Τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν εδώ και μέρες επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος με την ανακοίνωση του για τα τρία νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν και θα συμπληρώσουν το συμβούλιο των κυβερνητών της Federal Reserve, επηρεάζοντας τις ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ γερακιών και περιστεριών. Με τις μετριοπαθείς όσο και τολμηρές επιλογές του ο Τζο Μπάιντεν έδωσε έμφαση στο ρόλο των γυναικών, ενώ ισχυροποίησε όσο ποτέ άλλοτε την παρουσία της Αφροαμερικανικής κοινότητας.

Τα τρία πρόσωπα πρόκειται για την Σάρα Μπλουμ Ράσκιν, την Λίζα Κουκ και τον Φίλιπ Τζέφερσον, για τους οποίους το ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως θα φέρουν έναν αέρα γνώσης, εμπειρίας και εξειδίκευσης στο συμβούλιο. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή ιστορικής οικονομικής προόδου μαζί με μοναδικές οικονομικές προκλήσεις, καθώς προσπαθούμε να προωθήσουμε την ανάκαμψη. Πρόκειται για μια στιγμή που ζητά σταθερή, ανεξάρτητη ηγεσία από το Συμβούλιο των Κυβερνητών στην Federal Reserve» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γυναίκα στην αντιπροεδρία του εποπτικού συμβουλίου

Η Σάρα Μπλουμ Ράσκιν ήταν προ πολλού το φαβορί για την αντιπροεδρία του εξαιρετικά ισχυρού εποπτικού συμβουλίου της Fed που ουσιαστικά επιτηρεί συνολικά το τραπεζικό σύστημα, με τρόπο που ουσιαστικά επηρεάζει και τις διεθνείς ισορροπίες. Ήταν δε, μια επιλογή που θα ικανοποιήσει σφόδρα την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, οι οποίοι έπνεαν τα μένεα για τον επαναδιορισμό του Τζερόμ Πάουελ στην προεδρία της κεντρικής τράπεζας και θα δυσκολέψουν όσο μπορούν την επικύρωση του στο λόφο του Καπιτωλίου.

Η κυρία Ράσκιν, νυν καθηγήτρια στο Duke University, έχει ήδη διατελέσει στο παρελθόν Κυβερνήτης της Fed, ενώ έχει διατελέσει και υφυπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα. Κοινώς πληρούσε εξαρχής τρεις βασικές προϋποθέσεις που επιζητούσε το Οβάλ Γραφείο: είναι πολύ έμπειρη για τη θέση, είναι γυναίκα και είναι μέλος των Δημοκρατικών. Μάλιστα, ο σύζυγος της, Τζέιμι Ράσκιν, είναι βουλευτής των Δημοκρατικών, εκπροσωπώντας την πολιτεία του Μέριλαντ.

Ακόμη πιο τολμηρή η επιλογή της Λίζα Κουκ, η οποία συνιστά και μια ιστορική πρωτιά δεδομένου πως αποτελεί την πρώτη Αφροαμερικανίδα που αναλαμβάνει πόστο κυβερνήτη της Fed, στα 108 χρόνια ιστορίας της κεντρικής τράπεζας.

Αφροαμερικανικός… αέρας

Η κυρία Κουκ, που είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής οικονομικών συμβούλων του προέδρου Ομπάμα και στέλεχος της μεταβατικής ομάδας Μπάιντεν, που σημαίνει πως πέρα από τα προσόντα έχει επίσης το κατάλληλο πολιτικό αποτύπωμα, το κατάλληλο φύλο και την κατάλληλη εθνολογική προέλευση. Στο ερευνητικό της έργο έχει ασχοληθεί με το ρόλο που παίζουν οι πατέντες στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ έχει εργαστεί για διάφορες πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των γυναικών και δη, των αφροαμερικανίδων στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία.

Η έμφαση του Οβάλ Γραφείου στην ενίσχυση των μειονοτήτων εξυπηρετείται και από τον τρίτο διορισμό στο συμβούλιο των κυβερνητών, που αφορά τον Φίλιπ Τζέφερσον. Ο καθηγητής και πρύτανης του Davidson College της Βορείου Καρολίνας θα γίνει μόλις ο τέταρτος Αφροαμερικανός που αναλαμβάνει πόστο κυβερνήτη της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Ο κ. Τζέφερσον έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με την κεντρική τράπεζα, ενώ η έρευνα του έχει δώσει μεγάλη έμφαση στις οικονομικές ανισότητες της χώρας και τα οφέλη από την ενίσχυση του ρόλου των μειονοτήτων, των αφροαμερικανών και των γυναικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή