Περίπου 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν για την αύξηση κεφαλαίου που έχει ανάγκη η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την πώληση της στην UniCredit SpA. Οπότε, η ιταλική κυβέρνηση έχει προσεγγίσει πιθανούς επενδυτές που θα ήταν, ενδεχομένως, πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί της το ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης, αν και το όλο εγχείρημα έχει αρκετά εμπόδια.

Ουσιαστικά το ιταλικό δημόσιο θα αναγκαστεί να κρατήσει την MPS υπό κρατικό έλεγχο τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη της χρονιάς, αναζητώντας μια καλύτερη… μακροπρόθεσμη λύση. Όμως, η τράπεζα απαιτεί άμεση περαιτέρω στήριξη, παρά το γεγονός πως υπολογίζεται πως έχει ήδη «κάψει» περίπου 18 δισ. ευρώ από κρατικά και επενδυτικά κεφάλαια από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης προσπαθώντας να μείνει ζωντανή.

Η λύση της, υπό όρους, πώληση στην UniCredit φάνταζε ιδανική, όμως «σκόνταψε» σε πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα οι συνομιλίες με το ιταλικό Δημόσιο να καταρρεύσουν οριστικά τον περασμένο μήνα. Στο μεταξύ η κλεψύδρα αδειάζει, όχι μόνο για τα… στριμωγμένα οικονομικά της Monte dei Paschi, αλλά και για την ιταλική κυβέρνηση που κανονικά έχει χρονικό περιθώριο από την Κομισιόν μέχρι τα τέλη της χρονιάς για να προχωρήσει σε απομείωση του μεριδίου του Δημοσίου.

Ζητούμενο η παράταση 

Σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών έχει βγάλει και πάλι από το συρτάρι ένα παλαιότερο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η MPS θα χρειαζόταν μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5-3,5 δισ. ευρώ μαζί με ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μείωσης των δαπανών (κυρίως μέσω περικοπών θέσεων εργασίας). Το σχέδιο θα επανεξεταστεί, θα… διορθωθεί και θα τεθεί προς έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, με στόχο να διασφαλιστεί μια χρονική παράταση στο τελεσίγραφο των Βρυξελλών. Όμως, η όλη διαδικασία δεν θα είναι εύκολη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ότι η Ιταλία έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες με την Κομισιόν προκειμένου να διασφαλίσει παράταση στο χρονικό τελεσίγραφο για την έξοδο του Δημοσίου από την MPS. Δημοσιεύματα εμφανίζουν τη Ρώμη να ζητά τουλάχιστον ένα χρόνο παράτασης.

Ο χρόνος δεν είναι το μόνο εμπόδιο. Η UniCredit ισχυριζόταν πως η αναδιάρθρωση της MPS απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο ποσό από αυτό που έχουν υπολογίσει οι αρχές, τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, κάτι που ήταν ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις. Αν κάτι τέτοιο αληθεύει, οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν γρήγορα σκληρότερα μέτρα και περικοπές, κάτι που θα είναι πολιτικά αδύνατο για την κυβέρνηση συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή