Εν συντομία…

Ο γνωστός Κολομβιανός πολιτικός, Gustavo Petro, σε πρόσφατο tweet του δήλωσε πως η χώρα του οφείλει να εμπνευστεί από την πρωτοπορία του Ελ Σαλβαδόρ. Αντί για την περιβόητη παραγωγή κοκαΐνης, θα ήταν θεμιτό να στοχεύσει στην παραγωγή Bitcoin, με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το επικριτικό tweet

Μετά την ανακοίνωση του Ελ Σαλβαδόρ, για την εξόρυξη Bitcoin μέσω ηφαιστειακής ενέργειας, ο Petro προβλημάτισε τη κοινωνική πλατφόρμα του Twitter, σχολιάζοντας: «Τι θα γινόταν αν η ακτή του Ειρηνικού εκμεταλλευόταν τις απότομες πτώσεις των ποταμών των δυτικών βουνών για να παράγει όλη την ενέργεια της ακτής και να αντικαταστήσει την κοκαΐνη με κρυπτονομίσματα;»

Η πρωτοπορία του Ελ Σαλβαδόρ

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, ο οποίος αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα τον περασμένο μήνα, ισχυρίζεται ότι η χώρα του θα εξορύξει Bitcoin, χρησιμοποιώντας γεωθερμική ενέργεια από τα ηφαίστειά της.

Η εξόρυξη Bitcoin είναι μία διαδικασία που απαιτεί υψηλή ενεργειακή κατανάλωση και εξειδικευμένα υπολογιστικά συστήματα. Όλα αυτά έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέα νομίσματα και να επαληθευτούν οι συναλλαγές στα μπλοκ του blockchain.

Λόγω της τεράστιας ποσότητας ενέργειας που καταναλώνει, η διαδικασία έχει τεθεί υπό περιορισμό τον τελευταίο καιρό. Πληθώρα εταιρειών εξόρυξης αναζητούν ‘καθαρή’ ενέργεια για την παραγωγή του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου.

Η κατάσταση στη Βραζιλία

Η Κολομβία θα μπορούσε να εξορύξει Bitcoin, μέσω υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη περίπου τα 3/4 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα προέρχεται από τέτοια ενέργεια.

Ωστόσο η Κολομβία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο και στην ακτή της στον Ειρηνικό καλλιεργούνται τεράστιες ποσότητες κόκας – το βασικό συστατικό του ναρκωτικού.

Προσωπικά συμπεράσματα

Διατηρώντας μία πιο ρεαλιστική ματιά, η παραγωγή Bitcoin ως εναλλακτική της καλλιέργειας κόκας και της παραγωγής κοκαΐνης, αν και αποτελεί ένα ελπιδοφόρο σχέδιο, παράλληλα φέρει και πρακτικές δυσκολίες. Όπως όμως κάποτε ανέφερε και ο μεγάλος επιστήμονας Albert Einstein: «Αν μια ιδέα δεν φαίνεται από την αρχή τρελή, δεν αξίζει να ασχοληθείς μαζί της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News