεθνή |

Φυσικό αέριο: Η «ψυχρολουσία» της Gazprom έφερε αύξηση τιμών κατά 18% στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν 18% τη Δευτέρα, αφού η ρωσική Gazprom περιόρισε δραματικά τις ελπίδες για πρόσθετες προμήθειες τον επόμενο μήνα