Το ποσό των 686 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης θα επιστραφούν στους ευρωπαίους αγρότες από την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2021, αφαιρέθηκαν 879,8 εκατ. ευρώ από τις άμεσες πληρωμές των αγροτών στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τη χρηματοδότηση του αποθεματικού για τη γεωργική κρίση και για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεπεραστεί το συνολικό ανώτατο όριο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ). Το τελευταίο οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να καθοριστούν ανώτατα όρια άμεσων πληρωμών πριν από τη σύναψη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Έτσι, το αποθεματικό κρίσης των 487,6 εκατομμυρίων ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκε το 2021 και μαζί με ορισμένες πρόσθετες πιστώσεις που είναι διαθέσιμες, θα επιστραφεί στους αγρότες από την 1η Δεκεμβρίου 2021 αφού μεγάλο μέρος αφαιρέθηκε από τις φετινές άμεσες πληρωμές.

Να σημειωθεί ότι η ιδέα του αποθεματικού για τη γεωργική κρίση και ο μηχανισμός αποζημίωσής του συμφωνήθηκαν στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ του 2013. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το οικονομικό έτος 2014.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ – 60 χρόνια Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – Η πρώτη συμφωνία του 1962
AGRO |

ΕΕ – 60 χρόνια Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – Η πρώτη συμφωνία του 1962

Στις πρώτες μέρες του 1962, μετά από 140 ώρες συζητήσεων, οι υπουργοί των έξι ιδρυτικών χωρών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων συνήψαν μια συμφωνία που δίνει νομική ισχύ στην πρώτη κοινή αγροτική πολιτική στην Ευρώπη.