Εν συντομία..

Το Facebook και οι σχετικές του υπηρεσίες, το Instagram, το WhatsApp και το Messenger τέθηκαν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες. Οι αιτιολογίες ποικίλουν από συνεργία καθαρισμού που πείραξαν τα καλώδια καθαρίζοντας, έως τα γνωστά προβλήματα δικτύωσης.

Τα αίτια

Υπάρχουν δύο πιο πιθανά αίτια για την κατάρρευση του συστήματος. Το πρώτο εικάζει πως οι διακοπές συνδέονταν με θέματα DNS. Το δεύτερο υποστηρίζει ότι το Facebook προσπάθησε να κάνει επανεκκίνηση διακομιστών, με μη αυτόματο τρόπο, και οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στα κτίρια, λόγω της εκτεταμένης διακοπής των υπηρεσιών.

Αν και τα συστήματα έχουν σταδιακά επανέλθει, πληθώρα ατόμων ακόμα αντιμετωπίζουν προβλήματα συνδεσιμότητας.

Η χθεσινή διακοπή λειτουργίας λογίζεται ως μία από τις χειρότερες, καθώς επηρέασε 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Ανάλογα προβλήματα είχαν εμφανιστεί το 2019, με μια διακοπή 14 ωρών, και το 2008, με μια διακοπή 24 ωρών.

Η αποκεντρωμένη ενναλακτίκη του blockchain

Τα χθεσινά γεγονότα φανερώνουν την αδυναμία των αποκεντρωμένων συστημάτων να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των χρηστών σε μαζική κλίμακα.

Η τεχνολογία του blockchain και της κρυπτογράφησης αναδεικνύεται ως μία εξέχουσα εναλλακτική λύση, διότι για τη διαχείριση των χρηστών χρησιμοποιεί κατανεμημένα δίκτυα. Επίσης σε αυτήν εκλείπει ο ανθρώπινος παράγοντας, που συνιστά πηγή πιθανών λαθών και έτσι δεν φέρει σημεία αποτυχίας.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Unstoppable Domains, Matthew Gould δήλωσε πως η σημερινή ολική κατάρρευση του Facebook και του Instagram απεικονίζει το πρόβλημα με την κεντροποίηση. Ο αποκεντρωμένος ιστός, γνωστό και ως Web 3.0, θα διευκολύνει τους χρήστες να μεταφέρουν τα δεδομένα και τις επαφές τους σε άλλες υπηρεσίες. Δεν θα εξαρτώνται από το Facebook ή μια σύνδεση στο Facebook για να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένειά τους ή για να χρησιμοποιούν αγαπημένες εφαρμογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News