Νέα πνοή στα κέντρα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει η αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων που ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένα και παραδομένα στη φθορά του χρόνου.
Χάρη στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται από νέους επενδυτές, οι οποίοι ποντάρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και στις προοπτικές του τουριστικού προϊόντος μετά τη λήξη της πανδημίας, θα αποκτήσουν καινούργια «ζωή», συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην «αναγέννηση» και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που είναι τοποθετημένα.
Ηδη, κάποιες υποβαθμισμένες ή ξεχασμένες γειτονιές ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας ξαναμπαίνουν στον χάρτη της κτηματαγοράς, δίνοντας ώθηση στις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Χαρακτηριστική, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου, E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας είναι η περίπτωση της Πλατείας Ομόνοιας, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών funds μετά και τις πρωτοβουλίες αλυσίδες ξενοδοχείων να λειτουργήσουν υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακές μονάδες. Τα «ΝΕΑ» παρουσιάζουν ενδεικτικές περιπτώσεις κτιρίων που βρίσκονται σε τροχιά επανεκκίνησης και τα σχέδια που εξετάζονται ή έχουν δρομολογηθεί για τη μεταμόρφωσή τους.
Μινιόν (Πατησίων)
Ακίνητο – τοπόσημο στο κέντρο της Αθήνας
Παρότι η προσπάθεια αξιοποίησης βρίσκεται ακόμη στην αρχή – μόλις πριν από μερικά 24ωρα ολοκληρώθηκε η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές -, εντούτοις η περίπτωση του «Μινιόν» συγκεντρώνει τα βλέμματα. Η ιστορία που «κουβαλά» το κτίριο, το οποίο μεσουρανούσε τις δεκαετίες του 1960 και 1970 με πολλούς έλληνες μεγαλύτερης ηλικίας να θυμούνται με νοσταλγία την εποχή της μεγάλης ακμής του, αλλά κυρίως η τοποθεσία του (βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου) εκτιμάται από ανθρώπους που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία πως έχει τα φόντα να αποτελέσει ξανά πόλο έλξης και σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό ανεξάρτητα από την τελική μορφή που θα λάβει.
Διαβάστε επίσης: Ιστορίες από το αρχείο – Η άνοδος, η πτώση και η πώληση του Μινιόν
Είτε δηλαδή μετατραπεί σε σύγχρονα γραφεία, είτε σε εμπορικό κέντρο είτε ακόμη και σε κτίριο κατοικιών ή ξενοδοχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το κτίριο συνολικής επιφάνειας 21.000 τ.μ. που εκτείνεται σε 10 ορόφους εκδήλωσαν ενδιαφέρον πέντε επενδυτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων και η Dimand ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή πώλησης μέχρι το τέλος του έτους (κάτι πάντως που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο δεδομένων των διαδικασιών που απαιτούνται μέχρι το οριστικό κλείσιμο της πώλησης).
Ο αριθμός των υποψήφιων θα πρέπει να ικανοποίησε τη διοίκηση της Folli Follie, στην οποία ανήκει εδώ και μερικά χρόνια. καθώς από την πώλησή του προσδοκά στην άντληση σημαντικών εσόδων, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη υποχρεώσεων προς τους πιστωτές της. Το κτίριο έχει αποτιμηθεί σε ένα εύρος τιμών από 25 εκατ. ευρώ έως και 35 εκατ. ευρώ.
Πρώην Φωκάς (Σταδίου 41)
Κάνει νέα αρχή ως ξενοδοχείο
Σε τροχιά επαναλειτουργίας φιλοδοξεί να βάλει το διατηρητέο κτίριο των σχεδόν 8.500 τ.μ. επί της οδού Σταδίου 41, που κάποτε στέγαζε το κεντρικό κατάστημα της εμπορικής αλυσίδας «Φωκάς» ο ΕΦΚΑ. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που διενέργησε πριν από μερικές εβδομάδες ο οργανισμός για το 5ώροφο κτίριο δεσμευτική προσφορά κατέθεσε μόνο η αλυσίδα Brown Hotels.
Το κατώτατο μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε σε 45.000 ευρώ, ενώ στον νέο μισθωτή θα δοθεί περίοδος χάριτος 6 μηνών, προκειμένου να προχωρήσει στις κατάλληλες εργασίες ανακαίνισης για τη νέα λειτουργία του κτιρίου. Η εκμίσθωση αφορά διάστημα 15 ετών από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον 5 χρόνια παράτασης. Το οκτώ επιπέδων μεσοπολεμικό κτίριο, διατηρητέας όψης και εσωτερικής στοάς, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πλατεία Ομονοίας και το Σύνταγμα λειτουργούσε ως εμπορικό κέντρο από το 2001 έως το 2013, οπότε και εγκαταλείφθηκε.
Αν και παραμένει ανενεργό μέχρι και σήμερα, ωστόσο φέρει ακόμη ορατά τα σημάδια της προηγούμενης εμπορικής του ζωής. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις από τον ΕΦΚΑ περιορίζονται αυστηρά: α) στη χρήση ξενοδοχείου, τουριστικών καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων, β) στη χρήση εμπορικών καταστημάτων, γ) στη χρήση γραφείων, δ) στη χρήση ως χώρου διοργάνωσης εκδηλώσεων, αιθουσών τέχνης, διοργάνωσης εκθέσεων και λοιπών συναφών χρήσεων. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που επιχειρείται η εμπορική εκμετάλλευση του κτιρίου. Ανάλογη δράση είχε αναληφθεί στο μακρινό πλέον 2014, ωστόσο το τίμημα που ζητούνταν θεωρήθηκε υψηλό σε μία χρονική συγκυρία βαθιάς οικονομικής ύφεσης στη χώρα και ήταν η αιτία που δεν είχε τελεσφορήσει το υπαρκτό ενδιαφέρον μεγάλης αλυσίδας.
Μέγαρο Σλήµαν
Μελά (Πανεπιστηµίου 46)
Πολύφερνη νύφη το νεοκλασικό του Τσίλλερ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αξιοποίηση του 4ου νεοκλασικού κτιρίου που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ στα νεομπαρόκ πρότυπα της Βιέννης κατά τη δεκαετία 1880-1890. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου η διενέργεια του διαγωνισμού εκμίσθωσης του ακινήτου ως ξενοδοχείου 4* με εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης, για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών και δυνατότητα παράτασης για δέκα (10) έτη και ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα τα 85.000 ευρώ.
Βέβαια υπάρχει και ο όρος για την ανακατασκευή του, η οποία ορίστηκε κατ’ ελάχιστον στα 15 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και η περίπτωση εκμίσθωσης για γραφεία ή μεικτή χρήση καθώς πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ. Το διατηρητέο κτίριο αρχικά φιλοξενούσε κατοικίες, γραφεία και καταστήματα, ενώ σταδιακά απέκτησε εμπορικό και επαγγελματικό χαρακτήρα. Ορόσημα στην ιστορία του αποτελούν η στέγαση σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς και του δεύτερου παλαιότερου κινηματογράφου της Αθήνας, Ιντεάλ, που βρίσκεται στο ισόγειο ήδη από το 1919, αλλά και του ομώνυμου, κλειστού πια, εστιατορίου. Με την πάροδο των χρόνων το κτίριο εγκαταλείφθηκε.
Πύργος Πειραιά
Πήρε ζωή το εμβληματικό «πράσινο» κτίριο
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 υπολογίζεται ότι θα έχει δημιουργηθεί το πιο «πράσινο» κτίριο της Ελλάδας. Ο λόγος για τον Πύργο του Πειραιά, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας, μετά τον Πύργο των Αθηνών. Το ακίνητο των 24 ορόφων (πλέον δύο υπογείων), συνολικού ύψους 84 μέτρων και δομημένης επιφάνειας της τάξεως των 34.623 τ.μ., έχει ήδη ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται.
Βλέπει όλο τον Πειραιά και παρότι δεσπόζει σε όλο το λιμάνι εδώ και 47 χρόνια, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, για διάφορους λόγους. Η συνολική επένδυση που θα γίνει εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει, ή ενδεχομένως και να ξεπεράσει, τα 40 εκατ. ευρώ. Στο ισόγειο, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο θα υπάρχουν καταστήματα, στον τρίτο ένας πολυχώρος πολιτιστικών λειτουργιών και από τον τέταρτο έως και τον 18ο όροφο γραφεία. Στους δύο τελευταίους ορόφους θα λειτουργούν χώροι εστίασης με θέα σε όλο το λιμάνι.
Οι νέοι επενδυτές ανέλαβαν την εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω σύμβασης παραχώρησης διάρκειας 99 ετών, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τη δημοτική αρχή του Πειραιά. Με βάση την προσφορά που κατατέθηκε (ήταν και η μοναδική), το ετήσιο αντάλλαγμα προς τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ (προβλέπεται και ετήσια αναπροσαρμογή της τάξεως του 2%). Την πρώτη φάση των εργασιών της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ, 100% θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Νεοκλασικό στην Τσιμισκή 2, Θεσσαλονίκη
Βαρόμετρο ο πλειστηριασμός για την αξιοποίησή του
Το εμβληματικό κτίριο που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1920 εκπλειστηριάζεται στις 15 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια πώλησης του συγκεκριμένου ακινήτου που βρίσκεται στην περιοχή των Κάτω Λαδάδικων, σε έναν οικισμό που κηρύχθηκε διατηρητέος ιστορικός το 1985. Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 1.570 τ.μ. στο ισόγειο του οποίου επί σειρά ετών λειτούργησε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς.
Ανακαινίστηκε πλήρως το 1995 με επιπλέον εργασίες ανακαίνισης στο εσωτερικό του το 2009, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το κτίριο ενισχύθηκε στατικά. Ελληνικά και ξένα funds έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη Θεσσαλονίκη και είναι πολύ πιθανή η σύνδεση της πώλησης του ακινήτου με αλλαγή της χρήσης του, αν και το νεοκλασικό κτίριο προσφέρεται για τη στέγαση γραφείων εταιρειών και φορέων κύρους.
Latest News
Φρένο στις αυξήσεις των ενοικίων - Η απόφαση Θεοδωρικάκου για τις εμπορικές μισθώσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ικανοποίησε το αίτημα των εμπόρων για τα ενοίκια στα επαγγελματικά ακίνητα
Πώς το στοκ των τραπεζικών ακινήτων θα πέσει στην αγορά - Το σχέδιο με τον ΕΝΦΙΑ
Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ακίνητα λογιστικής αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ
Οι προτάσεις του ΣΑΕΕ για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων
Οι προτάσεις του ΣΑΕΕ διαμορφώθηκαν μετά από διαβούλευση μεταξύ των μελών της Επιτροπής Ακινήτων
SOS από εμπόρους: Ζητούν παράταση του πλαφόν 3% στα επαγγελματικά ενοίκια
Για τα επαγγελματικά ακίνητα και τη φορολογία η ΕΣΕΕ έστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Ποια είναι τα 5 μυστικά των αφορολόγητων ενοικίων
Ποιοι φορολογούμενοι εξασφαλίζουν απαλλαγή από το φόρο στα ενοίκια - Οι προϋποθέσεις και οι διευκρινίσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Στενεύει ο κλοιός για τα Airbnb - Οι αλλαγές του υπ. Τουρισμού και η μελέτη του δήμου Αθηναίων
Ριζικές αλλαγές έρχονται στα Airbnb - Πότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ - Η μελέτη φέρουσας ικανότητας του δήμου Αθηναίων
Είδος προς εξαφάνιση τα ενοίκια των 600 ευρώ για οικογενειακή κατοικία
Σε μια χώρα όπου ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχει μισθό κάτω από 1000 ευρώ μικτά (820 καθαρά) και οι επτά στους δέκα κάτω από 1200 (950 καθαρά)
Ελληνικό: Αλλαγές στο σχεδιασμό της παραλίας του Αγίου Κοσμά
Τι προβλέπει νέα υπουργική απόφαση για το παράκτιο μέτωπο της επένδυσης της Lamda Development στο Ελληνικό
To «ράλι» στα ακίνητα από το 2017 - Άνοδο στις τιμές 69% «βλέπει» ο ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως τελευταία χρόνια χειροτερεύει ο λόγος εισοδήματος προς τις τιμές των ακινήτων στη χώρα μας
Πόσο αυξάνουν την αξία των ακινήτων οι ανακαινίσεις - Στοιχεία ανά περιοχή [πίνακας]
Τι δείχνει μελέτη της Protio για τις ανακαινίσεις διαμερισμάτων - Η αξία των ανακαινισμένων ακινήτων 58% υψηλότερη, από την αξία των μη ανακαινισμένων