
Στη συνάντηση της Δευτέρας αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συζητήσουν τις αυξανόμενες τιμές στη ενέργεια, ενώ μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας ότι οι ανατιμήσεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις και να πλήξουν δυσανάλογα τις ευπαθείς ομάδες.
Όπως αναφέρει σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, οποιαδήποτε πολιτική απάντηση πρέπει πρώτα να καθορίσει πόσο προσωρινές ή μόνιμες είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι οι ακριβότερες τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι προσωρινές και θα μειωθούν το 2022 και πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν.
Αλλά οι υπουργοί θα συζητήσουν το ζήτημα ξεχωριστά και θα μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς πρέπει να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς του 2022 που θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το κόστος ενέργειας.
«Η τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας επηρεάζει ήδη τις οικονομίες και υπάρχει ανάγκη να συζητηθεί ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών στους εθνικούς προϋπολογισμούς» υπογραμμίζεται στο έγγραφο.
«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών πολιτικής και εργαλείων που είναι ανοιχτά στις κυβερνήσεις, που κυμαίνονται από την αντιμετώπιση της προσφοράς (επενδύσεις) έως τη διαχείριση της ζήτησης (επιδοτήσεις και εθνικά φορολογικά μέτρα) καθώς και ευρύτερες πτυχές ανταγωνισμού και κανονιστικές ρυθμίσεις», τονίζεται.
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 300 % φέτος.
«Από οικονομική άποψη, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι υποθέσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις συνολικές τιμές αποτελούν βασική συμβολή στην προετοιμασία δημοσιονομικών σχεδίων, ιδίως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας », αναφέρεται στο σημείωμα.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την αύξηση των τιμών κατά την επόμενη συνάντησή τους στις 21-22 Οκτωβρίου.
«Η τρέχουσα κατάσταση υποδεικνύει την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς οι οικονομίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και τη σημασία της εφαρμογής πράσινων μεταρρυθμίσεων».
«Υπάρχει κίνδυνος οι υψηλότερες τιμές ενέργειας να έχουν επίσης δυσανάλογες επιπτώσεις στις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος και τα μεγαλύτερα νοικοκυριά (ενεργειακή φτώχεια), κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε η επιτροπή.


Latest News

Ποιες είναι οι 5 πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου για το 2022
Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου έχει μόλις το ένα τρίτο της περιουσίας του πρώτου των πρώτων Ίλον Μασκ

Ερχεται θύελλα στην οικονομία – Φόβοι για εκρηκτικό κλίμα
Ανησυχίες για νέα κρίση στα ευρωομόλογα

Απαισιόδοξες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας
Ο υψηλός πληθωρισμός και τα κενά στις προσλήψεις προβληματίζουν τις αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ιστορική καταδίκη της Credit Suisse για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Βαλίτσες με εκατομμύρια σε μετρητά από Βούλγαρους που συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα δεχόταν αβλεπί η κορυφαία ελβετική τράπεζα

Τούρκοι στη Γερμανία για τις ελλείψεις στα αεροδρόμια
«Εισαγωγή» εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό, η μόνη άμεση λύση για το Βερολίνο

«Μπλακ άουτ» ξανά στα αεροδρόμια των ΗΠΑ με ακυρώσεις 700 πτήσεων
To πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού χτυπά «κόκκινο» εν μέσω αύξησης της ζήτησης για ταξίδια λόγω της καλοκαιρινής περιόδου

Morgan Stanley: Στο 60% οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ
Πως πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές

«Στο κόκκινο» η οικονομία της Γαλλίας – Έρχεται δημοσιονομική πειθαρχία
Συναγερμός στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έπειτα από τη (μάλλον απρόσμενη) συρρίκνωση του ΑΕΠ

Η G7 δρομολογεί νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας
Στην ατζέντα η ανώτατη τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Μικρομεσαίοι: Πόσο συνεισφέρουν σε απασχόληση και ανάπτυξη στην ΕΕ
Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις απασχολούσαν λίγο λιγότερο από το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της μη χρηματοοικονομικής επιχειρηματικής οικονομίας της ΕΕ το 2021