Μια ανάσα από το υψηλό ιστορικό ρεκόρ του Σεπτεμβρίου (όταν έφτασε στα 81,4 δισ. δολάρια) εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, το οποίο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου διαμορφώθηκε σε 80,2 δισ. δολάρια, με καταλύτη την απότομη αύξηση των εισαγωγών έναντι της επιβράδυνσης των εξαγωγών.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ- Υψηλότερες των προβλέψεων οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Οι εισαγωγές του Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 4% στα 304,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 224,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το έλλειμμα του Νοεμβρίου ήταν 19,3% υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου του Οκτωβρίου (67,2 δισ. δολάρια).

Κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2021, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι 28,6% υψηλότερο από ό,τι την ίδια περίοδο του 2020, με την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ να σημειώνει ταχύτερους ρυθμούς από ό, τι σε άλλες χώρες, γεγονός το οποίο οδήγησε και σε ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Το -πολιτικά ευαίσθητο- έλλειμμα στο διμερές εμπόριο με την Κίνα αυξήθηκε 2,9% στα 32,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο και κατά 12,8% στο εντεκάμηνο.

Ο Μάικλ Πιρς, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Capital Economics, δήλωσε ότι το απότομο άλμα στο εμπορικό έλλειμμα του Νοεμβρίου σημαίνει ότι το εμπόριο θα αποτελέσει μια μικρή επιβάρυνση στη συνολική οικονομία των ΗΠΑ το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Ο Πιρς προβλέπει ότι η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο θα ανέλθει σε 4,5%. Ο ρυθμός αυτός είναι βελτιωμένος μεν έναντι του τρίτου τριμήνου (2,3%), κάτω όμως από τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν πριν την εμφάνιση και εξάπλωση της Όμικρον.

Άλλοι οικονομολόγοι είναι πιο αισιόδοξοι, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ