χεδόν τα μισά υπουργεία της νέας κυβέρνησης θα αναλάβουν γυναίκες 03/01/2022 09:58 ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa Βερολίνο, Germany 226 Greek

Item Number: 25114823

Στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας, η τέταρτη υπό τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Θα περιλαμβάνει 29 υπουργεία, από τα οποία τα 14, εκ των οποίων και το Οικονομικών, θα αναλάβουν γυναίκες.

Τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει το κάθε πρόσωπο ανακοινώθηκαν χθες από τα τέσσερα κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε.

Το υπουργείο Οικονομικών που κατείχε ο Χούκστρα θα αναλάβει η πρώην ΥΠΕΞ Ζίγκριντ Κάαγκ από το κεντροαριστερό κόμμα D66.

Η Κάαγκ παραιτήθηκε από την προηγούμενη θέση της μετά την χαοτική απόσυρση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο.

Η Ντίλαν Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους, γεννημένη στην Άγκυρα, πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Η 43χρονη πολιτικός, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία στην παιδική της ηλικία, προτάθηκε από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), στο οποίο ανήκει και ο Ρούτε.

Η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Κάτζσα Ολόνγκρεν θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Βόπκε Χούκστρα θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Έπειτα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού –τις μεγαλύτερες σε διάρκεια στην ιστορία της Ολλανδίας–τα τέσσερα κυβερνώντα κόμματα που συνέθεταν την προηγούμενη κυβέρνηση και θα συνθέτουν την επόμενη–κατέληξαν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο.

Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της στέγασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής