Στις 29 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να δοθεί το κοινωνικό βοήθημα των 250 ευρώ σε 634.027 χαμηλοσυνταξιούχους.

Το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως το μέσο ποσό του έκτακτου δώρου διαμορφώνεται στα 252 ευρώ.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ τον μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή.

Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ αλλά έχουν και άλλα εισοδήματα. Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ και με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ τον μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα. Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει – για παράδειγμα – από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Οι κερδισμένοι

Κερδισμένοι βγαίνουν:

  • Συνταξιούχοι αγρότες του πρώην ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική και είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Συνταξιούχοι μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ με 15ετίες και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές (για παράδειγμα, κύρια 450 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ).
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ με χαμηλές συντάξεις που δεν εισπράττουν επικουρική.
  • Τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ τον μήνα και δεν έχουν άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία.

Με σύνταξη έως 600 ευρώ τον μήνα και οι δύο (το ποσό είναι μεικτό, αλλά ουσιαστικά είναι αφορολόγητο και υφίσταται μόνο την κράτηση υπέρ υγείας 6%) δεν ξεπερνούν τα 14.400 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα. Ετσι, στο νοικοκυριό των εν λόγω χαμηλοσυνταξιούχων θα εισρεύσει τις γιορτές ποσό 500 ευρώ. Αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη – για παράδειγμα, ανάπηρα τέκνα -, το ποσό προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Συνεπώς το συνολικό εισόδημα του Δεκεμβρίου θα ανέλθει σε έως 1.700 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax