Απόψεις… «περιστεριού» υιοθέτησε ο Τζόναθαν Χάσκελ, ένα από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, σε ένα διάστημα που η αγορά περιμένει με αγωνία την πιθανή μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής της BoE. Συγκεκριμένα, ο κύριος Χάσκελ υποστήριξε πως η Τράπεζα θα πρέπει να περιμένει περισσότερα σημάδια για την πορεία της αγοράς εργασίας πριν αποφασίσει να πάει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

«… Κανείς θα πρέπει να περιμένει πριν προχωρήσει σε ομαλοποίηση της πολιτικής και μόνο όταν είμαστε βέβαιοι πως η ανάκαμψη έχει περιχαρακωθεί» σχολίασε ο κύριος Χάσκελ, υπονοώντας με τον τρόπο αυτό πως ο ίδιος θα υποστηρίξει την υιοθέτηση στάσης αναμονής από την BoE, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία των αναλυτών περιμένει πως η συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί με την πρώτη αύξηση των βρετανικών επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας, που θα δημοσιευτούν δύο ημέρες πριν τη συνάντηση, σίγουρα θα ληφθούν υπόψη. Είναι κάτι που επεσήμανε και ο Τζόναθαν Χάσκελ υπενθυμίζοντας πως το κρατικό πρόγραμμα αναστολών ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, επομένως μόνο μετά τον τερματισμό του προγράμματος θα υπάρχει καθαρότερη εικόνα για το πόσο υγιής είναι η αγορά εργασίας.

Στην ουσία το μεγαλύτερο πρόβλημα, που απασχολεί επιχειρήσεις και καταστήματα, έχει να κάνει με τον τεράστιο όγκο των κενών θέσεων, κάτι που δημιουργεί πρακτικά προβλήματα στην αγορά και συνάμα υποχρεώνει τους εργοδότες να προσφέρουν όλο και υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν προσωπικό.

Όπως εξήγησε και ο κ. Χάσκελ, αν οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν βγει από την αγορά εργασίας επιστρέψουν, η ανάγκη να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε ταχεία αύξηση των επιτοκίων δεν θα είναι τόσο πιεστική. Ωστόσο, αν τα κενά στην απασχόληση συνεχιστούν, τότε θα χρειαστεί ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.

Ένας ακόμη παράγοντας έχει να κάνει με τα επίπεδα παραγωγικότητας. Αν ο δείκτης βελτιωθεί, οι πληθωριστικές πιέσεις θα περιοριστούν, επηρεάζοντας και την αντίδραση της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ