Μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2022 πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία της τέταρτης γραμμής διέλασης αλουμινίου της Aluminco στο εργοστάσιο της ιστορικής Doral στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Η Aluminco της οικογένειας Καρρά πριν λίγους μήνες απέκτησε το εργοστάσιο της Doral μέσω πλειστηριασμού δαπανώντας ποσό 7 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια. Η βιομηχανική μονάδα των 20.000 τ.μ., σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 38.000 μέτρων στο Καλοχώρι, παρέμενε κλειστή από το 2013.

Όπως τόνισε ο CEO της εταιρείας Αργύρης Καρράς, με την εξαγορά η εταιρεία θα ενισχύσει την παραγωγή της και θα αυξήσει την εξωστρέφειά της προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής, της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Το συνολικό κόστος της εξαγοράς ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας και τη δαπάνη εγκατάστασης της νέας γραμμής, ενώ σε βάθος πενταετίας υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν 20 εκατ. ευρώ. Με τη νέα μονάδα η παραγωγική ικανότητα της Aluminco θα αυξηθεί κατά 7.000 τόνους, ή 25% ετησίως, ενώ θα δημιουργηθούν 120 νέες θέσεις εργασίας. Σε ότι αφορά την παραγωγή θα ακολουθηθούν οι προδιαγραφές της μονάδας των Οινοφύτων, εστιάζοντας στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω της παραγωγής «πράσινου» αλουμινίου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καρράς αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Aluminco μέσω της βιωσιμότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Σήμερα πηγαίνουμε ένα βήμα πιο μπροστά και κωδικοποιούμε την αναπτυξιακή μας δυναμική στο μότο «Building a sustainable future». Διότι για εμάς ανάπτυξη μπορεί να είναι μόνο η βιώσιμη ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι οι σύγχρονες τεχνολογικά εγκαταστάσεις μας και τα καινοτόμα προϊόντα μας, συμβάλουν στην μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος».

Στα 56 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2021

Με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 35% εφέτος, ο κύκλος εργασιών της Aluminco θα ανέλθει στα 56 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ενώ το Ebitda θα διαμορφωθεί στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της εταιρείας γίνεται στο εξωτερικό, καθώς οι εξαγωγές αποτελούν το 55% του κύκλου εργασιών σε επίπεδο ομίλου. Η επιχείρηση διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 60 χώρες.

Εξομαλύνεται η τιμή του αλουμινίου

Απαντώντας σε ερώτηση του Οικονομικού Ταχυδρόμου σχετικά με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, ο κ. Καρράς προέβλεψε εξομάλυνση των τιμών, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να κάμπτονται οι διεθνείς τιμές του αλουμινίου. Η εταιρεία πάντως έχει ήδη προχωρήσει σε μετακύλιση των αυξημένων προς τους πελάτες της.

Τριπλασιάστηκε το κόστος ενέργειας

Περισσότερο προβληματισμένος εμφανίστηκε ο CEO της Aluminco για την ενεργειακή κρίση. Όπως ανέφερε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει διπλασιαστεί, ενώ εκείνη του φυσικού αερίου έχει τριπλασιαστεί.

Προκειμένου να εξισορροπήσει κάπως το κόστος η εταιρεία προχωρά σε μία νέα εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη της μονάδας των Οινοφύτων, ενώ θα προσθέσει ένα ακόμη φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1MW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις