Με καμπανάκια προς το Μαξίμου και μηνύματα προς την αντιπολίτευση οι πολίτες διατηρούν, ως τη μεγάλη εικόνα, την πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας ωστόσο αξιοσημείωτους αστερίσκους, οι οποίοι θα πρέπει ενδεχομένως να προκαλούν περισσότερο προβληματισμό παρά χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο.

Η πανδημία και η ακρίβεια (οικονομία) αναδεικνύονται σε καυτές ζώνες για την κυβέρνηση, καθώς αποτελούν κυρίαρχες αγωνίες των πολιτών, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA.

Διψήφια η διαφορά

Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφιο ποσοστό με την «ψαλίδα» στις 11,1 ποσοστιαίες μονάδες – κλεισμένη συγκριτικά με τα δεδομένα μόλις δύο μηνών πριν.

Από τη μία το γαλάζιο στρατόπεδο μετρά απώλειες 3,1 μονάδων στα ποσοστά του από τον περασμένο Ιούλιο (στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 30,8% από 33,9%) και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να πετύχει πολιτικό κέρδος (19,7% από 20% το καλοκαίρι).

Τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη «γράφουν» ελαφρώς μειωμένα ποσοστά, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πιστοποιεί τη δυσκολία ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής να κερδίσουν έδαφος από την κυβερνητική φθορά, ενώ ενισχυμένα εμφανίζονται σε αυτή τη φάση το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Είναι ενδεικτικό πάντως το μήνυμα των πολιτών μέσω της… αδιευκρίνιστης ψήφου η οποία ανέρχεται σε διψήφιο νούμερο.

Στο μπρα ντε φερ Μητσοτάκη και Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός έχει ισχυρό προβάδισμα. Καταγράφει ωστόσο χαμηλότερα ποσοστά από την περασμένη άνοιξη σε ό,τι αφορά τόσο την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός όσο και την αξιολόγηση του έργου του.

Το εν λόγω ψαλίδισμα δεν προσφέρει τον παραμικρό «αέρα» υπεροχής στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος εξακολουθεί να έρχεται… τρίτος – μετά τον «κανένα» στο ερώτημα «ποιος είναι κατάλληλος για Πρωθυπουργός;».

Και στους δύο πάντως οι πολίτες βάζουν ελαφρώς υψηλότερο θετικό πρόσημο σε σχέση με την αξιολόγηση που κάνουν στο έργο συνολικά της κυβερνητικής μηχανής (αφήνει αρνητικές εντυπώσεις στο 54% των ερωτηθέντων) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αρνητική αξιολόγηση από το 73%).

Ενα από τα μηνύματα προς το Μαξίμου είναι ότι δεν πέρασε, όπως τουλάχιστον επεδίωκε, το θετικό σήμα μέσω του ανασχηματισμού, καθώς αυτός αφήνει μάλλον αδιάφορους τους πολίτες, με μόνο έναν στους δέκα να διαβάζει ως θετικές τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Καμπανάκι για πανδημία

Το πιο ηχηρό καμπανάκι όμως αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία, καθώς οι κυρίαρχες εντυπώσεις των πολιτών είναι αρνητικές, αλλάζοντας το θετικό ισοζύγιο που καταγραφόταν τον περασμένο Μάιο και τον Ιούλιο.

Παρότι η πλειονότητα θεωρεί ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω, είναι έκδηλη η αγωνία για το τέλος αυτής της «μάχης».

Οι περισσότεροι μεταθέτουν χρονικά την επιστροφή μιας φυσιολογικής καθημερινότητας μετά το 2022. Ισως η μοναδική ευχάριστη καμπύλη είναι αυτή του εμβολιασμού που όπως είναι φυσικό καταγράφει ανοδική τροχιά.

Ανασφάλεια για την επόμενη μέρα μαρτυρά και η αύξηση του αριθμού όσων πιστεύουν ότι η χώρα κινείται συνολικά προς τη λάθος κατεύθυνση (το 51% των ερωτηθέντων), που πλησιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας του περασμένου Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση επεδίωκε τότε να εντείνει τη δοσολογία των αισιόδοξων μηνυμάτων με επιτάχυνση της «Ελευθερίας» και των διαδικασιών για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας