Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης την Τετάρτη, μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Κεντρικής Ασίας που προκάλεσε διαδηλώσεις κατά τις οποίες τραυματίστηκαν σχεδόν 100 αστυνομικοί και εκατοντάδες πολίτες.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης αργά την Τρίτη για να απομακρύνει εκατοντάδες διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας, και οι συγκρούσεις ξανάρχισαν την Τετάρτη.

Οι διαδηλώσεις κλόνισαν την εικόνα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ως πολιτικά σταθερής και αυστηρά ελεγχόμενης χώρας, την οποία η τοπική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει για να προσελκύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ξένων επενδύσεων στις βιομηχανίες πετρελαίου και μετάλλων της τις τρεις τελευταίες δεκαετίες της ανεξαρτησίας της.

Μιλώντας σε εν ενεργεία μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Τοκάγιεφ διέταξε αυτούς και τους κυβερνήτες των επαρχιών να επαναφέρουν τους ελέγχους των τιμών του υγραερίου και να τους επεκτείνουν σε βενζίνη, ντίζελ και άλλα «κοινωνικά σημαντικά» καταναλωτικά αγαθά.

Διέταξε επίσης την κυβέρνηση να αναπτύξει έναν νόμο περί προσωπικής πτώχευσης και να εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσει τις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και να επιδοτήσει τις πληρωμές ενοικίων για φτωχές οικογένειες.

Σύμφωνα με κρατικές πηγές, η κατάσταση βελτιώνεται σε πόλεις και κωμοπόλεις που πλήττονται από διαδηλώσεις μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που περιελάμβανε απαγόρευση κυκλοφορίας και περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Εκτός από την αντικατάσταση του πρωθυπουργού, ο Τοκάγιεφ διόρισε επίσης νέο πρώτο αναπληρωτή επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος αντικατέστησε τον Σαμάτ Αμπις, ανιψιό του ισχυρού πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Ο Ναζαρμπάγιεφ, 81 ετών, διοικούσε τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια πριν παραιτηθεί αιφνίδια το 2019 και στηρίξει τον Τοκάγιεφ ως διάδοχο. Ωστόσο διατηρεί ισχυρές εξουσίες ως πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας. Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι δεν έχει συγκαλέσει το συμβούλιο ούτε σχολίασε τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην πετρελαιοπαραγωγική δυτική επαρχία Μανγκιστάου την Κυριακή μετά την άρση των ανώτατων ορίων τιμών στο υγραέριο κίνησης, ένα δημοφιλές καύσιμο αυτοκινήτων, μια ημέρα νωρίτερα, μετά την οποία η τιμή του υπερδιπλασιάστηκε.

https://twitter.com/i/status/1478647225874067457

Ο Τοκάγιεφ κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Αλμάτι και στο Μανγκιστάου και είπε ότι πίσω από τη βία βρίσκονται εγχώριοι και ξένοι προβοκάτορες.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι εκτός από το Αλμάτι, κυβερνητικά κτίρια δέχθηκαν επίθεση στις νότιες πόλεις Σίμκεντ και Ταράζ τη νύχτα, με απολογισμό από τις συγκρούσεις 95 τραυματίες αστυνομικούς. Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερα από 200 άτομα.

Ο δήμαρχος του Αλμάτι Μπακιτζάν Σαγκιντάγιεφ δήλωσε σε ομιλία του στους κατοίκους ότι η κατάσταση στην πόλη είναι υπό έλεγχο και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει «προβοκάτορες και εξτρεμιστές».

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν ξανά δακρυγόνα την Τετάρτη, καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν μια ομάδα διαδηλωτών να προχωρήσει προς το κέντρο της πόλης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα