Σε 70 ανήλθαν οι startup επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν φέτος, περισσότερες από πέρσι κατά 30%, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφάλισαν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την τέταρτη ετήσια έκθεση με θέμα την καταγραφή των ευκαιριών χρηματοδότησης και του προφίλ των «startups στην Ελλάδα 2020/21».

Η έκθεση συντάχθηκε απο το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και το Velocity.Partners VC, ένα από τα ταμεία EquiFund, και εκδόθηκε με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μιλώντας στη σχετική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της έκθεσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, υπογράμμισε ότι στόχος είναι στα επόμενα 5 χρόνια τα νούμερα του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων να έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επανέλαβε ότι σχεδιάζονται νέα προγράμματα και ότι στόχος είναι να μην υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στα χρηματοδοτικά προϊόντα.

Επίσης, ανέφερε την εκτίμησή του ότι η αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας διανύει το «μετεφηβικό» στάδιό της με αρκετά κέρδη και νέες θέσεις εργασίας.

Τα συμπεράσματα

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση, καταγράφονται όλες οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος EquiFund και αναλύεται το προφίλ των εταιρειών που έχουν υποστηριχθεί. Επίσης, ενημερώνονται οι λίστες με τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups, τόσο με αυτές που έχουν λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2020 και συνολικά, όσο και με αυτές που έχουν πετύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς και αναλύονται τα χαρακτηριστικά των ελληνικών startup εταιρειών που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους (pre-seed and seed stages ).

Τα ευρήματα συνοψίζονται στα εξής:

– Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατ. ευρώ, υπερτριπλάσιο του ποσού που συγκεντρώθηκε πέρυσι.

– Οι startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος, συνολικά, είναι περίπου 30% περισσότερες από πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφάλισαν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

– Το 2021 σημειώθηκαν σημαντικές έξοδοι εκκίνησης, όπου 3 από αυτές μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών. Αυτή είναι και η χρονιά που καταφέραμε να αναγνωρίσουμε τους πρώτους «Μονόκερους»  -δηλαδή μη εισηγμένων εταιρειών με αποτίμηση που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια- που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ελληνική επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαμε ρεκόρ ως προς τις εξόδους. Το 2020 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής startup (Instashop για 307 εκατ. ευρώ), άλλη μια έξοδος που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ ήταν η εξαγορά της Softomotive από τη Microsoft), αλλά σημειώθηκαν και οι πρώτες εξαγορές εταιρειών που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του EquiFund (Pushme, Instashop, Think Silicon, GuestFlip).

– Η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργεί το έδαφος για περισσότερες δραστηριότητες εξωστρέφειας.

Τέλος σημειώνεται, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, ότι τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς εμφανίζεται μόνο 1,5 στις 10 startup να έχει γυναίκα συνιδρύτρια ή με μικρή εκπροσώπηση, αλλά σημειώνεται ότι και ο μέσος ευρωπαϊκό μέσος όρος είναι χαμηλός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups
Ελληνική startup: Πώς μπορεί να γίνει πολυεθνική εταιρεία
Startups |

Πώς μια ελληνική startup μπορεί να γίνει πολυεθνική εταιρεία

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, υπογράμμισε κατά την εισαγωγική του ομιλία ότι το παράδειγμα της PeopleCert αποδεικνύει στην πράξη τη δυνατότητα των ελληνικών startups