Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, υποχωρώντας στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι Αμερικανοί ανησυχούσαν για την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο, ο προκαταρκτικός δείκτης του καταναλωτικού κλίματος μειώθηκε στο 68,8 το πρώτο εξάμηνο αυτού του μήνα από την τελική ανάγνωση των 70,6 μονάδων τον Δεκέμβριο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν υποχώρηση στο 70,0.

Οι Αμερικανοί έχουν «πληγεί» από διάφορους αντίθετους ανέμους παρά τη συνολική ισχυρή οικονομία, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών.

Με τρέχον ετήσιο ρυθμό 7,0%, ο πληθωρισμός πλησιάζει το υψηλό 40 ετών, ξεπερνώντας τα μισθολογικά κέρδη. Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή έχουν διευρυνθεί από ευαίσθητες στην πανδημία κατηγορίες, ενώ οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού συνεχίζονται.

Οι τρέχουσες μετρήσεις για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, καθώς επιδιώκει να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των τιμών πιο κοντά στον στόχο του 2%.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, η οποία έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν στο μέγιστο της απασχόλησης.

«Ενώ η παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον σίγουρα συνέβαλαν σε αυτή την καθοδική μετατόπιση, η πτώση οφείλεται επίσης σε κλιμακούμενο ρυθμό πληθωρισμού», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κάρτεν, επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας: «Τα τρία τέταρτα των καταναλωτών στις αρχές Ιανουαρίου κατέταξαν τον πληθωρισμό, σε σύγκριση με την ανεργία, ως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το έθνος»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή