Με την ελληνική οικονομία να εκπλήσσει θετικά, η HSBC, ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των επενδυτικών τραπεζών που αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένοντας εφέτος ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 7,5% (από 4,5% προηγουμένως) και στο 5% (από 6%προηγουμένος ) για το 2022, ενώ και για το 2023 με την στήριξη του Τουρισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπτυξη της χώρας θα κινηθεί πάνω από τους δυνητικούς ρυθμούς κινούμενη στην περιοχή του 4%.

Αναμένει δε, ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και στο τρίτο τρίμηνο, με δεδομένο ότι ο τουρισμός δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης, ενώ η δυναμική της οικονομίας εμφανίζεται ισχυρή παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται ακόμη 20% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν την ελληνική κρίση χρέους στις αρχές του 2010. Στα θετικά επίσης, σημειώνονται η μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και η αύξηση κατά 30 δισ. ευρω των καταθέσεων εν μέσω πανδημίας.

Οι παραπάνω προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη, έρχονται ύστερα από παρόμοιες εκτιμήσεις για το 2021 και άλλων επενδυτικών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης όπως π.χ. της Moody’s που αναμένει για το 2021 ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 8,2%, έναντι 8% της UniCredit, 8,5% της Capital Economics, 8,8% της Citigroup, 8,2% της Oxford Economics, 6,9% της Alpha Bank, 7,5% της Εθνικής, 8,3% της Πειραιώς, 7,9% του ΚΕΠΕ, 8,6% της Scope Ratings, 7,9% της UBS κ.ά., ενώ ανάπτυξη 4,7% σε μέσα επίπεδα αναμένει για το σύνολο του 2022 το Consensus των οικονομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία