Την Κυβερνήτη Λάελ Μπρέναρντ, υποψήφια για τη θέση της νέας αντιπροέδρου της Federal Reserve, πέρασε σήμερα από… κόσκινο η αρμόδια επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, με τη συζήτηση βέβαια να επικεντρώνεται στο «καυτό» ζήτημα του πληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ο εργαζόμενος κόσμος σε όλη τη χώρα ανησυχεί» παραδέχτηκε η κυρία Μπρέναρντ ξεκαθαρίζοντας πως η μείωση του πληθωρισμού θα είναι «ο κυριότερος στόχος» για την κεντρική τράπεζα. «Η νομισματική μας πολιτική είναι επικεντρωμένη στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, διατηρώντας παράλληλα μια ανάκαμψη που αφορά όλους».

Αποτελεσματικά τα εργαλεία

Σύμφωνα με την 60χρονη Μπρέναρντ, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνηγορούν στην άνοδο των τιμών, μεταξύ τους τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η άνοδος του ενεργειακού κόστους. Όμως, παίρνοντας την σκυτάλη από όσα δήλωσε και ο Τζερόμ Πάουελ ενώπιον της Επιτροπής την Τρίτη επεσήμανε και η ίδια πως η Fed θα κάνει ότι χρειάζεται και είναι προετοιμασμένη να αυξήσει τα επιτόκια για περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Έχουμε τα εργαλεία. Και είναι πολύ αποτελεσματικά. Οπότε θα τα χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε και πάλι τον πληθωρισμό» σχολίασε.

Η προερχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα, Λάελ Μπρέναρντ, είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών επί Μπάρακ Ομπάμα. Εντάχθηκε στους κόλπους της Fed το 2014 και έκτοτε υπήρξε από τις πλέον μετριοπαθείς φωνές στο συμβούλιο. Μάλιστα πέρυσι είχε υποστηρίξει πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προσέξει να μην αποσύρει τα μέτρα στήριξης πρόωρα, έως ότου βεβαιωθεί πως και η αγορά εργασίας έχει μπει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης. Ωστόσο στην κατάθεση της στη Γερουσία εμφανίστηκε πιο «σκληρή» προκειμένου πιθανότατα να απωθήσει με τον τρόπο αυτό την κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές που ανησυχούν πως θα στρέψει την ατζέντα της Fed σε πιο ακτιβιστικά μονοπάτια.

Η «πράσινη» γραμμή

Είναι γνωστό, εξάλλου, πως έχει ζητήσει επανειλημμένως τη δημιουργία αυστηρότερων κανόνων για την επόπτευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και την υιοθέτηση μιας πιο πράσινης γραμμής με την υιοθέτηση κριτηρίων κλιματικού ρίσκου.

Το τελευταίο ειδικά ήταν κάτι που αρνήθηκε –τουλάχιστον στη φάση αυτή- δηλώνοντας, σε ερώτηση που δέχτηκε, πως «δεν έχω ζητήσει stress tests για την κλιματική αλλαγή» Σε κάθε περίπτωση δήλωσε πως «είμαι δεσμευμένη στο ανεξάρτητο και υπερκομματικό καθεστώς της Federal Reserve» διαβεβαιώνοντας τα μέλη της Επιτροπής πως θα εργαστεί προς όφελος του αμερικανικού λαού.

Θυμίζουμε πως η Λάελ Μπρέναρντ ήταν η κυριότερη αντίπαλος του Τζερόμ Πάουελ για τη θέση του νέου προέδρου της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Πάουελ αποφάσισε τελικά να διατηρήσει τον Πάουελ στο πόστο, όπως ζητούσε η Wall Street, αναβαθμίζοντας παράλληλα την Μπρέναρντ στη θέση του νούμερο δύο, αντικαθιστώντας τον Ρίτσαρντ Κλαρίντα που αποχωρεί την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή